Fostul „triplu” primar al Craiovei, fost ministru al Transporturilor, fost viceprimar al Capitalei, fost membru de vaza al PCR, tovarasul Vasile Bulucea a gestionat in stil comunist bugetul craiovean. In cel de-al treilea mandat al sau de primar al Craiovei Ð daca e sa tinem cont si de cel de pe vremea lui Ceausescu Ð tov. Bulucea a executat ordinele de la centru, incheind un contract pagubos pentru bugetul local cu SC LUXTEN Lighting Company SA. In anul 2003 firma timisoreana a incasat 12,236 milioane de euro de la Consiliul local Craiova, in baza contractului amintit.
Vasile Bulucea nu a facut decat sa respecte un ordin al staff-ului, ordin pe care l-au primit edilii tuturor marilor orase din tara si in baza caruia LUXTEN urma sa ii „lumineze” pe toti cetatenii Romaniei. Daca stam insa sa analizam doar cum au stat lucrurile in Craiova, ne dam seama de dimensiunile jafului care a avut loc la scara nationala, pe relatia LUXTEN-PSD, unul din artizanii intregii afaceri fiind Silviu Lician Boghiu, in prezent arestat de PNA Timisoara.
Iluminatul public Ð o afacere pe plan local… „clasificata”
Fost membru al Consiliului de Administratie LUXTEN Timisoara, Lucian Boghiu a fost „impins” in functia de director al SC Electrica SA Bucuresti, pozitie din care a „transat” iluminatul public in toata tara. Normal, cine era sa se ocupe de aceasta problema decat firma din care provenea si la care s-a intors cu misiunea terminata? De bucuria implinirii „profesionale” n-a avut parte, pentru ca in doar cateva saptamani PNA l-a ridicat pentru o spaguta in valoare de „numai” un Audi A8. Arestarea sa n-a schimbat cu nimic situatia din tara, LUXTEN continuand sa incaseze anual milioane de euro din fiecare mare oras pe care-l „lumineaza”, in virtutea contractelor semnate pe vremea in care Boghiu era director general la Electrica SA. Astfel, numai in 2003, din Craiova, firmei timisorene LUXTEN i-au venit ca pe tava cele peste 12 milioane de euro. Conform unui raport al Curtii de Conturi din Craiova, suma respectiva reprezinta „plati nelegale” efectuate in anul respectiv de Consiliul local Craiova firmei amintite. Din pacate, pentru platile nelegale nu poate fi tras nimeni la raspundere. Legislatia fiscala in vigoare, plina de lacune, nu clarifica bine nici ce inseamna plata legala, lasand loc interpretarilor, dupa cum sustin chiar unii inspectori ai Curtii de Conturi. Totusi, o neregula care „miroase” a deturnare de conturi tot s-a gasit. In anul respectiv, in bugetul si asa subtiat al Craiovei nu mai existau destui bani pentru achitarea facturii catre LUXTEN. Conform raportului Curtii de Conturi, fostul edil-sef al Craiovei, impreuna cu fostul Consiliu local Ð in care pesedistii erau majoritari Ð au „supt” aproape 46 de miliarde de lei din fondurile destinate repararii drumurilor craiovene, pentru a plati intreaga suma pretinsa de LUXTEN. Acest „mic” reglaj financiar a fost efectuat parca studiind in amanunt articolul 302 din Codul Penal Ð schimbarea destinatiei fondurilor banesti cu perturbarea activitatii economico-financiare.
NUP-ul traditional
Dosarul inaintat de Curtea de Conturi Parchetului Judetean Dolj a fost trimis pentru cercetari Serviciului Fraude din cadrul IPJ Dolj. Acolo dosarul a zacut mai multe luni prin dulapurile comisarilor, dupa care a plecat inapoi la Parchet cu „traditionalul” NUP pentru IPJ-ul doljean. Procurorii doljeni urmeaza sa confirme sau sa infirme propunerea politistilor doljeni, in raport de plangerea penala formulata de Curtea de Conturi. De ce si-au imbogatit politistii doljeni palmaresul cu inca un „NUP” numai ei stiu. Despre acest dosar nu vrea nimeni sa sufle nici o vorba. De fapt, nu este primul caz de acest gen in ograda singurului inspectorat din tara care nu are pagina pe internet, nu transmite notele de presa pe e-mail, ci numai pe fax. Chiar si atunci cand este vorba de fotografia unui infractor, care poate fi data publicitatii, conducerea IPJ Dolj pune la dispozitia jurnalistilor copii de calitate execrabila, scoase la imprimanta. Nu odata politistii doljeni au spus ca adresele lor de e-mail sunt secrete. Chiar si seful IGPR, Dan Valentin Fatuloiu, s-a aratat consternat de aceasta situatie. Pe scurt, relatiile IPJ Dolj cu presa sunt de multe ori extrem de tensionate. Cu toate ca in „afacerea LUXTEN” au fost mancati banii contribuabililor, politistii doljeni considera ca informatiile din acel dosar nu pot fi aduse la cunostinta publicului. Chiar asa, ce s-ar intampla daca ar afla craiovenii de faptul ca PSD si LUXTEN au spalat aproximativ 450 de miliarde de lei, adunate din impozitele lor pe venituri, case, masini etc.? Cat despre Bulucea… El spune ca totul e ca la carte: „Totul s-a facut ca la carte: cu licitatie, cu proiect, cu tot ce trebuie. Mai toate orasele mari din tara au apelat la LUXTEN pentru iluminatul public. Nu stiam ca exista un dosar penal pe chestia asta, dar noi am rezolvat-o cu Curtea de Conturi de atunci”. Ne mai intrebam doar atat: a fost licitatie sau „solicitare” si cum au „rezolvat-o” atunci cu Curtea de Conturi?