La Parchetul General si la PNA (Sectia Combaterea infractiunilor conexe, ramasa acum fara sef) a fost dat in lucru raportul efectuat de Corpul de Control al Ministrului Mediului, ce vizeaza utilizarea unor fonduri bugetare (interne si externe) pentru proiectarea si executarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor. Din totalul de 10.359 miliarde de lei (vechi) alocate Autoritatii Nationale Apele Romane, suma de 3.826 de miliarde de lei (aproximativ 150 milioane euro) a reprezentat credite externe de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Guvernul Nastase a oferit unor firme (133 la numar), emitand 15 HG-uri, suma de 9.234 miliarde de lei „prin incredintare directa”. Adica, fara licitatie!
Concluziile raportului sunt foarte grave, in special cele referitoare la fraudarea fondurilor alocate judetelor Bihor si Cluj. Inspectorii au descoperit:
– contracte atribuite prin negociere cu o singura sursa
– lucrari introduse in documentatie fara aprobarea ministerului
– lucrari decontate nejustificat, la preturi mult mai mari decat cele stabilite
– receptii incorecte, cu procese-verbale false, in care s-a consemnat – in mod nereal – ca nu exista lucrari neexecutate
– deficiente referitoare la calitatea si executia unor lucrari
– unii beneficiari ai investitiilor au avut si calitatea de proiectant, si cea de executant.
S-a solicitat Parchetului General „sa efectueze cercetari pentru identificarea faptelor prevazute de legea penala”. Corpul de Control a identificat deja un „beneficiar” cu spate politic. Este vorba de firma „Aquaproiect”, patronata de sotia fostului ministru PSD al Mediului, Leontina Ilie. Investigarea fraudarii fondurilor BEI (UE) este efectuata acum de Biroul OLAF din cadrul PNA, condus de procurorul general adjunct al PNA, Horia Adrian Miclescu.