3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Ma pregatesc pentru era digitala"

„Ma pregatesc pentru era digitala”

Pe Ioan T. Morar vi-l amintiti, desigur, din trupa Divertis. Ii recunoasteti semnatura, saptamanal, in Academia Catavencu. Un om activ, cu patru slujbe, incearca sa raspunda dilemelor viitorului. Aflat in Constanta la invitatia companiei UPC, cu doua zile inainte de a pleca in Mexic, in vacanta, acesta a moderat o intalnire cu mass-media locale, intitulata „Forme si provocari ale culturii in era digitala”, la sfarsitul careia a acordat in exclusivitate un interviu cotidianului „Romania libera”, editia de Dobrogea. Singura intrebare ramasa fara raspuns a fost „Cine scrie Tetelu?”.
– De ce in Constanta?
– Am venit aici pentru ca mi se pare o provocare tema discutiei. Era digitala spre care ne indreptam ma intereseaza atat ca om pasionat de ceea ce se intampla in general in lume. In plus, sunt preocupat, va spun cu egoism, cu ceea ce se va intampla cu mine in urmatorii zece ani, in care sper sa mai am putere de munca. Ma intreb daca sunt adaptat pentru provocarile erei digitale care va veni in presa, fie ca vrem, fie ca nu. Nu va avea loc un referendum pe tema asta, nu vom vota, nu vom face negocieri cu patronatul. Pur si simplu vine peste noi, vrem, nu vrem. In aceste conditii, este mai intelept sa vezi cum te adaptezi decat sa vezi cum ai putea sa refuzi.
– Vor disparea ziarele, asa cum le cunoastem astazi?
– Deja au disparut unele ziare! Dar nu, din ce in ce mai multa lume citeste ziarele pe calculator, pe de o parte pentru ca este mai comod, pe de alta parte pentru ca este gratuit, cel putin deocamdata. Si eu fac asta. La ora 12 noaptea deja citesc ziarele de maine si ma simt ca intr-un film american, „S-a intamplat maine”, cu un tip care avea acces la un ziar si reusea sa schimbe viitorul. Este o provocare, dar este si o realitate. Sunt mai multi cititori pe internet decat sunt in realitate pe editiile de hartie. Din punct de vedere economic nu e bine, pentru ca scad tirajele, si variantele on-line nu reusesc sa aduca un castig care sa compenseze pierderea abonamentului.
– Va fi ziarul oferit gratuit?
– Nu exista nimic gratuit. Viata ne invata ca nimic nu e pe gratis. Nu va dura mult situatia asta in care noi vom lua pe gratis munca unor oameni, depusa in informatii, in redactare. Cred ca acest lucru se va regla, si atunci ingrijorarea mea nu mai este atat de mare, pentru ca vom scrie un ziar care va aparea pe bani pe internet sau pe bani pe hartie. Omul, daca tot e sa cumpere, poate cumpara mai usor pe hartie, pentru ca citeste si in momente in care nu e conectat. Se deconecteaza dupa ce s-a deconectat de la internet. Vedeti, deconectarea era un cuvant care spunea „distractie”, si acum spune ca nu mai esti on-line. Viata noastra e on-line acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă