26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialStradivarius pazit cu blindatele

Stradivarius pazit cu blindatele

Violonistul si compozitorul maghiar Edvin Marton, castigator al prestigioaselor premii „Vioara de Aur” si „Emmy 2006”, este cunoscut publicului roman prin compozitiile sale pe teme muzicale celebre pe care a evoluat Evgheny Plushenko la Campionatul Mondial de patinaj artistic. Cu o cariera celebra in domeniul muzicii clasice, Edvin Marton canta pe o vioara Stradivarius daruita, in septembrie 1997 (pana la sfarsitul vietii sale), de Banca Nationala a Elvetiei. Aceasta vioara, una dintre rarisimele „Stradivarius Golden” (doar opt in intreaga lume), dateaza din anul 1698 si este evaluata la 4 milioane dolari. Pretutindeni in lume Edvin Marton si vioara sa Stradivarius sunt paziti de agenti de securitate personali si de masini blindate.

Pe 28 septembrie, la Sala Palatului, Edvin Marton, impreuna cu Orchestra „Monte Carlo” si trupa de dans „Brioni”, va lansa noul disc „Stradivarius”, inaugurand, prin acest spectacol, un nou turneu mondial care va continua in mari capitale ale lumii, precum Amsterdam, Paris, Tokyo, Dubai. Cu acest prilej, paza artistului si a viorii Stradivarius va fi asigurata de diviziile BGS, printr-o strategie confidentiala si cu un dispozitiv impresionant de masini si agenti, convoiul de securitate fiind deschis de un impozant automobil Hummer.

Misterul nedezlegat al viorilor

Fascinante prin calitatea inegalabila a sunetului pe care il produc, viorile Stradivarius sunt creatia familiei italiene din Cremona al carei nume il poarta. Vechi de peste 300 de ani, ele isi pastreaza nedezlegat misteriosul secret pe care doar inventatorul lor, Antonio Stradivarius, il cunostea si pe care l-a transmis exclusiv urmasilor sai. Se presupune ca unicitatea sunetului unei viori Stradivarius s-ar datora formei sale sau substantelor folosite la tratarea lemnului ori, poate, cleiului utilizat. Un raspuns cert nu s-a gasit si, in consecinta, aceste viori nu pot fi reproduse. Acest fapt face ca valoarea viorilor Stradivarius sa fie extrem de mare, de la sute de mii la milioane de dolari per exemplar. Din lemn de molid si artar, in lume mai exista, astazi, doar 80 de viori Stradivarius, dintre care doar opt de tip „Golden” („Aurii”). Iar Spania este unica tara din lume care detine un set complet de instrumente de coarde Stradivarius, respectiv doua viori, doua violoncele si o viola, care pot fi admirate la Muzeul Muzicii din Palatul Regal din Madrid.

Agenti-„umbre” pentru Edvin
Pachetul de servicii de securitate pe care BGS il ofera, cu prilejul spectacolului Stradivarius, de pe 28 septembrie, de la Sala Palatului, este unul de servicii integrate, incluzand serviciul de paza, de garda de corp, de transport de valori si cel medical de urgenta. Desfasurarea, in strada, a acestor efective, in ziua concertului, va constitui un veritabil spectacol pentru public. Artistul va fi pazit de doua garzi de corp pe toata sederea in Romania. Instruiti la standarde europene, cei doi agenti vor fi „umbra” lui Edvin Marton. Iar ambulanta BGS va asigura serviciile medicale de urgenta.
Cat priveste vioara Stradivarius, ea va fi transportata cu o masina blindata BGS, fiind insotita de agenti specializati in transportul de valori. In intervalul de timp in care va fi pastrata in seif, agentii de paza BGS o vor veghea zi si noapte. Planul dupa care se va desfasura intreaga operatiune de securitate oferit va ramane secret chiar si pentru Edvin Marton. Prezenta lui Edvin Marton la Bucuresti, cu vioara Stradivarius, a fost, dupa cum a declarat artistul, conditionata de asigurarea acestor servicii de paza. Timpul in care muzicieni, precum Enescu, veneau la concert, cu Stradivarius-ul in cutie, a trecut de mult.

Cele mai citite

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Caz ireal în Turcia! Un fost internațional a fost împușcat în picior

Serhat Akin, fost internațional turc și jucător de la Fenerbahce, a fost împușcat în picior joi seara, la ieșirea dintr-un studio TV, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă