23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeclaratii pe propria raspundere pentru jucatorii la bursa

Declaratii pe propria raspundere pentru jucatorii la bursa

Persoanele fizice care realizeaza tranzactii bursiere vor completa declaratii pe propria raspundere, in care vor preciza pretul de achizitie si data dobandirii titlurilor, si vor avea posibilitatea sa solicite companiilor de brokeraj o fisa de portofoliu care va include si impozitul retinut.
Societatea de intermediere le va oferi investitorilor la sfarsitul anului, la cerere, o fisa de portofoliu care va evidentia castigul sau pierderea realizate din transferul actiunilor, precum si cuantumul impozitului calculat si retinut in cursul anului fiscal de catre broker. Declaratia pe propria raspundere va include si denumirea emitentului, simbolul, numarul de actiuni, modalitatea de cumparare. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, recent, o noua instructiune privind metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare. Autoritatea de supraveghere a pietei de capital a adus completari la stabilirea modalitatii de determinare a pretului de cumparare pentru valorile mobiliare si a suplimentat lista exceptiilor. Instructiunea CNVM intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Determinarea pretului

Pretul de cumparare se determina prin aplicarea metodei pretului mediu ponderat, care poate cuprinde si costurile aferente, generate de operatiunea de cumparare. Pentru actiunile dobandite de catre angajati ca urmare a rascumpararii acestora de pe piata, de catre societate, pretul de achizitie va fi cel inscris in formularul de subscriere.
In cazul valorilor mobiliare provenite in urma dizolvarii PAS-urilor, pretul de cumparare este cel inscris in actul translativ de proprietate sau, in lipsa acestuia, valoarea nominala de la data eliberarii extrasului de cont. Aceasta valoare va fi utilizata si in cazul titlurilor dobandite ca urmare a unor hotarari judecatoresti, definitive, irevocabile si executorii.
Pentru valorile mobiliare cumparate de la stat prin contractele de privatizare, pretul de achizitie va fi cel platit in cadrul procesului de privatizare, iar titlurile rezultate in urma unor consolidari/splitari vor avea un pret de cumparare stabilit pe baza factorului de consolidare sau splitare.
In cazul titlurilor dobandite in urma distribuirii de actiuni gratuite prin operatiuni de incorporare a rezervelor sau a primelor de emisiune va fi luat in considerare ca pret de achizitie pretul de emisiune al acelor actiuni conform valorii prevazute in hotararea AGA.
Pretul de cumparare va fi considerat zero in situatia actiunilor primite in urma unei succesiuni, dar se vor adauga cheltuielile aferente intocmirii actelor (taxa de timbru si taxa notariala).
In instructiunea aflata in vigoare se mentioneaza ca pentru valorile mobiliare primite in urma unei succesiuni pretul de cumparare este cel platit de catre defunct la data cumpararii actiunilor respective determinat pe baza de documente justificative sau valoarea inscrisa in certificatul de succesiune emis de notar.

Cote diferentiate

Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital sunt impozitate cu cote diferentiate, de 1% si 16%, in functie de perioada de detinere a actiunilor. Astfel, cota de 1% este aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, iar investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an platesc un impozit de 16%.
Din 2007, impozitul anual va fi stabilit de catre autoritatile fiscale prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual al fiecarui contribuabil pentru titlurile de valoare instrainate sau rascumparate incepand cu 1 ianuarie 2007 intr-o perioada mai mica de un an de la data dobandirii. Daca titlurile sunt instrainate sau rascumparate, incepand cu 1 ianuarie 2007, intr-un interval de peste un an, castigurile vor fi impozitate cu 1%. Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, va fi impus cu o cota de 1%, impozitul retinut constituind plata anticipata in contul impozitului anual datorat.

Cele mai citite

Prețurile apartamentelor au crescut cu 15% în septembrie. Orașul cu cele mai mari scumpiri

Prețurile apartamentelor, atât noi cât și vechi, au crescut cu 15% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, potrivit datelor de...

Generația Z întâmpină dificultăți de adaptare la locul de muncă, relevă un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com în luna august indică faptul că tinerii din generația Z, în special cei care sunt fie prea introvertiți,...

Atacurile masive israeliene zguduie Beirutul: 11 lovituri consecutive au vizat Hezbollah

Noaptea trecută, capitala Libanului a fost scena unor atacuri aeriene intense, Israelul lansând cel puțin 11 lovituri consecutive, una dintre ele având ca țintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă