Temperaturile scazute din aceste zile au dat o grea lovitura agricultorilor. Culturile de toamna, in special graul si rapita, sunt compromise daca ingheata pamantul. Productia nu va fi suficienta, iar efectele se vor vedea de-abia la vara, cand pretul painii poate exploda.
Gerul de origine arctica ce s-a abatut asupra Dobrogei este un pericol iminent pentru agricultura. „Daca se inregistreaza timp de cateva zile minus 15 grade Celsius, culturile de rapita, orz si orzoiaca sunt distruse”, avertizeaza Stere Economu, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta. Acesta spune ca, daca timp de cinci zile temperatura este de minus 20 de grade, si cultura de grau este distrusa. Dezastrul a inceput. Ieri, in Constanta s-au inregistrat minus 17 grade Celsius, cea mai scazuta temperatura din 1981 pana in prezent. Criza care se prefigureaza poate fi cea mai grava din ultimii 30 de ani.
Nici zapada, nici perdele
Din pacate, impotriva gerului nu se poate lua nici o masura. Specialistii DADR se vor deplasa in teren si vor preleva mostre din sol, pentru a determina numarul de plante afectate de inghet. Pericolul este insa foarte mare, iar ingrijorarea in randul expertilor din domeniu este pe masura. Daca ar fi existat un strat de zapada de 10 centimetri, culturile ar fi fost protejate de gerul polar. O alta solutie ar fi fost perdelele forestiere, care au rolul de a mai tine piept vantului. Acestea insa fie au fost distruse, fie nu s-au plantat.
Pagubele, incalculabile
La nivelul judetului Constanta, gerul din aceste zile pune in pericol 176.000 hectare de culturi insamantate in toamna. Dintre acestea, cel mai expus si mai important este graul, insamantat pe aproximativ 123.000 ha. In pericol sunt insa si circa 30.000 hectare de rapita, peste 11.000 hectare de orzoaica si 11.000 hectare de orz. Pagubele sunt imense. Un agricultor din Ramnicu de Jos spunea ca, daca frigul tine cateva zile, toata recolta sa de grau si rapita este compromisa. „Am pus rapita in toamna si pana in aprilie ne rugam la Dumnezeu sa nu inghete; stam cu inima cat un purice ca lucrurile sa mearga bine”, spune el. In caz contrar, pagubele vor fi, la un singur producator, de ordinul miliardelor de lei. La nivelul judetului, distrugerea graului insamantat in toamna se va vedea primavara si vara, cand producatorii de paine vor fi nevoiti sa apeleze la importuri si, prin urmare, sa creasca pretul de vanzare. In aceste zile, din cauza gerului, agricultura constanteana este la mila vremii.