25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialProcesul "Electrica-Banat", sub stricta paza a fortelor de ordine

Procesul „Electrica-Banat”, sub stricta paza a fortelor de ordine

O noua infatisare a celebrei cauze de coruptie „Electrica-Banat” a avut loc, ieri, la Tribunalul Timis, rastimp in care sala de judecata a fost atent supravegheata de un numar impresionant de forte de ordine. Prezenta jandarmilor in perimetrul locului in care a avut loc procesul nu si-a atins, insa, scopul, intrucat persoana asteptata pentru a fi inhatata si incatusata, nu si-a mai facut de aceasta data prezenta.
Este vorba despre inculpatul Gheorghe Dumitru, dat in urmarire generala, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare, in lipsa, la sfarsitul lui aprilie 2005. Desi este cautat in toata tara, acesta si-a facut intempestiv aparitia in sala de judecata la precedenta infatisare a procesului „Electrica”, spre stupefactia asistentei prezenta la dezbateri.
Mai mult decat atat, la apelul nominal facut de grefierul de sedinta, Dumitru a raspuns „prezent”, dupa care la finalul sedintei de judecata a plecat linistit asa cum a venit, fara ca magistratii sa dispuna arestarea sa.

„Salutari din America!”

Surprizele au continuat si ieri. Trei inculpati din dosar s-au trezit fara aparator. Avocatul care le asigura asistenta juridica inculpatilor Constantin Tolea, Gigel Capitanu si Ionel Daniel Staicu a anuntat ca a reziliat contractul de reprezentare a celor trei, invocand, printre altele, distanta mare fata de Timisoara si imposibilitatea de a se deplasa luna de luna la procesul din Banat.
Acest lucru a generat o adevarata disputa in sala de judecata. Pe de o parte, la solicitarea procurorului DNA, instanta le-a oferit celor trei inculpati posibilitatea de a fi reprezentati doar la termenul de ieri de un avocat din oficiu, urmand ca la viitoarele dezbateri sa vina cu aparatori alesi. Aceasta, in conditiile in care, pentru a nu mai tergiversa procesul (care in curand implineste un an de cand a intrat pe rol), se intentiona macar citirea actului de acuzare.
Desi doi dintre cei vizati si-au dat acordul, lucrarile procesului nu au reusit sa inainteze cu nici un milimetru. Aproape toti avocatii celorlalti inculpati au facut un fel de front comun si au cerut amanarea cauzei pe motiv ca in acest mod s-ar incalca dreptul constitutional la aparare. O voce distincta a fost, surprinzator, cea a cunoscutului avocat bucurestean Catalin Dancu, care il reprezinta pe inculpatul Vasile Croitoru, considerat de procurori „creierul” afacerii cu componente Siemens contrafacute.
Spre mirarea colegilor sai de breasla, acesta s-a aratat de acord cu citirea rechizitoriului, afirmand ca avocatul desemnat din oficiu poate linistit sa ii reprezinte temporar pe inculpatii lasati balta de avocatul ales, mai ales ca nu se punea in discutie si audierea inculpatilor. Dancu si-a manifestat nemultumirea cu privire la tergiversarea procesului, mai cu seama ca se anunta si alte „surprize” menite sa puna bete-n roate in ceea ce priveste bunul mers al dezbaterilor „Electrica”.
Avocatul a anuntat ca inculpatul Sorin Sparchez tocmai si-a luat ramas bun de la cunostintele din Romania, luandu-si „zborul” peste Ocean, in America, pentru a se casatori, cu mentiunea ca nici unul dintre inculpatii din dosar nu are interdictia de a parasi tara, ceea ce este o alta scapare a instantei.
In dosar au fost deferite Justitiei, pentru fapte de coruptie, 24 de persoane, intre care si fostul director general al „Electrica” SA, Lucian Boghiu, precum si fosta conducere a filialei din Banat a societatii, in frunte cu directorii Livius Miliea si Dan Viorel.

Cele mai citite

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă