1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAutoritatile din Timis pregatesc planuri de prevenire a inundatiilor

Autoritatile din Timis pregatesc planuri de prevenire a inundatiilor

Previziunile specialistilor in hidrologie in ceea ce priveste riscul unor noi inundatii in judetul Timis au alertat autoritatile locale, care nu mai vor sa fie prinse pe picior gresit. Dupa cum a afirmat prefectul Ovidiu Draganescu, eforturile nu sunt, insa, impartite in mod egal la toti, unii considerand ca prioritatile sunt altele.
Astfel, seful Prefecturii s-a declarat nemultumit de lipsa de reactie a autoritatilor de la Bucuresti, care nu au raspuns la scrisorile de sesizare pe care institutia pe care o conduce le-a trimis la Ministerul Gospodaririi Apelor, la Ministerul Afacerilor Externe si la Administratia Nationala „Imbunatatiri Funciare”. Prefectul a dorit sa le atraga atentia responsabililor de la Centru asupra faptului ca infrastructura din Timis este exact la stadiul la care era si acum un an, inainte de dezastruoasele inundatii.
Nemultumirile lui Draganescu se rasfrang si asupra oficialilor din tara vecina, Serbia-Muntenegru, cu care judetul are un protocol de colaborare inca din anul 2000, prin care partea straina trebuia sa defriseze vegetatia de pe malurile din partea de peste granita a raului Timis. "Mi s-a spus ca ei nu considera ca vegetatia bogata are vreo vina pentru producerea inundatiilor, asa ca nu le-au curatat. Ministerul de Externe nu ne-a raspuns la scrisori, asa ca nu stim ce s-a negociat cu partea sarba. Acest gen de discutii trebuie sa existe la nivel inalt, pe plan local nu putem face mare lucru”, a mai afirmat prefectul.
Responsabilitatile si vina vin, insa, din ambele parti, pentru ca sarbii considera ca romanii au incalcat acel protocol deoarece au suprainaltat digurile. „Am spus de mai multe ori ca digurile sunt la aceeasi inaltime si ca daca mai vine un val de apa ca acela de anul trecut, dezastrul va fi la fel”, a adaugat Draganescu.
Cu unele exceptii, ajutorul pentru prevenirea inundatiilor nu este pe placul reprezentantului Guvernului in teritoriu. „Autoritatile decolmateaza canalurile numai in zone unde pericolul de inundatii este aproape inexistent. Vad ca pentru zonele sinistrate nu au nici un fel de preocupari”, a mai afirmat Draganescu.
Intre timp, Prefectura a solicitat Directiei Apelor Banat sa faca un plan de atac in caz ca digurile cedeaza. O alta solicitare data Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta este inventarierea tuturor utilajelor care pot fi folosite in caz de inundatii si pentru ridicarea unor diguri ad-hoc. Totodata, prefectul a cerut ca in dreptul fiecarui pod sa fie depozitati saci de nisip si alte materiale care ajuta la formarea unor diguri.
Guvernul a fost instiintat si despre situatia celor peste 400 de case care au fost afectate de ape anul trecut si care stau acum sa cada din cauza umezelii. In contul Prefecturii mai exista noua miliarde lei, din donatii, bani care ar putea fi folositi pentru a contracta firme care sa ajute oamenii sa isi consolideze locuintele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă