18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndustria alimentara, in pericol de inchidere

Industria alimentara, in pericol de inchidere

Producatorii din Romania trebuie sa respecte standardele sanitar-veterinare cerute de Uniunea Europeana, asa cum sunt ele prevazute in acquis-ul comunitar. Anul trecut, pesta porcina a fost cea care a provocat o ingrijorare majora la Bruxelles fata de capacitatea Romaniei de a se ridica la standardele de igiena alimentara comunitare, dar se pare ca problema a fost “de-tronata” anul acesta de gaina din curtile romanilor, care a contractat… gripa aviara.
Pana la Raportul Comisiei Europene din luna aprilie 2006, un numar de 632 de unitati care se ocupa de taierea animalelor, procesarea carnii, a laptelui si a pestelui vor trebui sa se restructureze si sa se modernizeze fiind singura sansa de a se evita inchiderea lor din cauza ca nu respecta cerintele sanitar-veterinare de igiena impuse de Bruxelles. Dintre acestea, 316 sunt in sectorul carnii rosii, 279 in sectorul laptelui si produselor lactate, 17 in sectorul carnii de pasare, 20 in sectorul pestelui si produselor din pescuit, potrivit dr. Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Inchiderea unitatilor de profil a inceput inca de anul trecut, cand 324 de firme au fost obligate sa renunte la activitate pentru ca au pus in pericol sanatatea consumatorilor. Avertizarile de la Bruxelles sunt fara echivoc si spun ca sanatatea animalelor si securitatea alimentara sunt unele dintre cele mai importante probleme ce tre-buie respectate in privinta acquis-ului comunitar.
Potrivit statisticilor ANSVSA, pe teritoriul Romaniei se afla 64,6 milioane de pasari, aproximativ 75 la suta din efective aflandu-se in exploatatii individuale. “Sistemul de crestere in gospodariile populatiei, in care conditiile de biosecuritate nu sunt asigurate, reprezinta in sine un risc major pentru sanatatea pasarilor”, afirma dr. Constantin Lupescu. “Aceasta, deoarece sistemul individual de crestere reprezinta un risc pentru exploatatiile avicole comerciale, transmiterea bolilor la animalele sanatoase din aceste exploatatii putand afecta industria romaneasca de crestere a pasarilor”, afirma vicepresedintele ANSVSA. Tot domnia sa precizeaza ca Autoritatea a intocmit pentru avizarea de catre Guvern a unei hotarari pentru infiintarea unui Comitet interministerial de supraveghere si control a hranei pentru animale si a modului cum sunt aplicate regulile Uniunii Europene privind controalele oficiale.

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă