Vara e pe terminate, caldura e la fel de mare, iar cei care nu s-au intors deja din vacante se pregatesc sa plece, pe ultimele saptamani de soare. Printre ei, si scriitorii si artistii, oameni obisnuiti ca toti ceilalti, cand vine vorba de concedii, vilegiatura, siesta, plaja si celelalte. Sau nu, fiindca multi dintre ei isi petrec vara tot muncind, continuandu-si activitatea de peste an, sau imbinand cele doua lucruri intr-un mod original.
Bine cunoscutul Stefan Agopian, comentat in ultima vreme mai mult pentru impertinenta la adresa Reginei Maria, s-a hotarat sa-si puna termopane acasa si sa zugraveasca, asa ca pentru el vara-i un santier nesfarsit. Liviu Antonesei are de spus trei cuvinte: „somn, somn, somn!”. Mircea Cartarescu, pana in aprilie anul viitor, savureaza sederea in castelul german Solitude, unde lucreaza „in regim de galere” pentru definitivarea trilogiei „Orbitor”. Sotia sa, Ioana Nicolaie, impartaseste aceeasi experienta si scrie la propriile carti. Basarabeanul Vitalie Ciobanu petrece „o vacanta conventionala”. Traian T. Cosovei, din principiu, vara nu scrie nimic, asa ca asteapta venirea toamnei. Serban Foarta are, in stilul propriu, un indemn pentru toata lumea: „Carpe diem!” Cuplul Victor Ioan Frunza – Adriana Grand e categoric: „Nu mergem in vacanta”. Basarabeanul Vasile Garnet priveste multe filme. Tanarul Radu Pavel Gheo isi petrece vacanta in Croatia. Ioan Grosan lucreaza la un roman: „Un om din Est”! Florin Iaru e cel mai transant: „Cel mai bine si mai bine e sa nu faci nimic”, asa ca, cu siguranta, va fugi cu Cecilia (Stefanescu) pe o insula. Pentru filozoful Adrian-Paul Iliescu, nu mai exista vacanta, ci doar „cautarea vacantei”. Arhitectul Augustin Ioan spera sa ajunga in Africa. Dan Lungu e oricum plecat la Paris, cu o bursa postdoctorala. Iolanda Malamen pleaca intr-o „tara muntoasa” (mister!), dar nu intrerupe lucrul cu literatura. Luminita Marcu e originala: isi dedica vara cunoasterii Bucurestiului, orasul care a adoptat-o pe tanara craioveanca. Sorin Adam Matei si Victor Neumann pleaca din tara, in cautarea Mediteranei interioare. Ovidiu Pecican are un principiu: nu merge la mare. Costi Rogozanu isi propune sa nu faca absolut nimic. Ana Maria Sandu are o destinatie mai apropiata: Bulgaria, in schimb timisoreanul Robert Serban are un traseu mai complicat: Viena, Olanda, Belgia. Si alti scriitori prefera strainataturile, de exemplu Radu Tuculescu – Tunisia, iar Daniel Vighi, ca un artist pursange, isi inchipuie ca merge in diverse locuri. Editorul Calin Vlasie isi va petrece insa vara la editura, prins de indatoriri. Informatiile le-am extras dintr-un excelent numar recent al revistei „aLtitudini”, nr. 6 din august, care dedica un dosar consistent subiectului. Condusa de criticul Ion Bogdan Lefter, revista isi propune zgaltairea din temelii a intepenitului peisaj cultural romanesc.
Mai semnalam articolul despre muzicianul Syd Barrett, fondator al grupului Pink Floyd, decedat recent la varsta de 60 de ani.