24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialBaronul Alin Simota continua sa acumuleze datorii

Baronul Alin Simota continua sa acumuleze datorii

Simota, noul baron al Vaii Jiului – cum este denumit in ultima vreme – are o multime de afaceri cu domenii de activitate foarte diverse: de la retele electrice, la amenajari interioare si chiar fotbal. Dar afacerile sale nu merg ca unse, sau cel putin nu toate, asa ca o grija in plus nu „cade” prea bine.



Un bogat de „Top 300”, in executare silita

Alin Simota este, cu certitudine, printre cei mai bogati oameni de afaceri din zona, daca nu cumva cel mai avut la ora actuala. Cu o avere estimata, in urma cu doi ani, la peste 15 milioane de dolari, Simota, care are doar 38 de ani, se poate considera implinit. Cei mai multi bani, dupa cum singur a recunoscut, i-a scos din lucrari de retele de inalta, joasa si medie tensiune, adica prin contracte generoase cu „Electrica”.
De mentionat ca el si-a inceput afacerile cu „micul comert de frontiera”, dupa cum ii place sa spuna, iar intre timp lucrurile s-au schimbat. Afacerile cu retele par sa fie trasatura de „familie”, pentru ca Simota este finul de cununie, in 2003, al lui Silviu Lucian Boghiu, fostul director general al „Electrica”, cercetat – acum in libertate – pentru diverse afaceri necurate derulate prin societatea de furnizare si distributie a energiei electrice.
Despre Alin Simota se mai spune ca detine monopolul lucrarilor la retele de inalta, joasa si medie tensiune cel putin pe judetul Hunedoara. Afacerea pare, la prima vedere, profitabila, in conditiile in care firmele „baronului” din Valea Jiului au obtinut profituri de milioane de dolari. „Atomis International Prod” SRL, cu sediul in strada Gheorghe Doja din Petrosani, deruleaza, din 1998, contracte atat cu „Electrica Banat” – Sucursala Deva, cat si direct cu societatea-mama din Bucuresti.
Tot pe „Atomis International Prod” SRL, Alin Simota a prins un contract gras cu Primaria Petrosani, ca tot nu are concurenta. Astfel, simpla schimbare a unui bec de pe stalpii de iluminat public ii costa pe localnici peste 1,6 milioane de lei, mult mai mult decat becul in sine, iar preturile nu includeau si materialele folosite, care mai scoteau alti bani din conturile municipalitatii.
Cu toate contractele „grase” prinse te miri pe unde, „Atomis International Prod” se afla acum in dificultate financiara. Conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, pentru firma „baronului” s-a declansat procedura de executare silita, din cauza datoriilor si a penalitatilor de intarziere inregistrate la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale.
Simota a declarat in repetate randuri ca datoriile pe care le inregistreaza au la baza si intarzierile la plata ale partenerilor de afaceri, fiind cuprins, cu alte cuvinte, in blocajul financiar aproape generalizat.

Investitor in fotbal impreuna cu Adrian Gardean

Pe langa afacerile cu retele electrice, Alin Simota mai are diverse firme care se ocupa de distributia de energie, de amenajari interioare, relatii de afaceri cu Compania Nationala a Huilei (CNH), dar este cunoscut mai mult ca patronul clubului „Jiul” Petrosani. El a preluat echipa in 1999 si a transformat-o radical, ajutat, insa, si de Consiliul Local Petrosani si Consiliul Judetean Hunedoara, care „pompeaza” in permanenta diverse sume de bani. Numai in acest an, CL a alocat pentru „Jiul” 1,8 miliarde lei, iar Consiliul Judetean a virat alte 700 de milioane de lei.
Initial, de clubul de fotbal se ocupa Alin Simota, impreuna cu reprezentantul Hotelului „Ambasador” din Bucuresti si Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului. Dar aceasta societate s-a dizolvat si, in cel mai mare secret, in acest an s-a infiintat Asociatia Club Sportiv „Jiul” Petrosani, cu patru membri fondatori: „Atomis International Prod”, societatea lui Alin Simota, „Grup 95” SA, firma controlata de Adrian Gardean, SC „General Trust Petrosani”, despre care se spune ca este a finului lui Gardean – Dan Barcina -, si, din nou, Alin Simota. Cei patru au pus mana de la mana si au strans 8 milioane de lei, care reprezinta „patrimoniul initial”.
In plus, s-a stabilit cotizatia anuala tot la suma de 2 milioane de lei. In schimb, au primit in folosinta gratuita, din partea Consiliului Local Petrosani, baza sportiva, in valoare de 55 de miliarde lei. Cu tot ajutorul financiar din partea autoritatilor, „Jiul” nu s-a putut, insa, redresa, iar acum inregistreaza la bugetul de stat datorii de 11,7 miliarde lei.
Mai mult, Simota se teme de un eventual sechestru, care ar bloca intreaga activitate sportiva a clubului, insa sustine ca nu se poate incadra in termenele stabilite de ANAF. „Nu putem plati, in nici un caz, pana in data de 25 octombrie. Trebuie achitata datoria, dar nu putem acum. Am facut adresa la Liga, sa ne intalnim sa discutam si sa gasim o solutie. Suma trebuie esalonata si sa o achitam in transe”, a spus patronul „Jiului”. Acesta a adaugat ca a preluat clubul cu datorii si a mai achitat ceva din debite, dar nu in totalitate, dar crede ca pentru activitatile sportive ar trebui gasita o alta forma de impozitare pentru ca din sport nu se scoate profit.

Cele mai citite

Samsung, amendă infimă pentru două încălcări ale legii privind siguranța energiei atomice din Coreea de Sud

Autoritățile sud-coreene au finalizat ancheta privind incidentul în care doi angajați ai Samsung au fost expuși la radiații X, sancționând compania cu o amendă...

România e gata să limiteze importurile de ouă și carne de păsare din Ucraina

România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Florin Barbu susţine...

Creșterea salariului minim brut și măsurile guvernamentale au dus la cea mai mică pondere de contracte pe salariul minim din ultimii cinci ani

Contractele pe salariul minim, cu 41% mai puține datorită măsurilor Guvernului Ciolacu Măsurile Guvernului Ciolacu de creștere a veniturilor și îmbunătățire a nivelului de trai...
Ultima oră
Pe aceeași temă