Ghiduri pentru cupluri, tineri casatoriti, parinti si… slabit
Grupul Editorial Corint a scos pe piata, in traducere, un manunchi de ghiduri destinate cuplurilor, tinerilor casatoriti cu sau fara copii, dar si celor care vor sa slabeasca. Daca varianta originala se folosea de sintagma „Don't sweat”, traducatorul roman a preferat sa inlocuiasca transpiratia cu durerea de cap, astfel ca fiecare ghid e recomandat de sintagma „Ghidul… fara bataie de cap pentru…”. Ghidurile sunt suficient de micute cat sa intre in buzunar si sa poata fi citite in tramvai, iar titlurile capitolelor rezuma fiecare sfat. Exemple: „Nu mai mancati pe ascuns”, „Nu va pedepsiti” sau „Evitati chiolhanurile” in cazul ghidului pentru slabit, ori „Prima cearta”, „A doua cearta” sau „Socrii” in cazul celui pentru cupluri. Sfaturile sunt rezonabile. Sa nu va asteptati la strategii mai mult sau mai putin rauvoitoare, ci la lucruri de bun-simt. Fiecare ghid e prefatat de un text al lui Richard Carlson, autorul best-seller-ului „Nu va bateti capul cu lucruri marunte”. „Exista un ghid pentru orice”, am putea adauga.
„Povestea Povestilor” a lui Ion Creanga, pe suport audio
Una dintre cele mai surprinzatoare aparitii pe piata romaneasca in format audio este, fara indoiala, cea a „Povestii Povestilor”, scrisa de Ion Creanga. Inspirat din umorul popular romanesc, albumul vine sa dezvaluie ascultatorilor povestea scrisa de marele clasic al literaturii romane. Desi s-a vorbit rar despre aceasta poveste, ea exista si vine sa ne socheze intr-o noua si inspirata prezentare. Creanga este si va fi inegalabil, iar „Povestea Povestilor” o putem asculta acum ori de cate ori vrem sa radem cu lacrimi.
„Povestea Povestilor” a fost scrisa in urma cu 127 de ani si citita de Ion Creanga insusi, la Junimea, in fata elitei culturale romanesti a vremii. Personalitati de talia lui Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi sau Mihai Eminescu au ras cu pofta si au apreciat aceasta capodopera. A fost prima data editata in 1939, intr-o editie de lux, la Editura pentru Literatura si Arta „Regele Carol II”. Dupa 1989, a aparut in forma tiparita la alte trei edituri si, desigur, in varianta scrisa, pe mai multe site-uri. Nu a fost niciodata lansata in format audio. „Povestea Povestilor” este creatia unui om de cultura incontestabil. Opera lui Creanga este un reper pentru sufletul romanesc si pentru forta de expresie a limbii romane. Ceea ce poate trece drept vulgaritate in aceasta poveste nu este altceva decat umorul nostru popular. Fertilitatea limbii romane naste expresii si concepte pentru care alte limbi sunt neputincioase. Intreaga opera a lui Creanga sta marturie. Indrazneala de a rade de orice, chiar si de lucrurile sfinte, este una din caracteristicile umorului romanesc. Este o dovada a nevoii de exteriorizare si o dovada de profunzime – puterea de a merge cu gandul oricat de departe, mai ales in locurile interzise. „Povestea Povestilor” trebuie comunicata oral, asa cum a facut Creanga insusi. In forma scrisa, nici o poveste – si mai ales o astfel de poveste – nu isi atinge potentialul maxim. In varianta audio, lansata de Intercont Music, „Povestea Povestilor” este interpretata de o singura persoana, Cristi Ionescu, care joaca rolul tuturor personajelor.