25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTIM Cluj, exclusa din licitatia pentru reabilitarea salinelor din Transilvania

TIM Cluj, exclusa din licitatia pentru reabilitarea salinelor din Transilvania

„Trustul de Instalatii Montaj si Constructii” SA Cluj (TIM) a fost exclus de la licitatia pentru reabilitatea salinelor din Ardeal, organizata de Ministerul Integrarii Europene, potrivit primarului orasului bistritean Beclean, Nicolae Moldovan. Acesta sustine ca proiectul va fi scos din nou la licitatie de catre institutia de la Bucuresti, desi firma a fost singurul participant la licitatia organizata de minister la inceputul acestei luni.
Proiectul priveste dezvoltarea lacurilor si apelor sarate din regiunea de nord-vest si vizeaza Baile Cojocna din judetul Cluj, si Ocna Dej si Baile Figa din judetul Bistrita-Nasaud. Este vorba de un proiect interjudetean, cuprins in „Phare 2005”, si care urmeaza sa transforme salinele dezolante de astazi, incluzandu-le intr-un circuit al lacurilor si bailor sarate de lux.
Initiat de CJ Cluj si Agentia de Dezvoltare (ADR) Nord Vest, lucrarile ar fi trebuit sa inceapa propriu-zis din acest an. Ele vizeaza infrastructura zonelor mentionate incluzand parcari, spatii de joaca, terenuri si piscine cu namol. Astfel, la Cojocna va fi investita o suma de 1.359.025 euro (Phare), 566.261 de euro (fonduri nationale) si 339.765 euro (fonduri locale).
De asemenea, la Ocna Dej va inflori o statiune balneara de 753.969 euro (Phare), 314.141 euro (fonduri nationale) si 188.505 euro (fonduri locale). Oarecum „cenusareasa” proiectului, Figa va beneficia de 257.130 euro din partea Phare, 107.137 euro (fonduri nationale) si 64.282 euro (fonduri din bugetul local). Perspectiva proiectului a facut ca in acest an preturile terenurilor din localitatile vizate sa creasca simtitor.

Licitatie anulata

La licitatia pentru acest proiect, derulata la Ministerul Integrarii Europene in data de 3 octombrie 2006, a participat doar societatea clujeana „Trustul de Instalatii Montaj si Constructii SA” (TIM), care a castigat teoretic investitia. Potrivit primarului orasului Beclean, licitatia a fost anulata insa, oficialii din minister considerand ca aceasta firma nu poate face fata cerintelor impuse de proiect.
„Se va face o alta licitatie unde se asteapta firme internationale!”, a spus primarul Nicolae Moldovan.

Licitator controversat

Infiintat in februarie 1993, „Trustul de Instalatii Montaj si Constructii” a fost subiectul mai multor articole de presa care contestau modul in care firma clujeana a castigat, in timpul guvernarii PSD, mai multe lucrari pe bani publici, in special in judetul Cluj. Directorul societatii, Traian Oarga, a facut si obiectul unui dosar penal in care era acuzat de fals in acte.
Ulterior firma a fost acuzata de diversi subantreprenori ca nu-si achita obligatiile financiare. In perioada guvernarii PSD, TIM a castigat zeci de miliarde din contracte de achizitie publica, desi era inregistrata cu datorii mari la bugetul de stat.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă