13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de actiuni sunt in plina ofensiva

Fondurile de actiuni sunt in plina ofensiva

Randamentul mediu al organismelor de plasament colectiv (OPC) in anul 2005 a fost de 18,8 la suta, iar la fondurile deschise (OPCVM) performanta a fost de 20 la suta, au anuntat reprezentantii Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Pe categorii de fonduri se observa ca, in afara celor monetare, la toate celelalte categorii cresterile de activ net in anul 2005 au fost destul de importante, ajungand pana la 385 la suta in cazul fondurilor de actiuni. Pe ansamblul OPCVM, cresterea de activ in anul 2005 a fost cu peste 61 la suta in lei si cu peste 74 la suta, in termeni euro; astfel exprimat, activul net al fondurilor deschise depasea la 31 decembrie 2005 suma de 92,2 milioane euro, iar pe total OPC activul net insuma peste 118,8 milioane euro.
Cresterile de activ au determinat si cateva mutatii spectaculoase in cadrul cotei de piata detinute de fonduri, astfel ca fondurile de actiuni sunt in plina ofensiva, iar cele diversificate au egalat cota de piata detinuta de fondurile monetare, fonduri care de la 57 la suta din piata, cat detineau la finele anului 2004, au coborat pana la 31,9 la suta, fapt care era previzibil avand in vedere randamentul oferit de instrumentele monetare in anul 2005.
Intrarile nete de capital au cunoscut un ritm sustinut in luna decembrie 2004, depasind 24 milioane RON (240 miliarde lei vechi), adica cu peste 133 la suta mai mult decat in luna anterioara.
Indicele Fondurilor Mutuale – IFM – a inregistrat in luna decembrie o apreciere de 0,95 la suta, care s-a produs pe fondul unei rate lunare a inflatiei de 0,5 la suta. In anul 2005, IFM a cunoscut o crestere de 16,21 puncte procentuale. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 14,74 la suta, iar pe ultimii trei ani a inregistrat o apreciere de 63,65 la suta.
Chiar daca intarzierea de aproape sase luni a aparitiei noilor reglementari CNVM a tinut in „stand by” procesul de dezvoltare a industriei, incepand cu a doua jumatate a anului 2005 au fost lansate pe piata OPC cinci fonduri noi, iar interesul manifestat de puternice grupuri financiar-bancare pentru aceasta industrie nu se opreste, pentru 2006 fiind deja anuntate aparitii de noi fonduri.
Acest interes sporit este sustinut, pe de o parte, de faptul ca scaderea nivelului dobanzilor la depozitele bancare a condus la o crestere a cererii de instrumente de economisire cu randamente potentiale mai ridicate, iar, pe de alta parte, nivelul detinerilor persoanelor fizice din activele nete ale fondurilor deschise, care era la finele anului de circa 41 milioane euro, adica doar 0,7 la suta din economiile populatiei detinute de sistemul bancar, ofera acestei industrii un mare potential de dezvoltare. In concluzie, reprezentantii UNOPC considera ca fondurile mutuale ofera cele mai potrivite instrumente de economisire pentru persoanele care cauta alternative la depozitele bancare.

Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă