1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria Cluj a pricopsit o fundatie de familie

Primaria Cluj a pricopsit o fundatie de familie

Primaria Cluj-Napoca a oferit cu generozitate, prin concesionare directa, o suprafata de 16.000 metri patrati de teren din zona rezidentiala Gheorgheni unei fundatii a carei principala activitate este gestionarea unei scoli si a unei gradinite private. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, argumentul care a fost luat in calcul la acordarea concesiunii a fost cel al „utilitatii publice” a acestui obiectiv. In conditiile in care activitatea principala a Fundatiei „Copii Fericiti” este de a incasa taxe de la parinti cu dare de mana, „utilitatea publica” a proiectului este destul de neclara.
Concesiunea s-a realizat in doua etape. In martie 2004, Consiliul Local a aprobat concesionarea a 10.000 mp de teren pe strada Detunata, in imediata apropiere a unuia dintre cele mai mari parcuri din oras. Pretul de concesiune a fost stabilit la 5 euro/metru patrat pentru 49 de ani. Constructia a inceput deja, lucrarile aflandu-se intr-o faza destul de avansata. In urma cu o saptamana, Consiliul Local a aprobat o concesionare suplimentara de 6.000 de metri patrati, necesari – conform referatului – constructiei unei baze sportive si a unei piscine. Ciudat este faptul ca aceste obiective existau si in proiectul inital, nefiind clar de ce s-a impus suplimentarea terenului.
Si mai ciudat este faptul ca pretul stabilit pentru acest teren a fost de 20 de euro pe metru patrat, desi in referatul prezentat consilierilor se propunea o suma intre 75 si 110 euro. Suma totala pe care Fundatia „Copii Fericiti” o va plati in urmatorii 49 de ani se cifreaza la 170.000 de euro. Totodata, conform legii, la expirarea termenului de 49 de ani este posibila prelungirea pe durata existentei constructiilor.

„Nonprofit” cu excedent

Fundatia este una nonprofit de familie, a carei activitate principala este de a administra gradinita privata „Happy Kids” si Scoala Internationala Cluj. Pentru un copil de la 1 pana la 3 ani taxa lunara costa intre 519 lei noi la program de patru ore si 559 lei pentru opt ore. La aceste taxe se adauga pretul meselor, de 9 lei/zi, plus taxa de inscriere de 250 lei. Un calcul simplu arata ca intretinerea unui copil in acesta institutie depaseste cu mult veniturile medii din Romania, cea mai mica taxa fiind de circa 700 lei. Pentru scolari taxele sunt si mai ridicate, un elev din ciclul primar platind o taxa de 650 lei/lunar, iar unul de gimnaziu 680 lei/lunar.
La acestea se adauga, evident, taxa de inscriere, pretul meselor, pentru ca programul scolarilor este de opt ore, cu pauza de masa si pentru teme, precum si contravaloarea uniformelor, care contin mai multe piese si pot ajunge sa coste cateva zeci de lei noi. Zelul cu care fundatia colecteaza sume de la beneficiarii acestor servicii dezintersate este vizibil si in evidentele declarate institutiilor financiare. Conform Ministerului Finantelor, Fundatia „Copii Fericiti” a inregistrat venituri din activitati economice de 6,9 miliarde de lei vechi in 2003, respectiv 7,8 miliarde in 2004. Totodata, pe aceleasi perioade, aceasta ONG a avut si un excedent de 398 milioane de lei vechi, respectiv 114 milioane de lei in 2004.
Proiectul prezentat public (pentru complexul al carui nume este „Scoala Europeana Erasmus”) prevede ca pe suprafata de 16.000 metri sa fie realizate cladirea scolii, demisol, parter plus trei etaje, o sala de sport cu anexe si sali de squash, piscina si sali de intretinere corporala, gradinita si cresa, auditoriu pentru activitati recreative, spatii de cazare (internat), o cladire cu subsol, parter si sase etaje, terenuri de sport, terenuri de joaca pentru copii pe grupe de varste si unitati scolare, parcari si alei de circulatie interioara, plantatii si constructii anexe.

Obligatii neasumate prin contract

Ce vor obtine insa primaria si comunitatea locala din acest parteneriat? Nu se stie inca.
Potrivit reprezentantilor administratiei clujene, „detaliile privind modul in care vom avea acces la facilitatile complexului educational vor fi stabilite in termen de 30 de zile de la data receptiei obiectivului”. Va fi foarte interesant de vazut care vor fi argumentelor prin care primaria va reusi sa determine proprietarul complexului sa-si asume obligatiile (neasumate) prin contract o data ce acesta va fi deja bine instalat. Daca luam in calcul conditiile de securitate si liniste pe care le presupune procesul educational, este de presupus ca accesul public, daca va fi pana la urma acordat, se va realiza in vacante si cel mult in week-end-uri.
Fundatia „Copii Fericiti” este condusa de catre Simona si Dan Baciu. Daca sotia este cea care, conform CV-ului, are calificarile necesare gestionarii unei activitati educationale, sotul – Dan Baciu – este cunoscut in comunitate prin faptul ca in 2000 a fost candidatul la primarie al UFD, un partid care intre timp a intrat in buzunarul PNL.

Cele mai citite

David Popovici, inclus în topul celor mai buni zece sportivi din Balcani în 2024

David Popovici, înotătorul român medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a fost inclus în topul celor mai buni zece...

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...
Ultima oră
Pe aceeași temă