17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIuscenko si Timosenko, din nou aliati

Iuscenko si Timosenko, din nou aliati

La trei luni dupa alegerile legislative si cu putin inainte de termenul-limita, in Ucraina a fost refacuta „coalitia portocalie” care l-a adus la putere in 2004 pe presedintele Viktor Iuscenko. Alianta se destramase din cauza neintelegerilor dintre Iuscenko si principala sa aliata, Iulia Timosenko, demisa din functia de premier dupa nici un an.

Conducatorii celor trei partide pro-occidentale Ð Ucraina Noastra (formatiunea presedintelui Viktor Iuscenko), Blocul Iulia Timosenko si Partidul Socialist Ð au anuntat ieri ca au ajuns la un acord de refacere a coalitiei. Acordul negociat timp de trei luni a fost supus aprobarii deputatilor acestor formatiuni, dar aceasta procedura este doar formala, odata ce liderii au reusit sa depaseasca divergentele.
Presedintele Iuscenko a acceptat, in sfarsit, ca Iulia Timosenko (a carei formatiune a obtinut cele mai multe mandate de deputat, 129, dintre cele trei partide ale coalitiei) sa redevina premier. Ucraina Noastra (care are 81 de deputati) va obtine functia de presedinte al Radei Supreme (parlamentul ucrainean), iar socialistii (cu 33 de deputati) vor desemna prim-vicepremierul (functie care ii va reveni chiar liderului socialist Oleksandr Moroz).
Presedintele Iuscenko s-a opus initial revenirii Iuliei Timosenko la conducerea Executivului, functie din care a demis-o in septembrie 2005, pe fondul accentuarii rivalitatilor si luptei pentru putere si influenta intre fostii aliati.
Acesta a fost, probabil, principalul motiv pentru care refacerea coalitiei a fost atat de dificila, dar nu si singurul. Gradul de apropiere de Occident a provocat, de asemenea, dispute. Formatiunea prezidentiala Ucraina Noastra sustine aderarea la NATO, dar socialistii se opun, Moroz declarand nu mai departe decat ieri ca o decizie in aceasta privinta ar trebui luata printr-un referendum. Si pe plan economic exista divergente, fiind dificila gasirea unei „cai de mijloc” intre liberalismul formatiunii prezidentiale, tendintele interventioniste ale Blocului Iulia Timosenko si socialisti, care se opun, intre altele, vanzarii terenurilor agricole.
„Astazi putem spune ca nu mai exista dezacorduri intre noi”, a dat asigurari la televiziunea ucraineana Iulia Timosenko. Ea a avertizat insa ca se mentine „riscul” ca alianta sa se „devoreze singura”, din cauza „presiunilor enorme” care se vor exercita asupra sa „atat din interiorul Ucrainei, cat si din afara granitelor ei”.
In cazul in care „coalitia portocalie” nu s-ar fi refacut, Partidul Regiunilor (prorus), condus de Viktor Ianukovici, care a obtinut cele mai multe voturi in alegerile legislative din 26 martie, preconiza constituirea unei „coalitii anticriza”, sub conducerea sa, bineinteles.
Coincidenta sau nu, cu o zi inainte ca la Kiev sa se anunte refacerea coalitiei prooccidentale, compania ruseasca Gazprom si-a declarat intentia de a creste pretul gazului livrat Ucrainei.

Cele mai citite

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă