17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialConservatorii britanici vor "usi inchise"pentru piata muncii

Conservatorii britanici vor „usi inchise”pentru piata muncii

Conservatorii britanici au cerut Guvernului de la Londra impunerea unor limite stricte pentru imigrantii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la UE, au informat, ieri, „The Observer” si „The Guardian”.
Solicitarea a fost formulata de ministrul pentru imigratie al guvernului conservator „din umbra”, Damian Green, care a acuzat cabinetul Blair de a fi subestimat considerabil impactul sosirii, din mai 2004, a zeci de mii de polonezi imigranti. Initiativa lui Green reprezinta prima revenire asupra dezbaterilor privind imigratia de la alegerea lui David Cameron in fruntea „tories”, subiectul constituind unul „cheie” in campania pentru alegerile din 2005.
Cereri de acest gen au venit si din Irlanda de Nord, din partea parlamentarului Jim Allister, a relatat „The Belfast Telegraph”. Parlamentarul nord-irlandez s-a aratat preocupat de informatiile potrivit carora Londra se asteapta la un numar de 60.000 pana la 140.000 de imigranti romani si bulgari.

Denis MacShane:
Ar fi pacat!

Fostul ministru britanic pentru Europa, Denis MacShane, a pledat in schimb pentru deschiderea pietei muncii fata de cetatenii romani si bulgari. Potrivit unui comentariu publicat de fostul oficial in „The Guardian”, Londra nu ar trebui sa cedeze in fata presiunilor. „Ar fi pacat… daca Londra s-ar alatura altor state protectioniste si ar trimite un set nou de semnale gresite”, a subliniat MacShane, adaugand ca cea mai mare comunitate de romani din afara granitelor se afla oricum in Spania.
In legatura cu aceasta polemica din Marea Britanie, cotidianul german „Die Welt” a informat ca ministrul de Interne John Reid este hotarat in ceea ce priveste blocarea pietei muncii tarii sale. Decizia lui Reid este luata, a transmis si „The Times”. „Avem nevoie de o pauza”, indicase deja presedintele comisiei pentru politica interna din cadrul Camerei Comunelor, John Denham.
Singurul impediment in calea adoptarii deciziei il constituie, in momentul de fata, Ministerul britanic de Externe, care a avertizat ca se afla in joc credibilitatea Londrei, punandu-se problema cuvantului dat. „Times” si „Die Welt” conchid insa ca nu exista, de facto, dubii la adresa victoriei lui Reid asupra colegilor de la Foreign Office.

Constructori
pentru Olimpiada

Intre timp, „Daily Mail” relata ca mii de romani s-ar fi inscris deja pe listele de recrutare pentru lucrarile de constructie a satului olimpic care va gazdui Olimpiada din 2012 de la Londra. Potrivit ziarului, numeroase agentii din Bucuresti au completat liste cu muncitori dornici sa inceapa o viata noua in Marea Britanie.
Un consultant de recrutare din Bucuresti a sustinut fata de „Mail” ca a incheiat deja contracte cu firme britanice pentru angajarea romanilor, iar o alta companie cu proprietar britanic a mentionat ca a contactat autoritatea britanica de gestionare a lucrarilor pentru Olimpiada din 2012, oferind intre 10.000 si 20.000 de muncitori romani.
Toate aceste contracte depind acum de decizia Guvernului britanic.

Cele mai citite

Maternitatea Giulești suspendă internarea prematurilor

Au fost suspendate timp de o săptămână şi internările în secţia de Obstetrică pentru bebelușii născuți la termen Internarea cazurilor de nou-născuţi prematuri este suspendată...

De ce utilizatorii Apple rămân fideli brandului? Top 3 motive care explică succesul companiei americane

Cu siguranță ai văzut până acum cel puțin o dată logo-ul cu mărul lui Steve Jobs. Compania Apple este unul dintre cele mai cunoscute...

Mircea Geoană sau ciorba reîncălzită

Un proverb vechi, spune că ciorba reîncălzită nu mai are același gust. Se-mpute și sleiala te îngrețoșează. O ciorbă reîncălzită nu va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă