Agentiile imobiliare sunt luate cu asalt de catre studentii sositi din alte judete, inscrisi la cursurile universitatilor constantene. Pentru a nu ramane pe dinafara, studentii care nu prind un loc in caminele universitatilor incearca sa-si inchirieze garsoniere sau apartamente mai ieftine. Chiar daca pana la inceperea noului an universitar mai este ceva timp, tinerii care au trait experienta de a ramane in strada in plin an universitar si-au luat o marja pentru a-si rezolva problema locativa.
Inceputul anului universitar, un calvar
Goana dupa un apartament sau o garsoniera de inchiriat este specifica acelor tineri care nu au rude si care nici nu se asteapta sa primeasca un loc in caminele studentesti. Pentru acesti tineri noul inceput de an universitar este un calvar. Si asta nu din cauza cursurilor, ci de teama sa nu-i prinda noul an universitar fara sa gaseasca o locuinta. La universitatile constantene, la fiecare inceput de an se strang sute de cereri pentru cazare. Din cauza ca nu toate sunt acceptate, din lipsa locurilor in camine, tinerii iau in calcul si celelalte variante.
Pentru cazare un student trebuie sa scoata din buzunar mai mult de 40 de euro pe luna, octombrie fiind o luna plina pentru cei care fac tranzactii cu locurile din camine. In toate caminele constantene sunt postate oferte. "Caut camera in camin, pret avantajos” sau "inchiriez camera in camin”, cam asa suna toate anunturile studentilor. Tinerii care primesc loc in camin si au si alte posibilitati de cazare prefera sa-si scoata camera pe piata, spre inchiriere. Desi studentii nu au voie sa-si inchirieze locul, practica este des intalnita. Ei apeleaza la aceasta metoda sa castige un ban in plus pentru a-si acoperi alte cheltuieli.
In schimb, studentul prins ca si-a inchiriat locul nu va mai avea dreptul la un altul, in anul urmator. Mai sunt si studenti norocosi care sunt gazduiti pe perioada studiilor de catre rude. Aceasta categorie de studenti nu va sta niciodata in camin, dar va face bani frumosi din vanzarea locului pe care il asigura universitatea.
Preturi exorbitante
Inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere ramane o solutie pentru cei care vor sa urmeze o facultate. Sacrificiile sunt destul de mari, avand in vedere preturile exorbitante la chirii. Proprietarii incearca sa profite la maximum, saltand preturile de la o saptamana la alta, cand vad ca au de-a face cu studenti disperati.
Zonele considerate ieftine sunt in cartierele Cet, Far si Abator. Aici chiriile sunt peste 100 de euro. Pentru inchirierea unui apartament cu doua camere, mobilat modest, studentul va trebui sa achite 150 de euro. Apartamentele decomandate din zonele Inel I, Inel II si Tomis Nord, se vor inchiria cu 200 de euro. Daca studentii stau bine cu banii si isi doresc un apartament dotat cum trebuie vor trebui sa scoata din buzunar sume cuprinse intre 220 si 240 de euro, in zonele periferice ale orasului.
Adrian Buha, administratorul unei agentii imobiliare din Constanta, spune ca tot mai multi studenti ii trec pragul pentru ca sunt siguri ca gasesc chirie la pretul adevarat. Chiar daca platesc un comision, grija locuintei dispare.
De obicei, ofertele sunt pentru garsoniere si apartamente de doua camere. Astfel, un loc intr-un apartament cu doua camere, mobilat, alaturi de alti trei studenti, costa in jur de 40-50 de euro de tanar, in functie de zona. In cazul in care sunt patru studenti, suma de caciula este mai mica decat cea pe care ar trebui sa o plateasca studentii la camin.