4 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialConstantenii vor primi pamant in alte judete

Constantenii vor primi pamant in alte judete

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Gheorghe Albu, a prezentat cateva dintre prevederile Legii 247/2005. Cel mai important pentru cei in drept este ca termenul pentru depunerea dosarelor de retrocedare pentru terenurile agricole si paduri pot fi depuse pana pe 30 noiembrie 2005. Desi au dreptul sa obtina toata suprafata pe care au avut-o in proprietate, lucrurile nu se vor intampla asa pentru toti mostenitorii sau urmasii acestora, pentru ca judetul Constanta nu dispune de suficient pamant. Albu a infirmat si zvonurile conform carora prin acest pachet de legi vor fi anulate titlurile de proprietate vechi. Prin noua lege vor fi anulate numai titlurile dobandite de unele persoane pe baza Legii 18/2002, care au solicitat mai mult teren decat aveau dreptul.

Pamant sau bani

La nivelul judetului Constanta au fost revendicate 28.341 de hectare de teren, potrivit Legii fondului funciar. Cea mai mare parte, 27.967, este compusa din teren arabil, iar restul de 374 de hectare este reprezentat de paduri. Fondul total de teren din care pot fi despagubiti fostii proprietari sau mostenitorii lor este de numai 22.537 ha si se afla fie in proprietatea ADS, fie in cea a consiliilor locale. Din acest total, 3.473 de hectare apartin statiunilor si institutelor de cercetare in agricultura si nu vor fi retrocedate pana nu apare o lege speciala care sa reglementeze activitatea acestor institutii. Directorul executiv al DADR a precizat ca diferenta dintre suprafata existenta si cea revendicata va fi rezolvata prin mai multe cai. Mostenitorii pot fi despagubiti, cu acceptul lor, pe raza altor judete unde exista excedent de teren sau pot primi in schimb compensatii financiare, constand in actiuni la Fondul Proprietatea.

Agricultura intensiva

Noua lege a proprietatii doreste sa creeze ferme dupa model european. In prezent, spune Albu, in Romania, marimea medie a unei exploatatii este de doua hectare, pe cand in Occident ajunge la 20-25 de hectare. Pentru acest lucru s-a hotarat si acordarea de rente viagere. Astfel, persoanele cu varsta peste 62 de ani care vor da terenul in arenda vor primi, pentru fiecare hectar de teren agricol, 50 de euro, iar daca nu au urmasi si vor sa il vanda vor primi 100 de euro pentru un hectar, pe toata durata vietii.

Procese rapide

De asemenea, prin noua lege se modifica procedura de judecare a eventualelor litigii care pot aparea. „Vor fi infiintate complete specializate pe fond funciar, care vor solutiona procesele legate de drepturile de proprietate”, spune Albu. Potrivit Legii 247/2005, procesele vor fi judecate in regim de urgenta. Ca o noutate, instanta nu va mai fi nevoita sa citeze martorii, cu exceptia primului termen de judecata si a comunicarii hotararilor judecatoresti.

Mai putine taxe

Tot ca noutate, legea prevede eliminarea taxei pentru scoaterea terenurilor agricole din extravilan. Aceasta taxa se platea in functie de suprafata si putea ajunge la peste 500 de milioane de lei vechi. Prin eliminarea ei se creeaza posibilitate de a construi mai mult. In municipiul Constanta, beneficiile acestei masuri sunt deja vizibile, prin aparitia a noi constructii de locuinte in areale situate in extravilan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă