24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialFostele galerii miniere, exploatate "la negru" in Valea Jiului

Fostele galerii miniere, exploatate „la negru” in Valea Jiului

Exploatarile miniere inchise din Valea Jiului sunt din nou in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Petrosani, din cauza ca in fiecare an saracii redeschid ilegal galeriile abandonate de Compania Nationala a Huilei (CNH) si exploateaza carbunele. Pentru o paine, oamenii isi pun viata in pericol sapand dupa huila ramasa neexplotata, pe care o vand.
Cea mai „atractiva” zona miniera este fosta galerie Campu lui Neag, unde disponibilizatii au deschis noi fronturi de lucru, de mici dimensiuni, armate absolut necorespunzator. In fiecare an, odata cu lasarea frigului, zeci de disponibilizati sapa dupa carbune in fosta cariera. Galeriile au fost redeschise de disponibilizati, asa cum au putut, dar acestia lucreaza in conditii improprii.
Cel mai „mare” front de lucru are dimensiuni incredibile: un metru inaltime si 1,50 latime. Oamenii lucreaza pe branci, dar pentru un sac de carbune primesc abia cateva zeci de mii de lei. Sunt constienti, insa, ca fostele galerii, inchise de mai multi ani, nu mai prezinta siguranta, iar „armarea” facuta de ei nu este de calitate.
Tavanul galeriilor se poate prabusi oricand peste sarmanii care sapa dupa carbune, ajutati doar de un tarnacop si de unghii, dar fostii mineri nu au ce face ca sa-si castige painea. Greu este si dupa umplerea sacilor cu carbune, care sunt legati de piciorul disponibilizatului, care se taraste pe burta pana afara. S-au intamplat o multime de accidente, din fericire fara urmari grave, iar pentru a stopa aceasta activitate riscanta au fost acordate si amenzi.
Primarul orasului Uricani, de care apartine si zona Campu lui Neag, a declarat ca politistii au facut numeroase controale in acea zona si au aplicat amenzi. „Acum trebuie sa mergem iar pana acolo, sa vedem daca nu cumva au reinceput exploatarea”, a adaugat edilul.
De asemenea, reprezentantii ITM Petrosani pregatesc o actiune de verificare a fostelor galerii miniere, insa prea multe masuri nu pot sa ia pentru ca persoanele care lucreaza acolo nu au calitatea de angajati. „Pregatim un control in acele zone, pentru ca pe noi ne intereseaza sa nu moara oameni. Nu putem, insa, sa dam amenzi, din cauza ca persoanele care exploateaza carbunele nu au calitatea de angajati”, a spus seful Biroului Securitatea Muncii din cadrul ITM Petrosani, Ileana Bodea.

Cele mai citite

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Optimizarea planului de transport lichide alimentare în cisterne: recomandări de la profesioniști

Optimizarea transportului de lichide alimentare în cisterne reprezintă o condiție de bază pentru eficiența operațională, siguranța alimentelor și minimizarea costurilor. Iată câteva recomandări de...

Fed reduce semnificativ dobânzile, piețele internaționale reacționează pozitiv: patru maxime istorice atinse

Decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce semnificativ dobânzile acum trei săptămâni a adus o revigorare pe piețele internaționale, iar indicii bursieri au atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă