22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAfacerile mustoase de la Jidvei, stranse in "teascul" Justitiei

Afacerile mustoase de la Jidvei, stranse in „teascul” Justitiei

Nici unul dintre dosarele care vizeaza fraudele de la SC „Jidvei” nu a fost solutionat definitiv, desi au trecut patru ani si jumatate de cand fostul director al Complexului de Vinificatie, Toader Ignat, impreuna cu fosta sefa a laboratorului de analize si control, Iulia Maria Mihu, si colaboratorii lor au fost prinsi pe timp de noapte, incercand sa paraseasca incinta firmei cu masinile incarcate de documente si codurile de bare (codurile internationale ale produselor). Cauza privind frauda de peste 80 miliarde lei a fost stramutata recent la Tribunalul Bucuresti, dupa ce a fost plimbata si pe la instanta din Mures.
Dosarul privind incercarea lui Toader Ignat de a trece pe firma sa toate etichetele vinurilor de Jidvei a primit o solutie la Tribunalul Alba (condamnarea la 10 ani de inchisoare si obligarea la despagubiri de 36 miliarde lei a inculpatului), dar se afla in prezent in apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.

De la afaceri de miliarde la denunturi calomnioase

Considerat coordonatorul fraudei de la Jidvei, fostul sef al Complexului de Vinificatie mai este cercetat penal pentru o serie de fapte care fac obiectul altor dosare. Unul dintre acestea, intrat pe rolul Tribunalului Alba, are ca obiect vanzarea de combustibil M si P in loc de motorina si NAFTA in loc de benzina, activitate prin care s-a adus statului un prejudiciu in valoare de 8 miliarde lei. Pe de alta parte, au fost prejudiciate si firmele sau persoanele fizice din zona, care au utilizat combustibil necorespunzator pentru masini si utilaje, lucru care a dus la defectarea acestora.
Toader Ignat mai este cercetat si pentru denuntare calomnioasa, savarsita atat fata de liderul sindicatului din societate, pentru ca s-a dezis de faptele sale, cat si fata de salariatii SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, prevazuta si pedepsita de art. 259 Cod Penal. De altfel, o alta fapta de acest gen – ultraj, se pare ca a fost indreptata si contra agentilor de politie locala, cei care au efectuat acte de urmarire penala impotriva lui Ignat. Se contureaza chiar, in urma cercetarilor, si efectuarea de operatiuni de spalare a banilor.

Podgorie lasata „pe butuci” de o plangere penala

In dosarul referitor la inregistrarea „pe sest” a celor 12 etichete cu care se comercializau vinurile din podgoria Jidvei inca din 1970, care se judeca in apel la Curtea de Apel Alba Iulia, au aparut aspecte despre care se afirma ca nu sunt conforme principiului aflarii adevarului prin actul de justitie. Toader Ignat a fost trimis in judecata pentru inregistrarea pe nume propriu a acestor etichete, care a fost anulata, insa, de catre Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. Prin aceasta fapta, inculpatul a creat un prejudiciu societatii de circa 45 miliarde lei si este judecat pentru urmatoarele fapte:
– delapidare, fapta prevazuta si pedepsita de art. 215/1 alin. (1) si (2) Cod Penal;
– insusirea fara drept a desenului si modelului industrial, fapta prevazuta si pedepsita de art. 41 din Legea nr. 129/1992, cu aplicarea prevederilor art. 41 alin. (1) Cod Penal.
Cercetarile in dosarul acestor inregistrari au durat 1 an si 2 luni, din februarie 2002, timp in care Toader Ignat nu a facut altceva decat sa incerce sa se sustraga de la urmarirea penala, prin certificate medicale, dovedite ulterior ca false, prin internari fictive in diverse unitati spitalicesti, prin cereri de amanare fara motiv si prin ascunderea locului in care se afla fata de organele de urmarire penala. Pe de alta parte, in faza de judecata a dosarului, in fata instantei s-au folosit aceleasi tertipuri si aceleasi cereri ca si in faza de urmarire penala, ba chiar si altele, cum sunt cererile de amanare pe motiv de imposibilitate de prezentare a inculpatului si a aparatorului acestuia, pe motiv ca erau prezenti la alte instante la care au promovat recursuri inadmisibile.
Alte modalitati de tergiversare a cauzei au fost numeroasele cereri de recuzare si stramutare promovate in cauza de catre Ignat si avocatul sau.
„Motorul” acestui dosar deosebit de complex l-a reprezentat cererea formulata de SC „STOIAN IGNAT” SRL Capalna de Jos impotriva reprezentantilor SC „Jidvei” SRL, prin care a solicitat:
– „…a condamna pe invinuit pentru savarsirea infractiunii de contrafacere prevazuta de art. 83 alin. 5 din Legea nr. 84/1998;
– …a obliga pe invinuit sa plateasca subsemnatei despagubiri reprezentand 50 la suta din productia de vinuri purtand marcile inregistrate pe numele subsemnatei si, de asemenea, 50 la suta din suma obtinuta in urma comercializarii acestor produse, incepand cu data de 17 august 1999, potrivit art. 998 Cod Civil si art. 85 din L. 84/1998.
– …obligarea invinuitei sa retraga din circulatie toate vinurile imbuteliate cu semnatura subsemnatului pe contraetichete;
– …sa dispuneti instituirea unor masuri asiguratorii constand din instituirea unui sechestru asigurator asupra intregii productii de vinuri ce poarta marca subsemnatei si sa obligati la sistarea productiei acestora…
Solicit ca urmare a actiunilor intreprinse si a prejudiciilor morale cauzate in dauna subsemnatului, obligarea invinuitului la plata sumei de 40.000.000.000 lei daune morale”.
Actiunile lui Toader Ignat nu au fost numai de insusire, de preluare a unor valori pe care le administra in calitatea pe care acesta o avea, de director al Complexului de Vinificatie „Jidvei”, ci si de a valorifica marcile, prin obtinerea unor despagubiri banesti de mare valoare. Este posibil sa se fi urmarit, de fapt, falimentarea societatii producatoare de vinuri. Prin aceasta s-ar fi ajuns la situatia in care 2.000 de angajati si familiile lor, dependente de locurile de munca oferite de SC „Jidvei” SRL, sa ramana pe drumuri.
Abia la depunerea acestei plangeri la instanta de judecata, noii patroni au luat cunostinta despre tentativa lui Toader Ignat de a bloca, practic, dupa doi si patru luni de la privatizare, activitatea prin transferarea denumirii vinurilor, ce acoperea intreaga productie, de pe SC „Jidvei” SRL pe SC „Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos, firma la care inculpatul era administrator unic. Curios este si faptul ca, prin actiunile sale, Ignat s-a intors tocmai impotriva firmei la care a fost angajat si la care detinea o pozitie care ii permitea, practic, sa controleze totul.

