6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiÎn „generația Facebook” sunt și ­adolescenți pasionaţi de astrofizică

În „generația Facebook” sunt și ­adolescenți pasionaţi de astrofizică

O nouă performanță internațională se adaugă palmaresului celor mai tineri membri din echipa Astroclubului „Călin Popovici“, care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic din Complexul Muzeal de Științele Naturii (CMSN) de la Galați. La Olimpiada Internaţională de Astronomie ce s-a desfășurat în Sri Lanka, în perioada 6-14 octombrie, tinerii au obținut o medalie de aur și una de bronz. Daria Hărăbor, elevă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galați, a obţinut medalia de aur, iar Maria Iordache, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, a obţinut medalia de bronz.

La aceste două performanțe se adaugă cea a lui Vlad Roșca, din Slobozia, elev la Liceul Teoretic Internaţio­nal de Informatică din Bucureşti, care la aceeaşi olimpiadă din Sri Lanka a obţinut medalia de argint, după ce în această vară şi-a făcut pregătirea la Observatorul Astronomic din Galați. Așadar, se poate spune că face parte din echipă. Pe Vlad îl așteaptă o nouă provocare, pentru că în această toamnă va participa și la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China. Noile medalii se adaugă altor performanțe internaționale ale tinerilor pasionați de astronomie.

În 2016, Cosmin Andrei și Andrei Radu, din echipa Astroclubului de la Galați, au obținut medalia de bronz la a 10-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată la Bhubaneswar (India). Atunci, echipa olimpicilor români a obținut o medalie de aur prin Anca Drăgulescu, elevă la Liceul Internațional de Informatică București, alte medalii de bronz prin Eftime Andrei (de la același liceu) și Vitalie Lungu (elev la Liceul Teoretic „Ion Luca“ din Vatra Dornei) și o mențiune, prin Valentinian Lungu. În 2015, Cosmin Andrei mai obținuse o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Pamporovo (Bulgaria), pe care în 2016 a „upgradat-o“ la o medalie de aur.

 

Pasionați de astrofizică și observații astronomice

Aceste medalii obținute la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică de tineri de 14-17 ani înseamnă foarte multe ore de studiu și observații realizate cu telescopul principal al Observatorului Astronomic din Galați, cu sistem optic Ritchey-Chretien și cu diametrul de 400 mm. „De foarte mulţi ani, ei se pregătesc în cadrul Planetariului şi Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, unde se derulează un program de pregătire pentru proba observaţională a Olimpiadei de astronomie şi astrofizică“, ne-a declarat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al CMSN Galați. O astfel de pasiune este oarecum inedită, în condițiile în care vorbim de „generația Facebook“, a  tinerilor care alocă o foarte mare parte din timp rețelelor de socializare. Și totuși, descoperim că în interiorul acestei generații sunt și tineri pasionați de observațiile astronomice.

 

O nouă generație, în locul doctoranzilor în ­astrofizică

Printre cei care au colaborat în cadrul Observatorului Astronomic de la Galați s-au aflat Florin Mingireanu ‒ despre care presa menționa în urmă cu 11 ani că este „un gălățean care, la vârsta de 25 de ani, este colaborator al ­NASA și doctorand la ­Center for Computation and ­Technology din Louisiana“ ‒, Alex ­Dumitriu ‒ membru în Consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow ‒ și Vlad Tudor, doctorand în astrofizică la Curtin University din Australia.

Coordonatorul Observatorului Astronomic de la Galați, muzeograful Ovidiu Tercu, este entuziasmat de schimbul de generații. „În primul rând, mă bucur că există o continuitate. Astroclubul «Călin Popovici» a împlinit recent 12 ani de activitate și mă bucur că acum este o nouă generație de copii excep­ționali. Din generația care a fost cu mulți ani în urmă, unii sunt doctoranzi în astrofizică, alții studenți în astronomie“, ne-a declarat Ovidiu Tercu.  

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă