1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCentrala nucleara, in vizorul investitorilor straini

Centrala nucleara, in vizorul investitorilor straini

Scrisorile de intentie pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda pot fi depuse pana astazi. Dupa expirarea termenului-limita, conducerea Societatii Nationale Nuclearelectrica, operatorul CNE, va desemna firma castigatoare. Cele doua reactoare ar trebui sa intre in exploatare comerciala in anul 2012.

Rezultatele studiului de fezabilitate realizat de catre Societatea Nationala Nuclearelectrica si Deloite Romania SRL, firma specializata in domeniul consultantei financiare, releva ca realizarea simultana a unitatilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda reprezinta cea mai buna optiune din punct de vedere tehnic si economic. Reprezentantii SNN spun, prin intermediul unui material de presa, ca este potrivit ca Ministerul Economiei si Comertului sa propuna guvernului crearea unei societati mixte care sa finalizeze constructia si sa puna in functiune cei doi reactori. Alaturi de investitori privati, Nuclearelectrica va face parte din aceasta societate mixta, care va finaliza si exploata unitatile Cernavoda 3 si 4. Ca investitor cu o contributie financiara redusa la investitia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, Nuclearelectrica va avea ca aport dotarile existente pe amplasamentul centralei.
MEC va lansa cererea de oferta pentru a selecta investitori competitivi. Printre investitorii care vor participa la procesul de selectie se vor numara ENEL (compania pentru electricitate a Italiei) si AECL care ti-au confirmat interesul pentru acest proiect in lumina stabilirii societatii mixte.
Nuclearelectrica spera ca in prima jumatate a anului 2006 sa fie constituita societatea mixta. Lucrarile de executie pentru Unitatile 3 si 4 ar putea fi reluate la inceputul anului 2008, perioada de finalizare fiind de 64 de luni.

Record pentru U1

Initial, centrala a fost conceputa sa fie echipata cu cinci reactori de tip PHWR, insa lipsa resurselor financiare si scaderea cererii de energie electrica dupa 1990, a condus la suspendarea lucrarilor de executie a Unitatilor 3, 4 si 5. In schimb, toate eforturile s-au canalizat spre finalizarea Unitatilor 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda. Unitatea Cernavoda 1, de tip CANDU 6 de 655 MWe, a atins prima criticitate la 16 aprilie 1996, la 11 iulie 1996 a fost conectata la sistemul electroenergetic national, iar la 2 decembrie 1996 a intrat in exploatare comerciala. Prin punerea in functiune a Unitatii Cernavoda 2 (alt CANDU 6 ce urmeaza a intra in exploatare in martie 2007) energia electrica livrata sistemului electroenergetic de CNE Cernavoda va reprezenta circa 18% din productia nationala. In prezent, ponderea energiei electrice de natura nucleara este de 60TWh si reprezinta circa 9,3% in totalul productiei nationale de energie electrica. AECL, liderul echipei de conducere a proiectului Cernavoda 2, a acordat contractul referitor la testarea echipamentelor si etanseitatii cladirii reactorului Unitatii 2 Cernavoda unei companii chineze. Este vorba despre Beijing Jianhuan Technology and Trade Company. Datele financiare ale contractului nu au fost dezvaluite.

Experienta chineza

Beijing Jianhu a realizat teste similare la unitatile de tip CANDU 6: Qinshan 3-1 si 3-2 (puse in functiune in China in anul 2002 si respectiv 2003). Ken Petrunik, vicepresedintele AECL, a subliniat ca datorita dezvoltarii proiectelor precum Qinshan, companiile chineze au dezvoltat rapid abilitatile nucleare in conformitate cu practicile internationale, in special in domeniul constructiei, punerii in functiune, exploatarii, proiectarii si ingineriei. „AECL va continua sa coopereze cu companii si institute din China pentru a dezvolta tehnologia CANDU in China pentru a sustine abilitatile Chinei la nivel international”. Alaturi de AECL, echipa de conducere a proiectului Cernavoda cuprinde Ansaldo Energia din Italia si Nuclearelectrica, proprietarul si operatorul centralei Cernavoda. In anul 2005, Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda a produs 5.555 TWh energie electrica (cantitate bruta), inregistrand un record de la punerea sa in functiune. Reactorii de tip CANDU sunt in exploatare in Canada din anul 1962, si in lume incepand din anul 1972. In conformitate cu datele statistice ale AECL, in prezent sunt 34 de unitati de tip CANDU in exploatare sau in constructie, in intreaga lume.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă