15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialKolnul se mobilizeaza in sprijinul Catedralei "Sfantul Iosif"

Kolnul se mobilizeaza in sprijinul Catedralei „Sfantul Iosif”

Vizita in Germania a presedintelui Traian Basescu, prevazuta pentru a doua parte a lunii septembrie, are toate sansele sa fie serios umbrita de controversatul proiect urbanistic din centrul capitalei, dedicat ridicarii unei imense cladiri de birouri in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice „Sfantul Iosif”. Ca urmare a decernarii premiului „Konrad Adenauer” al orasului Koln fostului edil-sef al capitalei Romaniei – eveniment programat a avea loc pe 21 septembrie -, personalitati ale metropolei de pe Rhin s-au mobilizat pentru a atrage atentia opiniei publice germane asupra destinului Catedralei „Sfantul Iosif”, cat si asupra incapacitatii sau dezinteresului autoritatilor locale si centrale in vederea solutionarii acestei crize.
Intr-o scrisoare deschisa adresata primarului general (crestin-democrat) al orasului Koln, Fritz Schramma, curatoriului care a decis acordarea distinctiei actualului presedinte al Romaniei, dar si unor politicieni ai partidelor Crestin-Democrat, Social-Democrat si Liberal, unor membri ai Parlamentului European, precum si principalelor posturi publice de radio si televiziune, mai multe personalitati germane – printre care si urmasii fostului arhiepiscop romano-catolic Raymund Netzhammer (promotorul ridicarii Catedralei „Sfantul Iosif”) – avertizeaza asupra pericolului la care este expus lacasul de cult, „a carui arhitectura a fost conceputa de poate cel mai prestigios mester-arhitect din Kolnul acelor vremuri, Friedrich Schmidt”.

Autoritatile au actionat ineficient

Scrisoarea semnaleaza ca „atat in actuala sa calitate de presedinte, cat si ca fost primar general al Bucurestiului, Traian Basescu poarta responsabilitatea pentru activitatile de constructie de langa Catedrala Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Armeneasca”. Dar atat autoritatile centrale, cat si cele locale au reactionat insuficient, ineficient si cu lipsa de interes fata de proiectele urbanistice „ridicate in dispretul minoritatilor religioase si al monumentelor istorice ale acestora”. Semnatarii scrisorii s-au declarat consternati de decizia autoritatilor de la Koln de a-i decerna sefului statului roman o distinctie infiintata intru omagierea fostului mare cancelar crestin-democrat Konrad Adenauer, considerat „arhitectul Republicii Federale Germania” (Willy Brandt, 1967), din moment ce „sub actualul presedinte Basescu se petrec fapte ce nu au survenit nici macar sub Ceausescu”.
Ampla scrisoare face referire la nenumaratele demersuri ale Bisericii Romano-Catolice din Romania, ale arhiepiscopului-mitropolit dr. Ioan Robu si ale episcopului-vicar dr. Cornel Damian, subliniind ca toate apelurile adresate in scris de monseniori presedintelui tarii, Guvernului, Parlamentului si Primariei Generale a Capitalei au ramas fara ecou. Scrisorii i-au fost atasate expertize privind planurile de constructie, printre care si documentatia biroului american de arhitectura P.C. Consulting Engineers de motivare a retragerii sale din proiectul „Cathedral Plaza”.

Explicatii la nivel international

„In prezent, situatia este de asemenea natura incat Berlinul s-a vazut nevoit a solicita explicatii din partea Guvernului Romaniei si a Primariei Generale bucurestene; la Vatican Suveranul Pontif a decis lansarea unui intreg demers diplomatic, iar un europarlamentar polonez a cerut infiintarea unei initiative a Parlamentului European in vederea sprijinirii directe a arhidiocezei romano-catolice Bucuresti, privata de drepturile ei (…), si, in timp ce fiecare autoritate in parte isi considera depasita competenta in vederea stoparii unor lucrari ce ameninta direct structura de rezistenta a unui monument istoric apartinand unei minoritati religioase, constructia cladirii continua 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Mai mult, Biserica Romano-Catolica din Romania a chemat in instanta firma constructoare Millenium – autoare, de altfel, si a edificiului de langa Biserica Ortodoxa Armeneasca -, dar procesul a fost transferat la Constanta pe motiv ca la Bucuresti catolicii ar putea exercita presiuni asupra magistratilor. Iar avocatul apararii angajat de firma parata este Diana Voicu, al carei parinte, Marin Voicu, a fost pana de curand presedintele completului judecatoresc din Constanta.”

Interventia politicienilor germani

Avand in vedere contradictia dintre realitatea de la Bucuresti si motivatia juriului in vederea decernarii premiului orasului Koln fostului primar general al capitalei Romaniei, semnatarii solicita o interventie masiva a politicienilor germani cu ocazia prezentei in metropola de pe Rhin a sefului statului roman, deoarece „nu exista un adresant mai indicat ca noul laureat al premiului Konrad Adenauer”.
Premiul, onorific si atribuit in fiecare al doilea an „pentru activitati meritorii in vederea bunei desfasurari a activitatilor cotidiene ale unei metropole europene”, a fost acordat in premiera in 2004, revenindu-i atunci fostului premier francez Raymond Barre, primar al orasului Lyon in perioada 1995-2001. La inceputul lunii iulie, primarul general al Kolnului, Fritz Schramma, anunta decizia din acest an a juriului, precizand ca „Traian Basescu a promovat o politica reformatoare consecventa si democratica, orientata eminamente spre deschiderea Romaniei catre Occident”. Apreciind ca actualul sef de stat roman „reprezinta personalitatea ideala pentru primirea distinctiei Konrad Adenauer”, Schramma informa opinia publica germana ca „presedintele Romaniei (…) a ratificat o serie de acorduri internationale si europene dedicate respectarii drepturilor omului si a ancorat in Constitutia tarii sale un numar de prevederi vizand protectia minoritatilor”.
Presedintia romana a transmis deja autoritatilor germane decizia sefului statului de a lua personal in primire premiul orasului Koln, decernat pe 21 septembrie in cadrul unei festivitati programate a avea loc in incinta Primariei Istorice a orasului si desfasurate pe fundalul aniversarii, timp de trei zile, a datei in care emblematicul Konrad Adenauer devenea primar general al Kolnului – 18 septembrie 1917.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă