10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiIordache anunţă noi discuţii pe legile justiţiei, urmate de o posibilă Ordonanță

Iordache anunţă noi discuţii pe legile justiţiei, urmate de o posibilă Ordonanță

„Am decis ca săptămâna viitoare să invit colegii din comisia specială, asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei, Parchetul General, CSM, dacă sunt anumite observaţii pornind de la observaţiile Comisiei de la Veneţia, sau observaţiile care au rezultat în practică, să putem pune, printr-o Ordonanţă de Urgenţă la dispoziţia ministerului Justiţiei, text de lege pentru corelare. Şi mă refer aici la câteva observaţii pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut”, a declarat, marţi, la Parlament, Florin Iordache.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marţi, că analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu un conflict instituţional de natură constituţională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, din 2009 şi 2016, susţinând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.

Iordache a făcut aceste precizări în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor la dezbaterile asupra OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

„Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi spun că ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către procurorul general a acestor protocoale, mă refer la cel din 2009 şi cel din 2016, a venit să adauge la Codul de procedură penală”, a spus Iordache.

Potrivit acestuia, protocolul din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală.

„Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, dacă SRI se referea la infracţiuni de siguranţă naţională. Dacă vă uitaţi la art. 17 din protocolul din 2009 şi la art. 11 din protocolul din 2016 în care se spune că SRI administrează probe în faza de urmărire penală, ceea ce adaugă Codului de procedură penală, astfel încât efectuează cercetări sau constatări tehnico-ştiinţifice, îndeplinesc acte care sunt în sfera de garanţie a părţilor şi aici vorbesc de art. 27 din protocolul din 2009 şi de art. 11 din protocolul din 2016. Şi de asemenea extinde sfera de competenţe a SRI la orice fel infracţiune, aşa cum este la lit b la art. 2 din protocolul din 2016 şi art. 2 din protocolul din 2009”, a adăugat Iordache.

În opinia lui Iordache, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare.

„De asemenea, dacă vă uitaţi la protocolul din 2009 art. 34 al. 2, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare, pe baza aprecierii agenţilor Serviciului. Iată că prin semnarea acestor protocoale, şi de aceea cred eu că e un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală. Toate acestea noi analizăm dacă nu este vorba de un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm CCR, pentru că şi pentru trei luni de zile acest protocol din 2009 şi-a produs efectele. Şi dacă, pe baza acestor efecte, nişte oameni, pe baza interpretărilor şi a faptului că organele de cercetare penală au fost cei de la SRI şi ei sunt cei care au făcut expertizele, traducerile…nu sunt specialişti cei de la SRI, nici experţi, nici traducători autorizaţi. Toate aceste sunt nişte fapte foarte grave”, a mai spus Iordache.

El a susţinut că este pentru adoptarea OUG 6/2016 în chestiunile care vizează ofiţerii judiciari şi buna desfăşurare a procesului, „dar chestiunile care au vizat încălcarea drepturilor omului şi faptul că SRI a devenit organ de cercetare penală sunt inadmisibile şi trebuie reglementate”.

Cele mai citite

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța, a murit la vârsta de 96 de ani

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța și fondator al partidului Frontul Național (actualmente cunoscut sub numele de Naționalul Raliu), a...

Căile ferate din România, rămase în urmă: câți km au fost modernizați în ultimii 35 de ani

În ultimii 35 de ani, România a modernizat de două ori mai puțini kilometri de cale ferată decât autostrăzi și drumuri expres, relevă o...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă