13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024

Breviar

Primariile trebuie sa elaboreze proiecte pentru apa si drumuri

Consiliile locale nu vor putea obtine finantari de la Guvern pentru drumuri, alimentare cu apa si canalizare decat daca vor face proiecte bine documentate – prevede o ordonanta adoptata de Guvern. Valoarea minima a unui proiect va fi de 40.000 lei (RON), iar cea maxima de 4 milioane lei (RON). Bugetul total al Programului national de constructie a infrastructurii satelor si comunelor, care se va desfasura in perioada 2006-2008, este de 300 milioane de euro. „Decalajul intre zona rurala si urbana trebuie diminuat. Fara un efort financiar consistent si sustinut, nu vom putea reduce acest decalaj”, a declarat premierul Tariceanu. Obiectivele de investitii care pot fi realizate in cadrul proiectelor sunt: podete, punti pietonale, consolidari de maluri, sistematizarea albiilor de rauri in aval/amonte de podet, platforme de gunoi, in conformitate cu planurile regionale de gestionare a deseurilor. De asemenea, vor fi dezvoltate sistemele de alimentare cu apa potabila, de canalizare si epurare a apelor uzate. Consiliile locale vor adresa cererile de finantare Comisiei privind Determinarea Oportunitatii Proiectelor, constituita potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului. Repartizarea sumelor pe judete si proiecte eligibile va fi aprobata prin hotarare a Guvernului, la propunerea Cancelariei primului ministru.

Cea mai scumpa carte a secolului costa 175.000 de dolari

Anticariatele engleze au facut un sondaj in urma caruia reiese ca un exemplar din prima editie a celebrei carti a lui James Joyce „Ulysses” (Paris, 1922), care poarta semnatura autorului, costa 100.000 de lire sterline, adica 175.000 de dolari. Editia intai a acestei carti a numarat 1.000 de exemplare, dintre care 100 cu semnatura autografa a autorului. In 2004, un exemplar cu autograf din aceasta editie s-a vandut la Casa Sotheby's cu 288.000 de dolari (160.000 de lire sterline).
Pe locul doi pe lista celor mai scumpe carti din secolul XX ar fi un exemplar din cartea lui Arthur Conan Doyle „Cainele din Baskerville”, din prima editie, 1902, care costa in Marea Britanie 88.000 de lire sterline, adica 140.000 de dolari. Cea mai scumpa carte pentru copii este prima editie din „Iepurasul Peter si Benjamin” de Beatrix Potter, a carei valoare de piata este de 50.000 de lire sterline (87.000 de dolari). In schimb, un exemplar din prima editie a cartii „Harry Potter si piatra filozofala” de J.K. Rowling se vinde in anticariatele din Marea Britanie cu 15.000 de lire sterline (circa 26.000 de dolari).

Drum european blocat

Aproximativ 400 de muncitori de la Combinatul Industria Sarmei din orasul clujean Campia Turzii au blocat, ieri, drumul european 60. Oamenii sustin ca au recurs la aceasta forma de protest din cauza ca reprezentantii conducerii unitatii au decis sa demonteze si sa taie utilajele din sectiile de laminare si din otelarie.
De dimineata, angajatii s-au adunat in curtea fabricii, ingrijorati ca vor ramane fara locuri de munca. Intregul schimb de dimineata de la combinatul siderurgic, 1.100 de persoane, au oprit lucrul. Reprezentantii conducerii au incercat sa le explice ca inchiderea celor doua sectii este temporara. Pe la ora 9.00, unii dintre angajati au iesit pe portile fabricii si au blocat soseaua care trece prin Campia Turzii.

Cele mai citite

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă