20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMai-marilor judetului Alba le stau in gat dineurile "Pro Rosia Montana"

Mai-marilor judetului Alba le stau in gat dineurile „Pro Rosia Montana”

Autoritatile judetene din Alba au boicotat din nou o prezentare insotita de un dineu, organizat, miercuri seara, in orasul Abrud, de catre reprezentantii Companiei „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC), titulara a celui mai mare proiect de exploatare auro-argintifera din Europa.
MaiÐmarii judetului s-au ferit din nou de o intalnire publica ce le-ar putea afecta imaginea sau ar putea induce ideea ca prin simpla lor prezenta acolo si-ar da acordul tacit pentru proiect. Acestia s-au intalnit, insa, chiar in aceeasi zi cu presedintele „Gabriel Resources” intr-un cadru mult mai restrans.
Presedintele Consiliului de Administratie al „Gabriel Resources” (companie canadiana care detine 80 la suta din actiunile RMGC), Alan Hill, a vorbit despre proiect in fata unei audiente selectate cu grija (pe baza de invitatie) din randul primarilor, consilierilor locali si al unor oameni de afaceri din zona.
Reprezentantul companiei le-a spus celor prezenti lucruri pe care le-au mai auzit de cateva ori in ultimele luni: le-a promis locuri de munca, afaceri banoase si solutii bune pentru comunitate, fara a identifica nici un neajuns al viitoarei exploatari. „It's a great oportunity!”, a exclamat Hill in fata localnicilor, dupa ce a promis ca achizitiile pentru nevoile firmei pe care o conduce se vor face de la intreprinzatorii din zona.
Unii dintre cei prezenti au uitat ca Hill nu candideaza la Primarie si l-au intrebat daca nu le repara si drumurile. „Cu totii platim taxe. Aceasta e problema autoritatilor” a raspuns presedintele Consiliului de Administratie al „Gabriel Resources”.
Vina pentru modul in care este perceputa compania in zona apartine si reprezentantilor acesteia, care ani de zile le-au promis oamenilor tot ce se putea promite. Compania si-a luat angajamentul sa rezolve toate problemele localnicilor, iar acum asteptarile lor sunt pe masura.

Autoritatile judetene – circumspecte

De la dineu au lipsit, din nou, autoritatile judetene. Alan Hill a spus ca s-a intalnit atat cu prefectul Cosmin Covaciu, cat si cu presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, in aceeasi zi in care a avut loc si intalnirea de la Abrud si ca a purtat discutii cu cei doi legate tocmai de ceea ce urma sa fie prezentat celorlalti invitati. In acest fel, in opinia reprezentantului companiei canadiene, absenta lui Covaciu si a lui Dumitrel ar fi justificata prin faptul ca nu doresc sa asculte de doua ori aceeasi prezentare.
Totodata, Alan Hill a calificat relatia cu autoritatile judetene ca fiind foarte buna. Indiferent care ar fi fost in realitate tonul si rezultatele discutiilor dintre cele doua parti, cert este ca nici prefectul si nici presedintele nu au aparut la Abrud. Covaciu si-a trimis un subaltern, care a reprezentat Prefectura, pe cand Dumitrel nu a trimis pe nimeni.
Presedintele CJ a spus ca a dorit sa participe la un alt eveniment la care partener a fost institutia pe care o conduce, ce fusese programat cu mai mult timp in urma, intr-o alta localitate.
Reprezentantii „RMGC” au incercat sa mascheze lipsa autoritatilor judetene de la eveniment, trimitand, ieri, o asa-zisa lista cu invitatii la prezentarea-dineu intre care nu se regaseau prefectul si presedintele CJ. Altfel spus, acestia nu ar fi fost, de fapt, invitati.
Adevarata nemultumire a autoritatilor judetene, vehiculata mai mult neoficial, este aceea ca reprezentantii „RMGC” incearca „sa-i sara” pe liderii judetului, incercand un dialog direct la Bucuresti. De altfel, cu acest scop, societatea si-a mutat sediul central in Capitala.

Directorul „Rosiamin”, in Consiliul de Administratie al „RMGC”

Totodata, Alan Hill a abordat si tema poluarii, spunand ca singura sursa de poluare in zona este in prezent aceea produsa de actuala exploatare de stat, adica de „Ro-siamin”, filiala a „Minvest” Deva (companie prin care Statul Roman detine 19,7 la suta din actiunile „RMGC”). Actuala exploatare de stat este aproape de a fi inchisa prematur, inainte de a fi consumat toate subventiile pe care Guvernul inca i le mai poate acorda in acest an.
Practic, siuatia „Rosiamin” este cea mai proasta din intreaga ei istorie. Nu acelasi lucru se poate, insa, spune despre directorul societatii, Valentin Rus. Acesta a fost cooptat in Consiliul de Administratie al „RMGC”, proprietara viitoarei exploatari, companie care are interesul sa isi inceapa cat mai repede proiectul.
Anuntul ca Rus este in CA al companiei romano-canadiene a fost facut chiar de catre presedintele „Gabriel Resources”, Alan Hill.

Lucrarile ar putea incepe in acest an

De asemenea, Hill si-a surprins staff-ul cu afirmatia ca lucrarile la viitoarea exploatare ar putea incepe in acest an sau in primavara lui 2007, daca pana atunci se vor obtine autorizatiile necesare. Dupa alti aproximativ doi ani – a spus acesta – ar urma sa fie turnat primul lingou de aur.
Deocamdata, compania „RMGC” va trebui sa depuna studiul de impact asupra mediului, operatiune anuntata pentru luna martie. Fara aprobarea acestui document, lucrarile nu pot fi demarate.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă