Piata imobiliara in municipiul Arad este complet blocata. Oferte sunt foarte multe, dar cereri aproape deloc. Totul se poate explica foarte simplu: preturile locuintelor sunt extrem de mari si cresc de la o saptamana la alta.
Astfel, o garsoniera in cartierul Micalaca a ajuns sa coste 26.000 de euro, iar un apartament cu o camera trece de 30.000 de euro, adica mai mult decat o limuzina noua.
Nici locuintele la bloc cu doua si trei camere nu sunt mai ieftine. In cazul in care cineva ar vrea sa cumpere un apartament central cu trei camere, acesta trebuie sa scoata din buzunar pana la 90.000 de euro. In cartierele mai marginase, in blocuri vechi, de peste 30-40 de ani, apartamentele sunt ceva mai ieftine deoarece au suprafete mai mici, dar oricum sunt tot scumpe.
Pretul caselor este, de asemenea, urias. De exemplu, aproape de iesirea din oras, pe soseaua principala, o casa mica din pamant batut cu teren de 1.000 de metri patrati a ajuns la 220.000 euro. Constructiile noi trec de 300.000 de euro, desi majoritatea au fost ridicate la periferia Aradului. Terenurile sunt si ele foarte scumpe. Astfel, un metru patrat de teren in centrul orasului este la 300 euro, iar in zona de centura, adica afara din Arad atinge 15 euro/metru patrat. In aceasta situatie, cumparatorii s-au orientat altfel. Vazand ca nu isi pot permite terenuri si apartamente in municipiu, ei si-au indreptat atentia spre comunele din apropiere. „O casa in satul Turnu, la 20 de kilometri de Arad, cu gradina si curte costa 20.000-25.000 de euro, adica pretul unei garsoniere in oras. Metrul patrat de teren la Zadareni, de exemplu, comuna situata la 12 kilometri de Arad este de 4 euro”, a declarat Nicolae Ion, angajatul unei firme de imobiliare din municipiu.
„Mai multe magazine s-au aratat interesate sa migreze spre orasele mai mici si multi agenti economici care vor sa construiasca vin la noi. Am fost contactati de foarte multi in ultima perioada si cred ca pentru orasul nostru inseamna, de fapt, dezvoltare”, a declarat primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac.
Aradenii spera ca in aceste conditii practic preturile imobiliarelor vor scadea, pentru ca nu sunt clienti. Vanzatorii se bazeaza, insa, pe perioada verii, cand se reintorc in tara, in concediu, romanii plecati la munca in strainatate. Majoritatea acestora investesc in imobiliare si nu comenteaza la pret.
In Ungaria, tara aflata in Uniunea Europeana, in imediata apropiere a frontierei cu Romania, la Gyula, statiune balneoclimaterica, un apartament cu doua camere costa 30.000 de euro, adica tot atat cat un apartament cu o camera in Arad.