16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGrupul CDU/CSU constata ca Romania a inceput sa recupereze intarzierile

Grupul CDU/CSU constata ca Romania a inceput sa recupereze intarzierile

Un grup de europarlamentari germani, membri ai grupului PPE, s-a aflat zilele acestea la Bucuresti pentru a evalua situatia in perspectiva aderarii Romaniei la UE la inceputul anului viitor. Din grupul europarlamentarilor au facut parte si Markus Ferber (Uniunea Crestin-Sociala) si Harmut Nassauer (Uniunea Crestin-Democrata), ambii cunoscuti pentru repetatele lor suspiciuni legate de stadiul de pregatire a Romaniei in vederea aderarii la termen la UE. La Bucuresti, conservatorii germani s-au aratat retinuti in exprimarea unor critici, opinand, potrivit lui Nassauer, ca „Romania, mai ales dupa 2004, a inceput un proces de recuperare care trebuie recunoscut”. In consecinta, „grupul parlamentar CDU/CSU se pronunta pentru aderarea Romaniei”, a declarat crestin-democratul, care a mai spus ca indrazneste a „prognoza ca pana la sfarsitul anului toate statele membre UE vor ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei”.
La randul sau, Markus Ferber a precizat ca in cadrul intalnirilor avute cu oficialii romani s-au primit „informatii convingatoare despre progresele realizate (…). Am fi preferat ca acestea sa fi fost facute mai demult, pentru a fi convinsi ca sunt si aplicate si nu raman doar decizii pe hartie”, a adaugat crestin-socialul.
Europarlamentarii germani au admis ca toata lumea asteapta raportul din mai al Comisiei Europene, insa s-au ferit a comunica daca Germania sustine sau nu integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Ultima interventie critica a celor doi a avut loc dupa raportul preliminar, din 3 aprilie, cu privire la progresele Romaniei si Bulgariei, prezentate de comisarul pentru extindere Olli Rehn. Atunci Nassauer si Ferber l-au criticat vehement pe Rehn pentru decizia sa „prematura”, de a face in raportul din luna mai recomandarea finala cu privirea la data aderarii celor doua candidate. Saptamana viitoare, la Bucuresti se va afla o alta delegatie de europarlamentari, de data aceasta compusa din socialisti europeni.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă