17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuOmul e singurul animal care rade

Omul e singurul animal care rade


Este de-a dreptul inconfundabil. Unii spun chiar ca-i genial. Uneori timid, de parca si-ar ascunde sufletul in palnia unei flori, Horatiu Malaele, actorul cu o arie extinsa a diversitatii rolurilor, a reusit sa-si construiasca un imperiu al cuvantului, dar si al ironiei prin caricatura.

– Sunteti prieten cu dusmanii dumneavoastra?
– O intelepciune indiana spune ca „daca vrei sa-i distrugi fii prietenul dusmanilor tai”. Evident ca sunt si dusmani care nu merita un asemnea efort si atunci nu-ti ramane decat posibilitatea unei detestari relaxante.
– Aveti un umor greu de stapanit. Cum reusiti sa va pastrati proaspata aceasta calitate?
– Pentru ca omul este singurul animal care rade, fac parte dintr-un grup care crede ca rasul va mantui lumea. Mileniul trei va fi hohotitor sau nu va fi deloc.

– Ati jucat teatru, film, televiziune si ati facut regia unor spectacole de teatru. Dupa cum spun majoritatea celor ce v-au urmarit, toate le-ati facut bine. Cum ati ajuns la aceasta performanta?
– Am ajuns la aceasta iluzorie si efemera glorie datorita familiei mele si bunului Dumnezeu. M-am incapatanat totodata sa nu intru in hora de protozoare ce premiaza de ani de zile niste tinichele in spectacole zornaitoare si plimba prin reviste muribunde o aceeasi cronica, schimband din cand in cand numele actionarilor. Cum spun latinii, „non serviam”.

– Sa nu uitam… caricatura. Este o arta nu la indemana oricui. De ce v-ati apropiat de acest domeniu?
– Desenez de cand ma stiu. Nu fac o caricatura in sensul profund-semantic al cuvantului. Fac mai degraba, daca mi-e ingaduit acest barbarism, o „graficatura”. Sunt membru al sectiei de grafica a Uniunii Artistilor Plastici si nu fac altceva decat sa-mi vad de treaba. Asa incat am avut de curand o expozitie itineranta, la Venetia, New York, Frankfurt, pe care o voi vernisa „autohton” la Galeria „Simeza” la inceputul lunii octombrie.

– Cand nu sunteti la filmari in… Cimitirul Eroilor (asa cum v-am gasit cand am vorbit la telefon), unde va petreceti vremea?
– Nu o prea petrec, mai mult muncesc. Citesc, gandesc, joc tenis, desenez, filmez, scriu, mananc si beau cu aceeasi pasiune cu care joc teatru. Intr-un cuvant, traiesc.

– Se spune ca H.M. este un spectacol in sine, mereu imprevizibil, trecand de la lacrima la suras, de la frenezie la poezie, mai bine spus, inconfundabil. Cand ati constientizat ca aveti talent in toate?
– Nu stiu daca am talent sau daca am talent egal in toate, dar nu am facut niciodata altceva decat ce mi-a dictat propria constiinta casatorita cu o buna morala a vechilor intelepti stoici gorjeni.

– Unde putem rade cu Horatiu Malaele?
– Nu stiu daca veti rade tot timpul, dar daca veti cauta spectacolele Unchiul Vanea, De prettore, Cafeaua si Mascariciul de la Teatrul Bulandra, Lectia de la Mundi si Nepotu', Poiana boilor, iar din toamna, Revizorul de la Teatrul de Comedie, veti da mai mult ca sigur de Horatiu Malaele.

Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă