In urma adoptarii noului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013, Romania va primi pentru aceasta perioada peste 29,1 miliarde de euro de la bugetul comunitar. Banii sunt destinati finantarii pregatirii aderarii Romaniei la Uniune, precum si reducerii decalajelor intre statele membre mai avansate economic si cele mai putin dezvoltate.Toate fondurile prevazute in Tratatul de aderare pentru anii 2007-2009 trebuie respectate integral pentru proiecte de coeziune economica, pentru infrastructura de mediu, de transport, de energie si sectorul agricol. Institutia care va coordona aceste fonduri va fi Ministerul de Finante, impreuna cu autoritati din celelalte ministere, intre care si cel al Integrarii. Banii vor trebui cheltuiti in primul rand pe proiecte care deocamdata par a nu fi tocmai conturate. O mica suma din acesti bani vor fi transferati la bugetul de stat, potrivit ministrului Integrarii, Anca Boagiu.
"Banii alocati prin bugetul UE Romaniei pentru perioada 2007-2013 sunt bani pentru modernizarea tarii, bani in beneficiul tuturor cetatenilor romani. Sunt bani pentru proiecte de infrastructura, pentru modernizarea agriculturii, pentru reducerea decalajelor fata de statele UE”, afirma Anca Boagiu. Aceasta suma de circa 30 miliarde de euro include alocarile pentru Romania la capitolele politica de coeziune si agricultura.
In perioada urmatoare vor fi de-falcate trei capitole ale bugetului Uniunii pentru 2007-2013. Este vorba de Capitolul 1a Ð Com-petitivitate, Capitolul 3a Ð Spatiul de libertate, Securitate si Justitie si Capitolul 5 Ð Administratie, in functie de proiectele care vor fi elaborate.
Responsabilitatea cheltuirii acestori fonduri este impartita intre Guvern, autoritatile locale si cetateni, sustine ministrul Integrarii. Mai exact, Guvernul este cel care stabileste liniile generale de actiune prin Planul National de Dezvoltare, urmand ca aceste linii generale sa fie concretizate prin proiecte de dezvoltare, proiecte ale administratiei centrale, autoritatilor locale, ale organizatiilor nonguvernamentale, ale agentilor economici.
"Consiliul European a alocat aceasta suma de bani Romaniei, dar trebuie sa dovedim ca ii putem utiliza. Numai daca vom avea suficiente proiecte eligibile, un cadru institutional performant si o capacitate administrativa adecvata, vom reusi sa asiguram o rata de absorbtie inalta a fondurilor europene. Asadar, aceste proiecte de care depinde evolutia Romaniei sunt responsabilitatea noastra, a tuturor. Iar asumarea acestei responsabilitati ne va aduce recunoasterea capacitatii de a actiona ca stat membru al Uniunii Euro-pene”, conchide ministrul Integrarii.