16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIstoricul David Irving a comparut in fata instantei

Istoricul David Irving a comparut in fata instantei

Controversatul istoric revizionist britanic David Irving, 67 de ani, a comparut ieri in fata unui tribunal vienez, britanicul urmand a raspunde pentru acuzele aduse de negare a Holocaustului. Potrivit Codului Penal austriac, negarea Holocaustului constituie fapta penala, iar paragraful 3g prevede condamnari drastice pentru astfel de cazuri.
David Irving, de altfel si autorul unei biografii despre Adolf Hitler, a fost arestat in noiembrie anul trecut in landul austriac Styria, dupa ce a negat, timp de aproape doua decenii, exterminarea sistematica a poporului evreu de catre nazisti si a instigat impotriva „acestei povesti despre camerele de gazare”. Cu ocazia unor conferinte desfasurate in 1989 la Viena si Leoben, Irving afirmase, printre altele, ca masacrele din Noaptea de Cristal nu au fost nicicum infaptuite de membri SA, ci de niste necunoscuti mascati. Cat despre Hitler, revizionistul este de parere ca Fuhrerul i-ar fi protejat de fapt pe evrei.
Ieri David Irving a hotarat sa pledeze vinovat… cu jumatate de gura. Speriat, probabil, de perspectiva unei condamnari de pana la zece ani, acuzatul si-a revizuit brusc punctul de vedere, declarand in fata instantei ca „in prezent n-as mai recurge la astfel de formulari” si ca nu neaga Holocaustul, indoindu-se doar de „anumite detalii”. Spasit, Irving le-a mai explicat judecatorilor ca „intre timp opiniile mele s-au schimbat”, dat fiind ca anul trecut a avut acces la material istoric ce l-a convins in cele din urma de existenta camerelor de gazare.
Spectacolul mediatic a fost pe cat de imens, pe atat de scabros. Zeci de echipe de jurnalisti sositi din intreaga lume – de la marile posturi tv din SUA, din Iran sau de la Al Jazeera – l-au putut imortaliza digital pe negationistul britanic, pasind tantos in sala de tribunal, acordand miniinterviuri in regim de vedeta si facand reclama gratuita biografiei sale „Hitler”s War”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă