2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialVamile din vestul tarii, sub asediul romanilor

Vamile din vestul tarii, sub asediul romanilor

Traficul prin vamile din vestul tarii a crescut considerabil in aceasta saptamana, dupa ce mii de romani care muncesc ori s-au stabilit in Occident au ales sa-si petreaca sarbatorile de Pasti in Romania. Numai prin vama aradeana Nadlac, cel mai mare punct de trecere a frontierei din tara, au fost situatii cand traficul s-a triplat fata de zilele obisnuite.

Cozi la Nadlac doar la noi

Pentru a face fata numarului mare de turisti, au fost suplimentate benzile pe sensul de intrare in tara si au fost marite efectivele de personal. In aceasta saptamana prin vamile din judet au intrat in tara peste 90.000 de romani, doar prin PTF Nadlac intrand aproximativ 60.000 de persoane.
In aceste conditii, timpii de asteptare in punctele de trecere a granitei s-au marit, ajungand uneori chiar si la 30 de minute. Majoritatea romanilor care se intorc acasa sustin ca la vama nu se munceste eficient. „Am tranzitat cinci tari europene si numai la intrarea in Romania am stat la coada. Culmea e ca toti am venit pe acelasi traseu si numai aici ne-am blocat. Nu se munceste cum trebuie”, a declarat Ioan Grigore, un roman plecat la munca in Franta.

Dor de casa

Chiar daca au reusit sa-si gaseasca slujbe sigure si bine platite in tari ca Italia, Spania, Germania si Franta, majoritatea romanilor sustin ca nimic nu compenseaza momentele critice prin care trec, in care simt ca dorul de casa parca ii mistuie. Multi dintre ei sunt tradati de fetele palide si obosite, prin care razbate doar bucuria provocata de apropiata revedere cu cei dragi.
Desi nu recunosc prea usor, pe multi dintre cei plecati Occidentul i-a imbatranit subit, pentru ca munca de acolo e grea si, oricat de harnici ar fi, tot straini sunt considerati. Cativa dintre romani au recunoscut ca au numarat zilele, orele si minutele, au alergat in magazine, au cumparat cadouri si au pornit spre casa cu gandul de a-si regasi, cateva zile, linistea pierduta in favoarea unei slujbe foarte bine platite. Acestia spun ca dorul de casa e atat de arzator cateodata incat nu poate fi stins cu nimic.

Cu gandul la rude

Masinile romanilor care vin sa-si petreaca sarbatorile pascale in tara sunt intesate de cadouri pentru cei de acasa. Chiar daca mai avea cateva sute de kilometri pana sa-si poata strange parintii in brate, Ionel Vasiloiu, plecat din Vaslui pentru a castiga bani in alta tara, a spus ca, odata intrat in Romania, drumul de la Nadlac pana acasa i se va parea foarte lung.
„Eu vin din sudul Italiei si de doua zile sunt tot pe drum. Chiar daca abia am asteptat sa ajungem acasa, nu am avut incotro si a trebuit sa mai facem niste opriri. Am cumparat cadouri pentru nepoti, incepand de la dulciuri, iepurasi de ciocolata, bomboane pana la traditionalele „colombe”, un fel de pasca italiana, insa mult mai aromata decat ceea ce se mananca in Romania. Abia astept sa-mi revad parintii pentru ca nu am mai fost de un an in tara si mi-e tare dor de dansii, de friptura si de drobul de miel”, a spus vasluianul.
O alta romanca plecata de sase ani in Germania sustine ca, desi are un serviciu decent si castiga foarte bine, de multe ori a fost la un pas de a face gesturi extreme din cauza dorului de casa. „Sunt momente in care simt nevoia sa vorbesc cu cineva si nu gasesc pe nimeni disponibil sa faca acelasi lucru. In oraselul in care m-am stabilit nu sunt prea multi romani si asta e groaznic. Ideea este ca mi-e dor de tara de nu mai pot. Stiu ca foarte multi romani viseaza sa plece peste hotare, doar ca unii nu inteleg ideea de a fi departe de locurile in care ti-ai petrecut copilaria, familia, prietenii, adica tot ce te leaga de acel loc. Nu sunt o patrioata, doar ca am momente in care mi-as dori sa revad locuri si oameni de care-mi este dor. In acele momente imi vine sa fac o nebunie”, a declarat, la intoarcerea in Romania, Adriana Serbanescu, o aradeanca plecata de sase ani din tara.

Din obligatie

Pentru unii romani, sarbatorile de Pasti nu vor veni cu prea multa bucurie in acest an. Ramona C. a sosit intr-un suflet din Spania pentru ca tatal sau a fost internat de urgenta la spital si tot ce-si doreste este sa-l mai prinda in viata. „Chiar daca se apropie sarbatorile, pentru mine, aceasta sosire in tara nu e un moment prea fericit. Tatal meu este grav bolnav, a fost internat in stare grava, iar medicii au fost rezervati in ceea ce priveste sansele lui de supravietuire”, a spus, printre lacrimi, Ramona C.

Vama Bors, ocolita de calatori

Cu toate acestea, vamile bihorene nu sunt frecventate de cei care se intorc acasa. Astfel, cu cateva zile inaintea sarbatorilor pascale, in vamile din judetul Bihor este liniste. Nici la intrarea si nici la iesirea din tara nu se inghesuie calatori. Nici noile norme care reglementeaza iesirea din tara nu i-au determinat pe romani sa ia cu asalt granita. Cu toate acestea, Politia de Frontiera a luat deja masurile necesare pentru a face fata unei eventuale aglomeratii de sarbatori.
Astfel, in cel mai mare si mai aglomerat punct de trecere a frontierei din judet, Bors, numarul mediu de calatori care au intrat in tara in ultimele zile se ridica la 10.000 de persoane in 24 de ore, iar timpul de asteptare este foarte mic. Numarul de benzi deschise pe ambele sensuri, atat la intrarea in tara, cat si la iesire, este de cinci. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul de calatori care tranziteaza Vama Bors este aproximativ acelasi. „Ne asteptam la o afluenta mai mare de calatori in zilele de vineri si sambata, insa nu credem ca va fi trafic mare nici atunci, intrucat majoritatea folosesc PTF Nadlac sau Varsand pentru a intra in Romania”, a afirmat un reprezenant al IPJF.

Drumuri proaste

Unul dintre motivele pentru care calatorii ocolesc punctele de trecere a frontierei din Bihor o constituie si starea drumurilor. „Prin Timis si Arad soselele sunt mult mai bune decat la noi si mai multi aleg sa mearga pe acolo”, a adaugat reprezentantul.
Cei care au ales totusi Vama Bors pentru a se intoarce acasa de sarbatori sunt multumiti ca nu au prins aglomeratie. „Nu credeam ca vom sta atat de putin la vama. Am avut prieteni care s-au intors prin Nadlac si cand am vorbit cu ei ne-au spus ca au avut de asteptat foarte mult in vama”, a declarat Vasile Popa, unul dintre romanii intorsi in tara.

Autoritatile de frontiera sustin ca numarul celor care vor reveni in Romania va fi foarte mare acum si deoarece la inceputul anului s-a renuntat la ridicarea pasapoartelor in cazul celor care au depasit termenul de 90 de zile de sedere in afara tarii.

Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon 959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad se asteapta, in perioada imediat urmatoare, la cel mai mare val de romani care se vor intoarce acasa pentru a petrece sarbatorile de Pasti. Este vorba de cei care muncesc in Spania si sudul Italiei. Varf al traficului se asteapta pentru zilele de vineri si sambata.

Vama Cenad: a fost suplimentat personalul

Traficul s-a triplat la intrarea in tara, pe la Vama Cenad, in ultimele 24 de ore sase mii de oameni venind in Romania, pe la vama din Timis, in conditiile in care, intr-o zi obisnuita, doar doua mii de calatori trec pe acolo. Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Timis, comisar Viorel Alexe, a declarat ca, pentru ca la Cenad sa nu se stea mult la coada, a fost suplimentat personalul. Astfel, daca pana acum lucrau trei vamesi si trei politisti de frontiera pe tura, de joi dupa-amiaza vor asigura fluenta traficului zece lucratori vamali, pe sensul de intrare. Potrivit sursei citate, pasapoartele sunt verificate acum la trei ghisee, dar – daca va fi nevoie – va mai fi deschis inca unul. Cei mai multi calatori vin din Austria, Germania si Italia.

Cele mai citite

Peste 3.000 de solicitări la Ambulanța București-Ilfov în perioada Crăciunului

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) a înregistrat 3.009 solicitări între dimineața zilei de 24 decembrie și dimineața zilei de joi, a anunțat managerul instituției,...

Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii aleși în SUA

Elon Musk a sugerat introducerea testelor cognitive pentru oficialii aleși din Statele Unite, ca măsură pentru a garanta capacitatea acestora de a își îndeplini...

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...
Ultima oră
Pe aceeași temă