O lume nevazuta la numai cativa metri sub apa. Vapoare esuate ale unor miliardari celebri. Celebrul armator grec Aristotel Onassis si-a lasat la malul Marii Negre o parte din averea fabuloasa. O lume miraculoasa, care poate fi descoperita numai cu ajutorul scufundarilor acvatice. Amatori de senzational sau cautatori de comori, turistii si constantenii pot descoperi un univers nou pentru un pumn de euro.
Plimbarile in aer liber, vizionatul unui film, o discutie in parc sau o prajitura la cofetarie sunt deja distractii perimate. Turistii care vin la malul marii prefera, din ce in ce mai mult, scufundarile acvatice. Un astfel de centru functioneaza in statiunea Olimp, fiind intitulat, sugestiv, Respiro.
Persoana din spatele afacerii este un tanar constantean, Serban Ionescu. Desi este licentiat in stiinte economice, pasiunea pentru scufundari si abilitatile manageriale l-au adus in fruntea unei astfel de firme. „Organizam programe de scufundari pentru turisti, cursuri in urma carora se obtin brevete recunoscute in intreaga lume, dar si scufundari speciale, in functie de cerintele clientilor”, spune el.
Noaptea sub apa
La centrul de scufundari din Olimp se pot organiza scufundari in timpul noptii, pentru cei care cauta cat mai multa adrenalina. Daca litoralul constantean nu va mai ofera surprize, veti putea face scufundari in apele teritoriale ale altei tari. Exista si clienti care au ca tinta adancimi mai mari decat cele uzuale. Toate aceste lucruri sunt oferite de centrul de scufundari, si de ele beneficiaza in special turistii romani, care reprezinta grupul-tinta al acestui gen de afacere. „Nu avem foarte multi turisti straini, pentru ca litoralul romanesc al Marii Negre nu este o destinatie recunoscuta pentru scufundari”, spune Serban Ionescu.
Marea, plina de surprize
Cele mai mari cereri venite din partea turistilor sunt pentru „vizitarea” epavelor. Cea mai celebra dintre ele este „Evanghelia” din Costinesti, simbolul statiunii inca din anii '60. Nu multa lume stie ca „Evanghelia” era un vas comercial sub pavilion grecesc, apartinand vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Alte doua epave se gasesc in zona Tuzla-Costiesti, la adancimi ce nu depasesc 20 de metri, dar chiar si in dreptul orasului Constanta. Aici, in largul digului de nord al portului, sta o epava de 200 de metri lungime, scufundata la 24 de metri adancime. Din cauza ca Marea Neagra este saraca in oxigen, epavele s-au pastrat foarte bine, nefiind atacate excesiv de rugina.
Tarife in euro
Pentru ca si tipurile de scufundari se impart in mai multe categorii, si preturile sunt diferentiate. Astfel, un incepator in bransa trebuie sa plateasca 30 de euro pentru a petrece aproximativ 60 de minute sub apa. In banii acestia intra insa si pregatirea propriu-zisa a scufundarii, care mai dureaza o ora si jumatate. Aici se mai organizeaza si cursuri de scufundari, cu durata de patru-cinci zile, care includ o pregatire teoretica, antrenamente intr-un bazin si scufundarile in mare. La sfarsitul cursului se obtine un brevet, care este valabil oriunde in lume. Actul le este necesar pasionatilor pentru ca in unele tari scufundarile nu sunt permise in lipsa acestui tip de brevet. Toata distractia costa 255 de euro. Profiturile nu sunt mari, deoarece cheltuielile sunt pe masura.