19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalPremierul ceh: Retragerea americană din Tratatul INF, "o veste proastă"

Premierul ceh: Retragerea americană din Tratatul INF, “o veste proastă”

“Pentru noi este o informaţie nouă. Este vorba cu siguranţă despre o veste proastă, dacă aşa stau lucrurile”, a declarat Babis, în cursul unei conferinţe de presă comune cu secretarul american al apărării, Jim Mattis.

Fostă ţară comunistă, Republica Cehia a devenit aliat al SUA în cadrul NATO, după ce s-a alăturat Alianţei în martie 1999.

“Relaţiile (între SUA şi Rusia) nu sunt ideale şi ne întoarcem la perioada războiului rece”, a spus Babis, făcându-se ecoul preocupărilor exprimate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, această retragere ar risca să ducă la o nouă cursă a înarmărilor.

Preşedintele Donald Trump a declarat luni că SUA sunt gata să-şi sporească arsenalul nuclear după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul războiului rece.

La rândul său, Rusia a avertizat că această decizie riscă să compromită securitatea mondială.

În weekendul trecut, Donald Trump a provocat îngrijorări în lumea întreagă anunţând intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, semnat în urmă cu trei decenii de fostul preşedinte american Ronald Reagan şi de liderul sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov.

Pentru a explica decizia, Trump a afirmat că Rusia “nu a aderat la spiritul acordului sau la acordul însuşi”.

“Atâta timp cât oamenii nu vor reveni la raţiune, noi îl vom dezvolta”, a adăugat el, referindu-se la arsenalul nuclear al SUA.

Tratatul din 1987, care interzicea utilizarea unei serii de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, a pus capăt crizei declanşate de desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice cu focoase nucleare care vizau capitale occidentale.

Uniunea Europeană a făcut apel la SUA şi la Rusia să-şi continue dialogul pentru a “păstra” Tratatul INF. La rândul ei, China a invitat Washingtonul “să se gândească de două ori”.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă