23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialProprietarii amana consolidarile

Proprietarii amana consolidarile

Potrivit studiilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), in Bucuresti exista peste 300 de cladiri care trebuie consolidate, incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 125 au fost construite pana in anul 1940.
„In decursul a patru ani, doar patru imobile au fost consolidate, iar alte trei se afla in proces de consolidare”, ne-a declarat Cristina Moldoveanu, responsabil departament evenimente Sphera Building Center. Aceasta a subliniat ca, din pacate, „cei de la Primarie nu prea fac nimic”, in sensul ca ar trebui sa se implice mai mult macar in munca de lamurire a locatarilor, pentru ca multi dintre ei nu doresc consolidarea cladirilor din diverse motive. Cel mai important dintre acestea ar fi teama ca trebuie sa-si paraseasca locuintele pe perioada lucrarilor. „Atat Primaria Capitalei, cat si noi am identificat cateva solutii care permit efectuarea lucrarilor fara a mai fi nevoie ca locatarii sa se mute pe perioada consolidarii”, a mai spus Cristina Moldoveanu.

Interese financiare

Pe strada Dionisie Lupu, la numarul 53, exista un bloc cu sapte niveluri, construit in anul 1937. Imobilul este incadrat in clasa I de risc seismic. Unul dintre locatari sustine insa ca aceasta incadrare nu ar corespunde realitatii. „Pe la inceputul anilor '90, cateva persoane cu influenta si interes pentru apartamentele din acest bloc au „aranjat” incadrarea acestuia in clasa I de risc. Pentru ca doreau sa cumpere la preturi mici. Cel putin asa mi s-a spus in perioada in care am cumparat apartamentul”, a afirmat acesta.
Spatiul locuibil al imobilului din Dionisie Lupu totalizeaza 1.540 de metri patrati, din care 65% se afla in proprietatea unor oameni cu o conditie materiala excelenta, dar care nu locuiesc acolo, dupa cum ne-a spus acelasi locatar.
Un altul ne-a sesizat ca, de fapt, presedintele asociatiei de locatari tergiverseaza indeplinirea formalitatilor in vederea proiectarii si executarii lucrarilor de consolidare, intrucat, impreuna cu mai multi proprietari si-au inchiriat apartamentele si ar pierde sume importante pe perioada efectuarii lucrarilor. Mai mult, presedintele asociatiei de proprietari a transformat spalatoria si uscatoria blocului intr-un spatiu de locuit, iar apartamentul sau l-a inchiriat. In replica, sotia presedintelui de bloc spune ca spatiul inchiriat este de fapt o garsoniera aflata in proprietatea fiicei lor.

Spatiile din blocurile-problema, supraevaluate de proprietari

Unii dintre cei care detin apartamente in blocul din Dionisie Lupu 53 spun ca ar vinde, dar pentru nu mai putin de 1.000 de euro pe metru patrat. Acestia uita ca blocul, pe langa vechime, mai are cateva mari probleme, cum ar fi instalatiile de gaze, apa si electricitate. Un an si jumatate instalatia de gaze a blocului a fost debransata, intrucat existau restante foarte mari catre Distrigaz. O buna perioada, si instalatia electrica a avut aceeasi soarta. Toate acestea par a nu avea importanta, ci doar pozitia extraordinara a imobilului, situat vis-'-vis de Ambasada Marii Britanii, in imediata apropiere de Piata Lahovary, de parcurile Icoanei si Ioanid.

Cele mai citite

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...

Accidentare gravă pentru Lixandru! Mijlocașul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocașul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru șase luni după accidentarea suferită în meciul cu PAOK Salonic, ratând astfel a doua convocare consecutivă...

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...
Ultima oră
Pe aceeași temă