20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăGDPRCele 17 legi ale lui Nicolaescu

Cele 17 legi ale lui Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pachetul de reforma din Sanatate a primit avizele tuturor ministerelor de resort, urmand ca astazi sa fie prezentat Guvernului. Din luna octombrie si pana in prezent, pachetul de legi a suferit unele modificari. Initial, pe site-ul ministerului au fost 14 proiecte legislative deschise dezbaterii publice, cele mai contestate fiind proiectul de lege a spitalelor si al farmaciilor. Ultimul a fost scos din pachetul de reforma, pentru a fi dezbatut separat in Parlament.

1 – Legea spitalelor
Proiectul de Lege a spitalelor a suferit modificari de la forma initiala si inca mai necesita o serie de clarificari. „In clipa de fata, prevederile legale prin care se urmaresc cresterea calitatii actului medical si a calitatii serviciilor medicale, precum si redarea demnitatii corpului medical sunt doar pe hartie. Atrag atentia asupra unor aspecte care trebuie corectate. La articolul 172, litera e), trebuie sa se specifice obligatia ca in spitalele generale in care functioneaza specialitatile de Chirurgie Generala sau Obstetrica-Ginecologie sa functioneze obligatoriu si Sectie de Anestezie si Terapie Intensiva. La articolul 180, incompatibilitatile ar trebui sa se opreasca asupra managerului din spitalele publice sau asupra spitalelor publice cu sectii private, si nu asupra spitalelor private. Imi este neclar de ce functia de manager de spital nu este incompatibila cu cea a directorului spitalelor publice care nu sunt clinice, sub 400 de paturi. De asemenea, trebuie clarificat ce inseamna incompatibilitatea de a fi director de spital cu orice alta functie neremunerata. In ceea ce priveste incompatibilitatea in exercitarea oricarei functii in cadrul Colegiului Medicilor din Romania, a Colegiului Dentistilor din Romania, a Colegiului Farmacistilor din Romania, trebuie sa se specifice ca este vorba despre functia executiva, si nu despre organele colective. Articolul 184 interzice medicilor sefi de sectie care au o autoritate profesionala sa exercite orice alte functii publice sau private, cu exceptia celei de cadru didactic universitar. Astfel, se interzice unui sef de sectie sa fie intr-o functie de conducere a unei formatiuni politice sau a unor ONG-uri, de exemplu. Este doar o scapare? In rest, incompatibilitatile cred ca sunt conforme normelor internationale”, este de parere dr. Serban Bubenek, directorul adjunct al Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”.

2 – Programele nationale de sanatate
Titlul propune infiintarea Agentiei Nationale pentru Programe de Sanatate, in subordinea Ministerului Sanatatii Publice (noua denumire a Ministerului Sanatatii), ca structura investita cu responsabilitatea proiectarii, organizarii si derularii programelor nationale de sanatate; stabileste obiectivele pe baza carora sunt proiectate programele nationale de sanatate, precum si atributiile Ministerului Sanatatii Publice in proiectarea, finantarea, derularea si evaluarea lor.

3 – Asistenta medicala primara – titlu nou
Pentru prima data, reglementeaza acest domeniu si precizeaza tipurile de servicii medicale ce pot fi contractate in cadrul asistentei medicale primare (servicii medicale esentiale, servicii medicale extinse si servicii medicale aditionale); stabileste principiile si regulile in baza carora este organizata medicina primara, precum si obligatiile personalului medical.

4 – Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim-ajutor calificat
Stabileste modul de organizare regionala si de acordare si finantare a asistentei medicale de urgenta publica si privata la nivel spitalicesc si prespitalicesc, dar precizeaza si modul de organizare regionala a asistentei medicale de urgenta. O alta noutate este legata de cadrul legal de actiune integrata a inspectoratelor pentru situatii de urgenta si a autoritatilor publice locale in organizarea asistentei de urgenta si a primului-ajutor calificat. Reglementeaza modul de organizare si functionare a SMURD, precum si a serviciilor de urgenta.

5 – Legea privind asistenta medicala comunitara – titlu nou
Defineste serviciile si interventiile medico-sociale ca activitati integrate in domeniul asistentei comunitare; precizeaza care sunt beneficiarii sistemului de asistenta medicala comunitara. Stabileste obiectivele generale, atributiile serviciilor integrate de asistenta medicala comunitara, categoriile de personal de specialitate, precum si modul de cooperare intre autoritatile statului pentru finantarea acestui tip de programe.

6 – Legea transplantului
„In Romania s-au facut eforturi pentru inchegarea unui program national de transplant si de aceea, prin aceasta lege, am dorit sa aliniem transplantul la cerintele europene. Este pentru prima data cand s-a organizat un organism capabil sa coordoneze aceasta activitate si care are o structura, schema de functionare, un director executiv – este vorba despre Agentia Nationala de Transplant”, a declarat Irinel Popescu, precizand ca pentru 2006 s-au asigurat fonduri pentru functionarea corecta a programului. Printre altele, legea creeaza cadrul legal pentru un control riguros al prelevarii de organe, tesuturi si celule de la donatorul viu si al manipularii, stocarii si distributiei tuturor produselor biologice de origine umana care fac obiectul activitatii de transplant.

7 – Legea sanatatii publice
Stabileste principalele domenii prin care autoritatea centrala de sanatate publica elaboreaza acte normative: calitatea factorilor de mediu – apa potabila, aerul ambiant, radiatii, deseuri etc.; promovarea starii de sanatate; calitatea alimentului; calitatea unitatilor si serviciilor turistice; siguranta hemotransfuziei; prevenirea consumului de droguri etc.

