Obiectivul Engie pe 2018, anunţat în februarie, prevedea un venit net recurent între 2,45 şi 2,65 miliarde de euro şi un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 9,3 – 9,7 miliarde de euro.
Vineri, grupul francez a avertizat că, din cauza problemelor din Belgia, venitul net recurent va fi în partea inferioară a ţintei – 2,45 miliarde de euro – dar nu a menţionat EBITDA.
„Ne aşteptăm ca profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare să fie sub obiectivul nostru”. Impactul asupra cheltuielilor de capital al întreruperilor funcţionării reactoarelor din Belgia va fi limitat deoarece costurile reparaţiilor nu sunt excesive, a afirmat luni directorul financiar.
Subsidiara belgiană a Engie – Electrabel – operează şapte reactoare nucleare, patru la Doel şi trei la Tihange. Când sunt deplin operaţionale, acestea produc aproximativ jumătate din necesarul de electricitate al Belgiei.
În prezent, sunt deschise doar două reactoare în Belgia, trei sunt închise din primăvară pentru lucrări prelungite de mentenanţă iar două sunt închise din august. Ele ar urma să redevină operaţionale în perioada decembrie 2018 – mai 2019.
Directorul general al Engie, Isabelle Kocher, a demarat un amplu proces de restructurare care include vânzarea unor active în valoare de 15 miliarde de euro şi investiţii de 22 de miliarde de euro.
Engie, primul furnizor de gaze naturale din Franţa cu 9,6 milioane de contracte, are peste 16 milioane de clienţi în Europa. Grupul francez are operaţiuni pe întregul lanţ de producţie a gazelor naturale lichefiate, de la explorare şi producţie pentru identificarea şi exploatarea noilor zăcăminte şi până la distribuţia către clientul final.
Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.