Condamnari definitive pentru amenintare
si abuz de incredere
Fostul sef al Complexului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, este condamnat prin sentinte ramase definitive in doua dosare penale, pentru abuz de incredere si amenintare. Ambele pedepse au fost pronuntate cu suspendarea executarii, dar ele „atarna” la cazierul lui Toader Ignat.
– condamnare de 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pentru savarsirea infractiunii de abuz de incredere prevazuta si sanctionata de art. 213 Cod Penal,
– condamnare la 3 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pentru savarsirea infractiunii de amenintare (art. 193 Cod Penal).
„Noaptea dosarelor”

Dupa primul „pas” in afara legii, respectiv incercarea de a parasi sediul SC „Jidvei” SRL Ð Filiala Alba cu masina incarcata cu dosare, afacerile lui Toader Ignat au iesit, treptat, la iveala, conturandu-se o frauda de proportii. Mai mult, intre actele descoperite in autoturism se aflau inclusiv codurile de bare (codurile internationale ale produselor). Pe parcursul cercetarilor efectuate de anchetatori s-au administrat probe cu care au relevat savarsirea de catre Toader Ignat, Iulia Maria Mihu si colaboratorii lor a mai multor fapte penale:
– inselaciune cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 215 alin. 1, 3 si 5 Cod Penal si pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 ani;
– gestiune frauduloasa, prevazuta de art. 214 Cod Penal si pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani;
– crearea de plusuri in gestiune, prevazuta de art. 35 din Legea nr. 22/1969 si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani;
– furt calificat, prevazut de art. 208 alin. 1 si art. 209 lit. a) si g) Cod Penal si pedepsita cu inchisoare de la 3 la 15 ani;
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazut de art. 290 Cod Penal si pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda;
– instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art. 25 raportat la art. 290 Cod Penal si pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Aceste infractiuni au fost retinute prin rechizitoriul intocmit de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, act prin care fostul director al Complexului de Vinificatie „Jidvei”, Toader Ignat, Iulia Maria Mihu si gestionarii din subordinea lor au fost trimisi in judecata. Acum, aceste fapte fac obiectul dosarului 1.405/2004 al Tribunalului Mures, unde Toader Ignat se straduieste sa amane la nesfarsit posibilitatea solutionarii cauzei prin diverse cereri considerate neprocedurale.
In urma unei noi cereri de stramutare, depusa de aceasta data de reprezentantii SC „Jidvei” SRL, dosarul va ajunge la Tribunalul Bucuresti.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă