Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, dr. Liviu Mocanu, s-a aratat extrem de nemultumit de modul in care se deruleaza, la nivelul judetului nostru, programul national de diabet. Acesta a precizat ieri ca exista neconcordante foarte mari intre numarul pacientilor care isi ridica insulina si medicatia antidiabetica si numarul total al persoanelor bolnave.
„Exista nereguli mari in evidenta persoanelor bolnave de diabet. Sunt peste 9.000 de diabetici care isi ridica tratamentul o data la doua luni, iar in evidentele coordonatorului programului de diabet exista aproape 12.000 de persoane care sufera de aceasta boala”, a declarat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu.
Acesta a mai precizat ca doar in jur de 800 de pacienti se trateaza prin regim alimentar, ceea ce inseamna, dupa calculele directorului, ca aproape 3 mii de pacienti bolnavi de diabet raman fara medicamente. „Inseamna ca exista o problema legata de munca pe care o face coordonatorul programului de diabet. Daca nu este in stare sa tina nici macar o evidenta clara, trebuie schimbata”, a precizat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.
Constactata telefonic, dr. Doina Catrinoiu, medicul coordonator al programului de diabet, a declarat ca nu stie absolut nimic despre afirmatiile dr. Liviu Mocanu. „Eu am fost in concediu.
Nu stiu nimic despre neregulile de care vorbeste dansul”, a precizat medicul coordonator. Aceasta a mai precizat ca datele furnizate catre Casa de Asigurari de Sanatate sunt absolut corecte. „La sfarsitul anului trecut erau 10 mii de pacienti bolnavi de diabet la nivelul judetului nostru. Suntem printre primele cinci judete care reusesc sa aiba o evidenta foarte buna pacientilor”, a conchis medicul Doina Catrinoiu.
O alta problema, variatiile de costuri legate de tratamente
„Costul mediu lunar pentru medicatia unui singur pacient difera de la tratament la tratament. Sunt pacienti care au nevoie doar de insulina, doar de antidiabetice orale si pacienti care urmeaza un tratament mixt”, a explicat directorul CJAS. Un pacient care are medicatie formata numai din insulina are alocat un cost mediu al tratamentului circa 1 milion lei pe luna, insa la nivelul judetului nostru s-a constatat ca acest cost mediu lunar se ridica la 1,4 milioane lei. Un bolnav de diabet care urmeaza tratamentul medicamentos are stabilit de catre comisia stiintifica un cost mediu lunar de circa 320 mii lei, insa la nivelul judetului, acesta depaseste valoarea impusa. Diferentele de costuri se explica, dupa opinia directorului, in insistentele pacientilor pentru ca medicii sa le prescrie medicamente mai scumpe deoarece trebuie sa fie si mai bune.