Listarea la Bursa a actiunilor Fondului Proprietatea ar putea sa nu aiba loc nici macar in primavara viitoare, cei indreptatiti la despagubiri din partea statului roman fiind nevoiti sa astepte la nesfarsit, parca, transformarea in bani a hartiilor pe care deocamdata le tin neutilizate in sertare. Activitatea Fondului este in momentul de fata intr-un adevarat blocaj, spune presedintele Alexandru Paunescu. El pune acest lucru pe seama Ministerului Finantelor Publice (MFP), care intarzie sa emita avizul pe marginea unui proiect de ordonanta de urgenta care ar putea permite intrarea in normalitate.
Proiectul in speta se tot plimba pe la ministerele implicate de mai bine de trei luni, punctul de blocaj fiind ministerul condus de Sebastian Vladescu. Oficialii MFP se justifica, spunand ca este vorba de un proiect complex, cu multe implicatii si, in consecinta, au nevoie de mai mult timp pentru a-l aprofunda.
„Riscul intarzierii aparitiei ordonantei este mare, pentru ca ne putem pierde credibilitatea”, ne-a declarat Alexandru Paunescu. El a precizat ca pana in momentul de fata au fost primite nu mai putin de 31 de scrisori de intentie de la societati de prestigiu pentru preluarea administrarii fondului. Or, in conditiile actuale, administratorul nu poate fi selectat si nici nu se poate face evaluarea. Pe de alta parte, oamenii isi pierd rabdarea, plictisindu-se de promisiuni peste promisiuni. Alexandru Paunescu spune ca din momentul intrarii in vigoare a ordonantei respective mai sunt necesare sapte sau chiar opt luni pana la listarea efectiva la Bursa de Valori Bucuresti. Acestea sunt necesare pentru evaluarea portofoliului, selectarea fund managerului si parcurgerea procedurilor legale in vederea cotarii actiunilor.
ANRP tulbura si mai rau apele
De parca nu era de ajuns, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) induce o si mai mare confuzie in randul beneficiarilor de despagubiri, incurcand si mai mult situatia.
Astfel, pe site-ul ANRP se arata ca Fondul Proprietatea este cel care trebuie sa faca conversia drepturilor de despagubiri in actiuni. „Nimic mai gresit. Fondul nu este implicat si nu poate interveni, legal, sub nici o forma in acest circuit”, spune Paunescu. El precizeaza ca, potrivit legii, ANRP trebuie sa trimita deciziile de despagubire la Regisco, si nu la Fondul Proprietatea, asa cum face in prezent. Mai exista insa o varianta legala pe care a mentionat-o oficialul, si anume ca beneficiarii de despagubiri sa se duca ei insisi la Regisco si sa ceara conversia in actiuni.
Companii de tip balast
In portofoliul Fondului se afla mai multe companii care constituie un adevarat balast pentru functionarea sa, ele avand pierderi sau fiind chiar in faliment. Paunescu a initiat discutii cu AVAS, cerand sa „ia inapoi” aceste societati si sa cedeze actiuni la altele, profitabile.
Pe de alta parte, Alexandru Paunescu recunoaste deschis ca nu vede utilitatea prezentei in portofoliul fondului a unor pachete de actiuni la societati care depind de subventii din partea statului si care nu vor fi niciodata atractive pentru investitori. Este cazul societatii de exploatare a metroului bucurestean Metrorex SA, dar si al companiei de infrastructura feroviara CFR SA. In fine, din portofoliu au fost scoase actiunile detinute de stat la Romtelecom si CEC, primindu-se promisiuni ca in conturile Fondului vor intra niste bani din privatizarea acestora. Deocamdata insa nu se stie ce sume va obtine statul din privatizarea CEC si din vanzarea pachetului rezidual de la Romtelecom. In consecinta, nu se stie nici cati bani va primi Fondul Proprietatea.
Vanzarea titlurilor de despagubire, ilegala
Predecesorul lui Paunescu la presedintia Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, semnala in urma cu cateva luni ca, in absenta listarii Fondului, titlurile de despagubire se tranzactioneaza pe piata neagra, la 25% din valoare.
Alexandru Paunescu a tinut sa precizeze ca, din punct de vedere legal, orice tranzactie cu aceste titluri este lovita de nulitate atata vreme cat ea nu se face pe o piata reglementata. Adica la Bursa de Valori Bucuresti. „Cine intra in astfel de tranzactii isi asuma un mare risc, deoarece, in lipsa unei contabilizari clare, acelasi titlu de despagubire se poate vinde si de 15 ori”, ne-a mai spus el. Presedintele Fondului Proprietatea a mentionat ca singura modalitate legala de transmitere a titlurilor de despagubire si a actiunilor la Fond este succesiunea. Dupa cotarea la BVB, actiunile se pot vinde pe platforma bursei.