8 – Legea asigurarilor sociale de sanatate
Defineste conditiile de stabilire a pachetului de baza de servicii medicale, precum si tipurile de servicii medicale ce pot fi contractate de casele de asigurari de sanatate. De asemenea, se specifica conflictele de interese pentru toate persoanele angajate in cadrul sistemului, precum si mecanismele de colectare, evidenta si urmarire a sumelor datorate Fondului national de asigurari de sanatate, precum si obligatiile CNAS in calitate de ordonator principal de credite. Casele de asigurari de sanatate paralele au la dispozitie un an pentru a se privatiza, din 2007 ramanand o singura institutie publica cu acest profil. „Vom lasa ceva timp pentru CASAOPSNAJ, dar si pentru Casa Transporturilor, sa pregateasca procedurile de privatizare”, a spus ministrul.

9 – Legea cardului european si a cardului national de asigurari sociale de sanatate
Asigura emiterea celor doua documente care vor dovedi calitatea de asigurat a unei persoane. Cardul european permite asiguratilor romani aflati intr-un stat comunitar sa beneficieze de asistenta medicala necesara in aceleasi conditii ca asiguratii statului-gazda. Distinct de cardul european va fi emis si un card national, care va deveni singurul instrument de dovedire a calitatii de asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania. Cardul national va fi eliberat numai prin intermediul sistemului informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate. De pe cardul national vor putea fi accesate urmatoarele informatii: datele de identitate si codul numeric personal; dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate; inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale, prin codul furnizorului; diagnostice medicale cu risc vital; consimtamantul referitor la donarea de tesuturi si organe, grupa sanguina si Rh; data expirarii cardului; codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului; numarul de identificare al casei de asigurari de sanatate care emite cardul, numarul cardului.

10 – Legea asigurarilor voluntare de sanatate
Stabileste conditiile in care o persoana poate beneficia de asigurari voluntare de sanatate, precum si indemnizatiile de care beneficiaza o persoana asigurata voluntar, precizand si conditiile in care o societate de asigurari poate incheia asigurari voluntare de sanatate. Stabileste rolul si locul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in relatie cu societatile de asigurari, pentru monitorizarea activitatilor voluntare de sanatate.

11 – Legea Fondului national de sanatate
Stipuleaza sursele si modul de constituire a Fondului national de sanatate, precum si destinatia acestuia. Precizeaza modul in care se colecteaza „taxa pe viciu”, precum si sanctiunile pentru neachitarea acesteia. Fondul constituit va fi utilizat atat pentru investitii in infrastructura sistemului, cat si pentru finantarea programelor nationale de sanatate.

12 – Legea exercitarii profesiei de medic. Organizarea Colegiului Medicilor
Defineste incompatibilitatile exercitarii profesiei de medic si creeaza cadrul pentru elaborarea codului de deontologie medicala, precum si modul de organizare si functionare a CMR.

13 – Legea exercitarii profesiei de medic dentist. Organizarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania – titlu nou
Defineste incompatibilitatile profesiei de medic dentist si creeaza cadrul pentru elaborarea codului de deontologie profesionala. Creeaza cadrul legal pentru elaborarea si aprobarea ghidurilor si protocoalelor de practica. Se specifica atributiile si controlul profesiei de medic dentist.

14 – Legea exercitarii profesiei de farmacist. Organizarea Colegiului Farmacistilor din Romania – titlu nou
Sunt transpuse prevederi ale legislatiei Uniunii Europene referitoare la exercitarea profesiei de farmacist. Defineste, de asemenea, incompatibilitatile exercitarii profesiei de farmacist si creeaza cadrul pentru elaborarea codului de deontologie profesionala.

15 – Legea privind raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor
Mentioneaza raspunderea persoanelor fizice sau juridice ce desfasoara activitati medicale, sanitare si farmaceutice fata de actul medical si rezultatul acestuia. Reglementeaza procedura de asigurare a persoanelor fizice si juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul sanitar, precum si procedura de despagubire a victimelor.

16 – Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Scolii nationale de sanatate publica si management sanitar – titlu nou
Apare o noua institutie cu personalitate juridica aflata in coordonarea Ministerului Sanatatii Publice. Stabileste modalitatea de pregatire a managerilor institutiilor sanitare, formarea postuniversitara, precum si activitatile complementare programului de formare.

17 – Legea medicamentului
Acest act normativ va proiecta, conform Ministerului Sanatatii, prevederile directivelor UE privind procedurile de autorizare pentru punerea pe piata a medicamentelor. Se precizeaza reguli privind fabricarea si importul medicamentelor.

Cele mai citite

Lewandowski a ajuns cel mai bun marcator din Europa, la 36 de ani!

La 36 de ani, Robert Lewandowski continuă să impresioneze printr-o formă de excepție, devenind liderul marcatorilor din Europa în acest sezon. Cu un hattrick...

Tottenham pierde dramatic după ce a condus cu 2-0 împotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacție dură după una dintre cele mai dificile înfrângeri din cariera sa, suferită pe terenul lui...

Șumudică avertizează: „Retrogradarea nu e exclusă!” după eșecul Rapidului cu FC Botoșani

Rapid București a suferit o înfrângere neașteptată în fața lui FC Botoșani, cu scorul de 0-2, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii....
Ultima oră
Pe aceeași temă