14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCNH - obligata sa cumpere utilaje din Polonia

CNH – obligata sa cumpere utilaje din Polonia

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani are nevoie urgenta de peste 300 de distribuitoare pentru sustinerile mecanizate, pe care nu le poate achizitiona decat din Polonia, unicul producator de astfel de subansamble. Reprezentantii Consiliului de Administratie si cei ai AGA societatii din judetul Hunedoara si-au dat avizul in acest sens, dupa ce doua licitatii electronice organizate de CNH pentru achizitionarea acestor piese au ramas neadjudecate.
Surse bine informate din cadrul companiei vorbesc despre faptul ca la ultima licitatie, o firma din Valea Jiului ar fi intentionat sa vanda 140 de astfel de subansamble uzate, la pret de noi, si s-a prezentat la selectia de oferte electronica, dar deocamdata societatea in cauza nu s-a prezentat sa incheie contractul cu CNH, astfel ca licitatia este considerata „moarta”. Directorul general al companiei, Daniel Surulescu, a declarat ca unitatile miniere din Valea Jiului au mare nevoie de distribuitoare pentru sustinerea mecanizata, in conditiile in care anul trecut nu a fost achizitionata nici macar o bucata.
Potrivit sursei citate, la EM Paroseni este nevoie de 148 de distribuitoare, la EM Livezeni – 160, iar alte 100 de bucati sunt necesare ca piese de schimb. Aceste piese au fost importate intotdeauna din Polonia, nefiind produse in tara, insa inainte de 1990 astfel de subansamble existau pe stoc la uzinele constructoare de sustineri mecanizate din tara si ani de zile toata cantiattea necesara a fost achizitionata din acele stocuri, care s-au terminat insa.
„In anul 1990, „Nicovala” Sighisoara a avut o incercare de fabricare a distribuitoarelor, de conceptie proprie, iar prototipurile au fost incercate la Valea de Brazi”, a spus directorul CNH. S-a incercat in acest fel achizitionarea subansamblelor din tara, insa in urma cu circa doi ani compania a intrerupt relatiile comerciale cu „Nicovala”, dupa ce reprezentantii acestei firme au livrat piese vechi, dosarul fiind acum in instanta.
De asemenea, „Gerom” Petrosani a inceput sa produca distribuitoare, care au nevoie chiar de mai putine furtune in schema hidraulica decat cele poloneze, deci presupun si costuri mai mici. Surulescu a adaugat, insa, ca „aceasta firma nu reuseste sa produca in ritmul necesar noua”.

Cele mai citite

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Boeing ia în considerare atragerea a cel puțin 10 miliarde de dolari prin emiterea de acțiuni noi

Boeing analizează posibilitatea de a strânge cel puțin 10 miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni noi, potrivit unui raport Bloomberg News, care citează...

Ministerul francez de Externe a anunțat că Franța a ajutat la doborârea rachetelor iraniene

Netanyahu spune că Iranul „va plăti” pentru atacul cu rachete Franța a declarat miercuri că și-a mobilizat resursele militare în Orientul Mijlociu, pentru a contracara...
Ultima oră
Pe aceeași temă