3.3 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialExcedent bugetar de 0,4% din PIB

Excedent bugetar de 0,4% din PIB

Cresterea economica la 6% pe anul 2005 fata de 5,3% cat se prognozase initial, aprecierea monedei nationale intr-o masura mai mare decat se estimase la intocmirea bugetului de stat pe anul 2005, aprobarea unor ordonante si legi cu implicatii – intre altele – asupra majorarii sau diminuarii veniturilor bugetare, asigurarea unor fonduri pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, dar si pentru domenii care daca nu merg bine ar provoca activarea clauzei de salvgardare au facut necesara o rectificare bugetara pe anul 2005.
Guvernul a operat-o si aplicat-o printr-o ordonanta de urgenta, pe care deputatii si senatorii au adop-tat-o fara modificari, in forma care le-a fost trimisa de la Palatul Victoria. Toate acestea au stat la baza acceptarii suplimentarii sumelor alocate de la bugetul de stat pentru mai multe ministere.

Cresterea economica, pe trend ascendent

Finantistii au analizat si au ajuns la concluzia ca, in comparatie cu anii 2003 si 2004, in 2005 cresterea economica a depasit previziunile datorita maririi volumului de activitate in industrie cu +5,7% si in constructii cu +10,2%, numai aceste domenii contribuind la PIB cu 34,0%. Urmarind cifrele rezul-tate din analiza finantistilor, reiese ca pana la sfarsitul anului se poate estima o crestere a consumului final total de 7,0%, comparativ cu prog-noza initiala de 4,4%. Forma bruta de capital fix pe anul 2005 urca la 11,4%, fata de 10,5% cat se estimase initial.

A crescut numarul de salariati cu 1,4%

Finantistii mai spun ca si castigul salarial mediu brut – estimat la 9.473,0 mii lei fata de 9.211,0 mii lei prognozat initial – va inregistra o crestere comparativ cu 2004 de 15,8%, fata de 14,4% cat se estimase. De asemenea, numarul mediu de salariati, estimat la 4.704 mii persoane, fata de 4.655 mii persoane prognozate initial, reprezinta o majorare cu 1,3% fata de anul 2004.
Inflatia a ramas prognozata la acelasi nivel cu cel stabilit la elaborarea bugetului pe anul 2005, respectiv 7%.

Veniturile bugetului general consolidat

Veniturile colectate la bugetul general consolidat in primele cinci luni ale anului 2005 si-au majorat ponderea in PIB cu 0,2 puncte procentuale, reprezintand 42,0%, comparativ cu perioada similara a anului 2004.
La impozitul pe profit, finantistii spun ca incasarile au fost influen-tate favorabil de cresterea economica, depasind estimarile de 54,7%. La incasarile din impozitul pe venit volumul a fost de 739,9 miliarde lei, mai redus comparativ cu ianuarie-mai 2004.
Contributiile de asigurari sociale au inregistrat o crestere nominala cu 24,3 la suta, finantistii admitand ca a ramas cea mai importanta sursa de venit bugetar, contribuind la formarea veniturilor totale cu 32,4%. Ceea ce inseamna mai mult cu 1,3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2004.
Taxa pe valoarea adaugata a inregistrat o majorare a incasarilor cu 25,8 la suta, reflectata in totalul veniturilor bugetare cu 1,3 puncte procentuale. Veniturile din accize au totalizat 32.532,3 miliarde lei, o crestere cu 13,7 la suta fata de aceeasi perioada din 2004. Finantistii sustin ca aceasta crestere a fost influentata favorabil – intre altele – si de majorarea accizelor incepand cu 1 iulie 2004 la uleiuri minerale, tigarete, alcool etilic si bauturi al-coolice si care au compensat efectul negativ cauzat de scaderea cursului mediu leu/euro.
Taxele vamale incasate in aceeasi perioada reprezinta 2,2% din veniturile totale, mai mari decat cele realizate in 2004 cu 22,9 %.
La finele lunii mai, excedentul bugetului general consolidat a fost de 10.326,2 miliarde lei, reprezen-tand 0,4% din PIB, in conditiile in care bugetul de stat a inregistrat un sold negativ de 2.351,7 miliarde lei. Excedentul se datoreaza in special bugetelor locale, cu un sold pozitiv de 7.523,7 miliarde lei, precum si bugetului asigurarilor sociale si bugetului asigurarilor pentru somaj, cu solduri excedentare de 1.357,2 miliarde lei si, respectiv, 2.120,1 miliarde lei.

Cele mai citite

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Un studiu recent arată că vapatul afectează funcția vasculară și saturați de oxigen ale, chiar și în absența nicotinei. Vapatul afectează funcția vasculară și...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă