Haos pe soselele constantene. Nervi, claxoane, injuraturi din partea soferilor si a oamenilor care calatoreau cu autobuzele, blocati in trafic zeci de minute. Aproximativ 700 de taximetristi au paralizat ieri traficul rutier in municipiu, in cadrul primului miting de amploare organizat in ultimii 15 ani.
Soferii de taxi au dat adunarea pe varianta, de unde s-au indreptat spre prefectura. Pe tot parcursul mitingului, traficul a fost un infern. Coloana lunga de cativa kilometri a paralizat intreaga circulatie. Cand delegatia oficiala a taximetristilor a urcat la prefect si la viceprimar, bulevardul Tomis a devenit, timp de mai bine de o ora, locul de parcare a taxiurilor. Soferii au iesit din masini si au dat la maxim manelele, pentru ca timpul sa treaca mai usor.
Politia a blocat bulevardul si pe sensul de mers dinspre port spre Capitol, astfel ca soferii obisnuiti au ajuns prin centru prin peninsula.
Pierderi de 20 de milioane de dolari
Protestul, organizat de Camera Taximetristilor din Romania si FNSSR, filiala Constanta, a avut ca principala revendicare eliminarea proiectelor de lege privind modificarea Legii 38/2003, care au fost initiate fara consultarea si acordul reprezentantilor taximetristilor.
Prin modificare se incearca abrogarea a trei articole din legea actuala a taximetriei, votata in 2003. Marin Neagu, presedintele Camerei Judetene a taximetristilor din judetul Constanta, spune ca, daca aceste modificari ar intra in vigoare, investitiile facute pana acum de taximetristii constanteni s-ar duce pe apa Sambetei. Suma cheltuita la nivelul judetului pentru a putea efectua aceasta activitate se ridica la 20 de milioane de euro.
Taximetristii cer, printre altele, simplificarea procedurilor de autorizare. Ei doresc eliminarea Autoritatii Rutiere Romane din activitatea care priveste licentierea lor, declarand ca activitatea pe care o desfasoara are loc, de cele mai multe ori, in interiorul localitatii. O alta doleanta este valabilitatea certificatelor de agreere emise de Registrul Auto Roman, care trebuie vizate anual, in ciuda faptului ca masina este supusa, o data la sase luni, la inspectia tehnica periodica.
Codul Rutier, o noua napasta
Vicepresedintele Camerei judetene a taximetristilor Constanta, Valentin Daraban, a declarat ca reprezentantii taximetristilor, potrivit legii, ar trebui sa participe la elaborarea normelor metodologice de aplicare a noului Cod Rutier. Acesta este criticat in termeni duri de taximetristi, pentru ca, pe langa amenzi, se acorda, cumulativ, puncte de penalizare care pot duce la suspendarea permisului de conducere si pentru, in cazul in care permisul este suspendat pe o perioada intre 30 si 90 de zile, dupa expirarea perioadei de suspendare, conducatorul auto va fi reexaminat, ca orice persoana care doreste obtinerea permisului de conducere. „Practic nu este vorba despre o suspendare, ci despre o anulare a unui drept dobandit, ceea ce, practic, incalca prevederile constitutionale”, a precizat Tudorel Chesoi, secretarul general al Camerei Judetene de Taxi.
Revendicari cu iz local
Taximetristii constanteni doresc intensificarea controalelor realizate de Corpul de control al primariei, in vederea eliminarii persoanelor fizice sau societatilor care nu sunt autorizate si fac taximetrie. O alta cerinta este amenajarea si semnalizarea statiilor de taxi, in conformitate cu HCLM 464/2003, potrivit careia in municipiul Constanta ar trebuie sa existe 1.520 de astfel de locuri. Probleme mai mari sunt in Mamaia, unde turistii parcheaza de cele mai multe ori ilegal. Taximetristii protesteaza si impotriva firmelor de maxi-taxi care, desi sunt obligate prin caietul de sarcini sa opreasca numai in statiile prestabilite, functioneaza asemenea taximetristilor, luand clientii de oriunde de pe drum, fapt ce creeaza o concurenta neloiala pe piata transportatorilor.
In ciuda intrevederilor cu prefectul Danut Culetu si viceprimarul Gabi Stan, taximetristii nu au primit foarte multe solutii. Prefectul a declarat ca va aduce la cunostinta Guvernului problema lor, in timp ce reprezentantul autoritatilor locale a spus ca primaria nu are parghii suficiente pentru a-i sanctiona pe contravenienti, amintind ca, de la interzicerea folosirii caracatitelor, traficul in Constanta si in Mamaia se desfasoara dupa legea bunului plac. Daca revendicarile nu le sunt luate in seama, taximetristii s-au declarat decisi sa organizeze noi mitinguri de acest tip, dar cu o participare mult mai numeroasa.