16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialO familie de seropozitivi, intre batjocura satenilor si indiferenta primariei

O familie de seropozitivi, intre batjocura satenilor si indiferenta primariei

In nici una dintre localitatile sinistrate din Lunca Siretului nu poti intalni sateni fericiti ori macar increzatori in sansa de a avea un acoperis deasupra capului inainte de venirea primei zapezi. Dar la Cosmesti Vale am intalnit o familie care este napastuita mai mult acum, dupa ce apele s-au retras de multa vreme, pentru ca, pe langa faptul ca a ramas fara casa, luata de ape, trebuie sa indure batjocura celorlalti sateni, precum si indiferenta si discriminarile, la fel de batjocoritoare, din partea celor ce conduc Cosmestiul. Familia Craciun are o singura vina: este una dintre cele trei familii de seropozitivi din Cosmesti Vale.

Nici macar o cana cu apa!

Familia Craciun din Cosmesti Vale este una dintre familiile cele mai napastuite de soarta. De cativa ani, de cand au aflat ca fetita lor este infectata cu HIV, Maria si Ionel Craciun au o viata de calvar. Ceilalti sateni ii privesc ca pe niste paria: „Mi se rupe inima de cum se poarta lumea cu ea! O fac <>!”, ne spune Ionel Craciun. Acum, dupa ce viitura din iulie le-a luat casa, familia Craciun este supusa si mai mult batjocurii celorlalti sateni din Cosmesti Vale si discriminarilor primarului interimar Viorel Ciot: „Din cauza fetitei, nici nu ne dau voie sa luam apa din fantanile lor, ca a noastra nu e dezinfectata. Nu stiu ce sa mai facem. Nici cainii nu-i trateaza ca pe noi”, adauga tatal.

Amenintat de primar cu jandarmii

Din ajutoarele distribuite in sat nu au primit mare lucru. Impartirea ajutoarelor a fost un nou prilej de discriminare a familiei „sidoasei”. Din iulie, familia a dormit intr-o cocioaba improvizata din folie de plastic intinsa pe araci. Acum, „pentru iarna”, si-au ridicat si patru pereti, din pamant si paiele adunate din gunoaiele de pe ulita: „Nu. De la primarie nu am primit mai nimic. Doar acum, 60 de saci cu ciment. Dar ce putem sa facem cu ei?! Mancare nu, aragaz, pat sau masina de spalat, ca ale noastre au fost luate de ape, nu! Altii din sat au primit. Noua nu au venit nici sa ne dezinfecteze fantana. Macar clor sa ne fi dat! Din gunoaie am adunat paie si am facut o camaruta pentru iarna”, ne spune Maria Craciun. Ionel Craciun a cerut ajutorul primariei, dar a fost amenintat de primarul interimar al Cosmestiului ca va fi saltat de jandarmi daca va indrazni sa mai vina la primarie pentru a cere ajutoare: „M-am dus la primarie sa cer ajutoare, mancare pentru copii si primarul Ciot a zis ca, daca mai vin, cheama jandarmii. Pai altii au primit de toate si nu aveau casa daramata, iar noi, ca nu mai avem de nici unele, nimic”.

Ajutati doar de un ONG

Unicul sprijin al familiei Craciun este Niculina Hilohi, directoarea executiva a Asociatiei „Zambete de Copii”, care a adus cateva sute de kilograme de legume congelate si orez pentru cele trei familii seropozitive din Cosmesti, in special pentru familia Craciun. „Oamenii nu au primit nimic. M-am dus la primarul Ciot si l-am intrebat de ce nu le-a dat oamenilor mancarea, ca si asa nu au bani sa-si cumpere, dar nu mi-a dat un raspuns direct. Familia Craciun fiind discriminata din cauza faptului ca sunt seropozitivi, a fost data la o parte de la impartirea ajutoarelor. Oamenii nu au loc de casa, nu au primit mai deloc materiale de constructie si nici mobilier. S-au chinuit sa-si faca din chirpici o camera, dar nu stiu cum vor trece iarna”, a declarat Niculina Hilohi.

Altii n-au fost inundati, dar si-au schimbat mobila din ajutoare

Nici ceilalti localnici din Cosmesti Vale nu sunt multumiti de modul in care au fost impartite ajutoarele. Unele dintre aceste ajutoare, venite de la companii private si institutii neguvernamentale, au fost impartite fara vreun control al Prefecturii, doar dupa cum au „chibzuit” cei ce conduc comuna. „Isi impart intre ei, cei de la Primarie si neamurile lor, ce e mai bun. Isi dau telefon cand vine o masina cu ajutoare si se duc toti acolo, iar pe noi nu ne cheama nimeni. Si-au schimbat unii, care nu au avut treaba cu inundatiile, mobila din casa cu cea trimisa de la ajutoare. Iar de materiale de constructii ce sa mai zic?! Nu ne-au dat decat ciment. Intram in iarna si pe baza Guvernului nu reusim sa ne refacem casele”, ne-a spus unul dintre zecile de sateni care, auzind ca suntem de la presa, ne-au cerut cu disperare sa scriem si despre necazurile lor.

Dumnezeu cu mila, primarul cu sila!

Cei ce conduc comuna nu par sa aiba vreo mustrare de constiinta pentru modul in care a fost tratata familia Craciun. Li s-a dat loc de casa intr-o zona inundabila si cu asta basta! Dumnezeu cu mila, primarul cu sila! Viceprimarul interimar al Cosmestiului, Ion Haican, considera ca ce se putea face s-a facut: „Noi am vrut sa dam familiei Craciun loc de casa, dar au refuzat, ca era tot in zona inundabila. Cat despre ajutoarele in mobila sau electrocasnice, Primaria nu a primit asa ceva. La materiale de constructii dam si noi ce ni se trimite de la stat. Asta e. Nu stiu nimic despre alimentele aduse pentru familia Craciun”, a declarat Ion Haican. „Daca vine iarna repede, nu terminam de construit casele oamenilor. Poate ii vom muta intr-un camin la Nicoresti, pana la primavara”, sustine viceprimarul Haican. Daca se va intampla asa, este clar ca in aceasta iarna cele trei familii de seropozitivi din Cosmesti Vale vor ramane sub cerul liber, pentru ca va functiona aceeasi lege a discriminarii si cei mai napastuiti dintre sinistratii de la Cosmesti nu vor fi primiti in caminul de la Nicoresti.

Cele mai citite

De ce utilizatorii Apple rămân fideli brandului? Top 3 motive care explică succesul companiei americane

Cu siguranță ai văzut până acum cel puțin o dată logo-ul cu mărul lui Steve Jobs. Compania Apple este unul dintre cele mai cunoscute...

Filmul „Enescu, jupuit de viu” va concura pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film ARPA

Filmul „Enescu, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, a fost selectat oficial pentru a concura pentru marele premiu la Festivalul Internațional de Film...

Patronatele contestă ediția 2024 a programului Start-Up Nation din cauza lipsei de claritate și a finanțării generale

Unele patronate din România își exprimă îndoielile privind succesul ediției din acest an a programului Start-Up Nation, invocând lipsa de claritate din partea Ministerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă