Rezultatele partiale ale primului studiu national – SEPHAR – de evaluare a prevalentei hipertensiunii arteriale si a altor factori de risc cardiovasculari in populatia adulta din Romania sunt ingrijoratoare: 41% din romanii cu varste de peste 18 ani sufera de hipertensiune arteriala. Din acestia, 24% au fost descoperiti cu hipertensiune arteriala cu aceasta ocazie. Majoritatea sunt adulti si varstnici, dar din cei nou descoperiti un procent de aproape 19% sunt sub 40 de ani.
32% sufera de obezitate
Initiatorul si coordonatorul acestei cercetari stiintifice este prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arteriala al Societatii Romane de Cardiologie si seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca. Numarul de subiecti intervievati, reprezentativ la nivel national, s-a ridicat la 2.000. „Un procent de 7,7% din subiecti sunt diabetici si, tot cu acest prilej, s-a depistat ca inca 3,2% reprezinta cazuri noi de diabet. Foarte interesant este faptul ca aproape jumatate din populatia cercetata este dislipidemica, avand cel putin un parametru lipidic crescut (colesterol total, LDL colesterol sau trigliceride). De asemenea, 32% din populatia cercetata are un grad variabil de obezitate. Desi 48% sunt fumatori, un lucru imbucurator este faptul ca dintre acestia 13% au renuntat in ultimele luni la fumat”, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, care este si presedintele filialei Bucuresti a Societatii Romane de Cardiologie. Medicul a mai spus ca rezultatele partiale au mai evidentiat faptul ca la 40% din cazuri se cumuleaza factori de risc in diferite proportii.
Numai 24% din subiectii cercetati sunt sanatosi
„Numai 24% din populatia cercetata pana acum (1.726 subiecti) sunt complet normali, fara nici un factor de risc. Daca in tarile vecine tendinta factorilor de risc este de scadere, la noi este in crestere. Este nevoie de implementarea unor programe educationale pentru schimbarea modului de viata, incepand din gradinite, scoala elementara, liceu. Am considerat ca este extrem de important sa depistam factorii de risc cardiovascular (hipertensiune arteriala, dislipidemii, fumatul, obezitatea, diabetul zaharat) in stadiul precoce si in intreaga populatie adulta incepand cu 18 ani pana la varste foarte inaintate.
Noutatea acestui studiu deriva din faptul ca este randomizat, subiectii participanti fiind alesi pe baza datelor provenite de la Serviciul de evidenta a populatiei urmarind proportii din diferite categorii de varsta, sex, regiuni (urban si rural)”, a mai spus prof. dr. Maria Dorobantu. Pe de alta parte, toate persoanele depistate cu hipertensiune arteriala, cu dislipidemii, cu diabet vor intra sub supravegherea medicilor de familie pe o perioada de 5-10 ani, pentru a vedea in ce masura schimbarea stilului de viata va avea o influenta pozitiva asupra starii lor de sanatate. „Am observat ca distributia zonala este diferita. Astfel, dislipidemiile sunt mai frecvente in mediul rural, in schimb hipertensiunea arteriala e mai frecventa in mediul urban, ca de altfel si rata obezitatii. Imbucurator este faptul ca rata de raspuns a fost satisfacatoare: in sudul tarii a fost de 93%, iar in centrul si vestul Romaniei de aproximativ 90%”, a mai spus prof. dr. Maria Dorobantu.
O analiza finala va fi facuta la sfarsitul anului, cand se va organiza o intalnire cu ceilalti parteneri europeni pentru o analiza globala si regionala a acestui eveniment. Studiul, inceput in luna februarie, a fost demarat in sudul tarii pe un esantion de 644 de subiecti, iar rezultatele partiale au fost prezentate la Congresul de Hipertensiune Arteriala din iunie, la Milano. In luna iulie, studiul a continuat in centrul si vestul tarii pe inca 682 de subiecti, urmand sa fie finalizat in luna octombrie in Moldova si regiunea Brasovului.
Recunoastere internationala
Studiul este facut pe teren de medici de familie si asistenti medicali si presupune completarea unui chestionar, masurarea tensiunii arteriale, a greutatii si efectuarea gratuita a unor analize de sange (colesterol cu fractiunile sale, glicemie). „Colectarea si prelucrarea acestor date se face dupa un protocol comun cu alte tari (Polonia, Cehia, Ucraina), care este aprobat de Societatea Europeana de Cardiologie. Studiul se efectueaza sub patronajul Societatii Romane de Cardiologie si al Ministerului Sanatatii. Ne intereseaza care este magnitudinea acestei probleme de sanatate publica atat la noi, dar si in cele trei tari foste comuniste.
Analizele de sange se efectueaza prima data la un laborator central din Bucuresti si apoi sunt lucrate inca o data la un laborator din Praga, tocmai pentru obiectivitatea datelor”, a mai spus prof. dr. Maria Dorobantu. Accesul la acest proiect a fost posibil datorita recunoasterii (inca din 1998) a profesorului Maria Dorobantu in cardiologia europeana. „Mi-este foarte greu sa comentez unele atacuri lansate la adresa mea de domnul conferentiar Corneliu Zeana, membru al clinicii pe care o conduc la Spitalul Clinic de Urgenta. Probabil ca este greu de acceptat superioritatea stiintifica a altcuiva. Si spun asta deoarece prima campanie in presa a fost in 1998, tocmai cand am primit titul de Fellow al Societatii Europene de Cardiologie, iar ultima in acest an, cand am avut aceeasi recunoastere si din partea Societatii Americane de Cardiologie”, a mai spus profesor doctor Maria Dorobantu.