13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAvertismentele lui Viorel Duru

Avertismentele lui Viorel Duru

Seful Departamentului Licente din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, Viorel Duru, a realizat o ampla „radiografie” a fotbalului romanesc Ð din care ne-am permis sa luam multe dintre cele de mai jos -, ce se afla din ce in ce mai aproape de „integrarea europeana”. Din pacate pentru cluburile de la noi, aceasta „integrare” se dovedeste a fi o adevarata sperietoare, multe grupari fiind amenintate cu desfiintarea in momentul in care regulile UEFA vor deveni lege in ceea ce priveste criteriile de licentiere.
In urma cu trei ani, FRF a introdus sistemul UEFA de licentiere, evaluand cluburile din Divizia A pe baza unui set de criterii continut de Manualul national de licentiere. Detinerea licentei este o conditie obligatorie pentru participarea in cupele europene si in Divizia A, iar neacordarea acesteia duce la retrogradarea clubului in Divizia B, iar daca are dreptul sa participe in cupele europene, la neadmiterea acestuia in competitia respectiva. Sunt cinci criterii de baza care duc la acordarea licentei, iar neindeplinirea uneia dintre ele va duce la „caderea” intregului document.

Catastrofa la nivelul copiilor si juniorilor
Primul dintre ele, criteriul sportiv, are ca obiectiv cresterea calitatii pregatirii juniorilor in vederea promovarii in prima echipa a cat mai multor fotbalisti de la propria pepiniera. Fiecare club trebuie sa intocmeasca un program pe 3-5 ani pentru pregatirea echipelor de juniori, pentru care sa asigure un buget decent de cel putin 100.000 de euro anual, o baza de antrenament cu minimum doua terenuri gazonate si o sala de sport, precum si antrenori calificati. Din pacate, la acest capitol situatia e jalnica, iar sumele alocate – nedeclarate de nici o grupare – foarte mici. Cluburi ca SC Vaslui, Poli Iasi, Farul Constanta, Sportul Studentesc, FC National, Pandurii Tg. Jiu, CFR Cluj si Otelul Galati nu asigura la nivel minim cantitativ, dar mai ales calitativ, baza de antrenament pentru juniori.

2-3 angajati si un fax!
Criteriul de personal si administratie vizeaza asigurarea celor mai moderne metode de antrenament si management sportiv. La acest capitol, cele mai mari probleme sunt in ceea ce priveste organigrama cluburilor, caci „schema” nu este completa in toate cazurile sau sunt persoane fara calificarea necesara. Exista grupari de prima liga care functioneaza cu 2-3 oameni, intr-un sediu improvizat si fara logistica minima necesara. In aceasta categorie intra Otelul Galati, Sportul Studentesc, Pandurii Tg. Jiu si Jiul Petrosani.

Stadioane de o stea…
Criteriul de infrastructura are ca obiectiv cresterea standardelor de calitate a dotarilor stadionului, astfel ca in 2010 toate stadioanele din Europa sa poata fi comparabile intre ele si clasificate, dupa modelul hotelurilor, de la una la cinci stele. Stadioanele noastre sunt intr-o stare proasta, atat in ceea ce priveste infrastructura tribunelor, cat mai ales a terenurilor de joc. Din 16 terenuri de joc de Divizia A, este bun doar cel din Giulesti. Pe 9 stadioane nu este montata nocturna, iar instalatiile stadioanelor (vestiare, grupuri sanitare pentru spectatori, facilitati pentru presa si VIP- uri, locuri de parcare pentru spectatori) sunt de proasta calitate sau insuficiente.

UEFA controleaza „la sange”
Criteriul juridic are ca obiectiv asigurarea ca vor fi respectate statutele, regulamentele si deciziile FIFA, UEFA, FRF si LPF. Toate cluburile au fost obligate sa introduca in statutul propriu mentiuni ca respecta statutele, regulamentele si deciziile instantelor sportive si ca se obliga sa participe la competitiile la care se califica pe merit sportiv. In plus, cluburile se angajeaza sa puna la dispozitia UEFA si FRF, dupa caz, toate documentele solicitate pentru acordarea licentei si sa lase accesul liber pentru verificari pe teren efectuate de persoane autorizate de aceste foruri.

Cel mai greu de indeplinit: criteriul financiar
Daca e vorba de bani… sa-i ascundem – cam asta e viziunea cluburilor din fotbalul romanesc. Criteriul financiar, datorita complexitatii lui, este cel mai greu de indeplinit. Cluburile trebuie sa auditeze situatiile financiare anuale si sa dovedeasca ca nu au datorii la sfarsitul anului fata de alte cluburi si de salariatii proprii sau, daca au, sa le plateasca pana la 31 martie viitor, cand solicita licenta pentru sezonul competitional ce urmeaza. In plus, incepand cu 2008-2009, cluburile trebuie sa prezinte bugetul pentru sezonul pentru care se solicita licenta. Doar 4-5 cluburi au o situatie financiara stabila si nu au datorii, CFR Cluj, FCM Bacau, Farul Constanta, Poli Timisoara si Steaua, cu mentiunea ca datoriile clubului din Ghencea sunt pe asociatia care a administrat clubul pana in 2003. Daca justitia va decide ca acele datorii trebuie platite de societatea actuala, atunci Steaua devine cel mai mare debitor la stat, cu circa 7 milioane de euro, din totalul de 20-22 de milioane de euro pe care le datoreaza statului toate cluburile de fotbal.
Situatia financiara a cluburilor va fi neclara atat timp cat justitia nu a dat o solutie privind soarta datoriilor istorice. Daca arieratele la bugetul asigurarilor sociale si la bugetul statului vor trebui preluate de societatile care administreaza acum cluburile, aproape toate vor da faliment fara o infuzie masiva de capital. Dinamo si Rapid au inceput sa plateasca datoriile vechi, dar altele nici nu se gandesc s-o faca.
Daca intr-un an sau cel mult doi nu se asaneaza si, apoi, consolideaza financiar cluburile, vor obtine licenta pentru sezonul 2008-2009, cand va intra in vigoare noul Manual de licentiere, mai putin de jumatate din numarul de cluburi care activeaza acum in Divizia A. UEFA va efectua vizite pe teren pentru a verifica modul cum s-au acordat licentele, iar daca va constata ca nu s-au respectat criteriile minime pentru acordarea licentei, sanctiunile pot merge pana la excluderea cluburilor vinovate din competitiile UEFA. Totodata, FRF va fi penalizata cu o amenda de 300.000 CHF si i se va suspenda calitatea de licentiator national.
Dupa cum se vede, vin vremuri grele. Daca pana acum a mai mers cat de cat la „mica intelegere” cu FRF, acum nu se va mai cadea la pace cu UEFA.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă