22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialClientii "agroturisti" inapoiaza frigiderele si aragazurile

Clientii „agroturisti” inapoiaza frigiderele si aragazurile

17 familii din clientela PSD, improprietarite in anul 2001 cu electrocasnice cumparate din fondurile Consiliului Judetean Galati, in cadrul unui proiect de agroturism „de sosea”, vor trebui sa inapoieze, dupa cinci ani de utilizare, combinele audio, boilerele, caloriferele electrice, masinile de spalat, frigiderele, care vor fi redistribuite unor institutii sociale din 23 de comune galatene.

Agroturism „de sosea”?!

Programul „Agroturismul galatean” a fost lansat pe data de 14 decembrie 2000, cand a fost semnat Contractul de Asistenta Sociala cod 2/99/048. Proiectul presupunea infiintarea a 17 pensiuni agroturistice in comunele Tudor Vladimirescu (10), Liesti (6) si Hanu Conachi-Fudeni (1). Perioada de implementare a programului era de opt luni, pana pe 31 august 2001, iar termenul de aplicare era 31 august 2006. O prima suspiciune in legatura cu acest program este data de discrepanta dintre ce intelegem noi prin termeni ca „agroturism” si „pensiune turistica” si ce a inteles initiatorul proiectului, CJ Galati. Agroturismul se face in zone pitoresti, care sunt atractive prin peisaj, traditii si folclor sau prin vreun obiectiv de interes turistic. Cele trei comune galatene nu au niciun punct de atractie, sunt doar trei comune situate de-a lungul DN25, Galati-Tecuci. Initiatorii sustin ca proiectul s-ar adresa de fapt celor din Moldova, care in drumul lor spre litoral ar trece pe soseaua Tecuci-Galati si ar face escala la una dintre cele 17 pensiuni. Agroturism de sosea?!

Electrocasnice
doar cu carnetul PSD

Cele 17 gospodarii au fost dotate in anul 2001 cu toate cele necesare unui confort de trei stele: combine frigorifice Whirlpool, masini de spalat Whirlpool, radiocasetofoane cu CD Akai RCD K 32 A, televizoare Daewoo 51 cm, aragazuri Metalica PF, cate doua boilere Ariston, unul de 50 litri si altul de 80 litri, si cate unul sau doua calorifere electrice Ufesa. La preturile din 2001, toate au costat vreo 30 de milioane de pensiune, cat valoarea creditului prin care unele firme de comercializare a electrocasnicelor ofera „credit doar cu buletinul”. In cazul nostru, este vorba insa de „credite doar cu carnetul de membru PSD”, pentru ca majoritatea celor improprietariti sunt membri PSD. Printre ei este insa si Ioan Rezmerita, pana in 2004 primar PD al comunei Tudor Vladimirescu.

Rocada etapelor, dovada clientelismului

Proiectul ar fi trebuit derulat in patru transe. Lansarea si „improprietarirea” clientelei au reprezentat doar transele 1 si 2. In transele 3 si 4 ar fi trebuit sa fie realizate inregistrarea „pensiunilor” ca societati comerciale sau asociatii familiale, intreprinderea formalitatilor necesare la finante, obtinerea avizelor de la ANTREC si clasificarea pensiunilor prin numarul de „margarete”. Dar aceste transe 3 si 4 nu au fost realizate nici pana acum, pentru ca beneficiarii de electrocasnice nu au primit bani pentru asta de la ADR 2 Sud-Est. Dar nici nu au crezut ca ar fi de bun-simt sa contribuie si ei cu ceva bani la inregistrarea propriei afaceri. Logic ar fi fost ca intai sa fie inregistrate si autorizate cele 17 pensiuni si abia dupa aceea improprietarite, dar tocmai prin aceasta inversare a etapelor se dovedeste caracterul clientelar al „proiectului”.

Agroturism „la negru”

Desi nu au fost inregistrate, totusi unele dintre pensiuni au functionat „la negru”. In luna iulie, am telefonat la mai multe din cele 17 pensiuni si m-am prezentat ca patron al unei agentii de turism din Piatra Neamt, interesat sa cazeze un grup de turisti aflati in drum spre litoral. La Pensiunea „Toader Gheorghe” mi s-a spus ca familia pleaca in Italia si ar fi posibil sa imi cazez pana la zece turisti dupa concediu: „Mai incolo, puteti sa sunati!”. La Pensiunea „Sandu Hodorogea”, acelasi lucru: „Suntem in concediu atunci!”. Dar, alta data, cu placere! Numai la Pensiunea „Dumitru Pavel” mi s-a recomandat sa cazez turistii la Popasul „Hanul Conachi”.

Clientela nu mai sta
in paradis!

Consilierii judeteni Catalin Paraschiv (PNL), Marin Costel (PC) si Avram Trandafir (PSD) au initiat un proiect de hotarare prin care cele 17 familii sa fie obligate sa inapoieze aparatura electrocasnica. Expunerea de motive care argumenteaza hotararea este mai mult decat clara: „Nici pana in prezent pensiunile respective nu au fost autorizate sa functioneze, iar bunurile cu care au fost dotate – frigidere, televizoare, radiocasetofoane, masini de spalat, boilere etc. – au fost utilizate de proprietarii locatiilor respective in folos personal”. Dupa ce vor fi recuperate, electrocasnicele vor fi redistribuite unor institutii sociale din 23 de comune galatene.

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă