20.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024

Breviar

Steguletele rosii, la control!

Ministrul Integrarii Anca Boagiu a anuntat ca, pana in prima decada a lunii martie, grupuri de experti din statele membre si reprezentanti ai Comisiei Europene vor veni in tara pentru a controla – pe domenii – progresele inregistrate de Romania la capitolele cu probleme, semnalate in Raportul de monitorizare din 2005.
„Romania are sansa sa-si indeplineasca angajamentele”, apreciaza Anca Boagiu, care a adaugat ca, in timpul ramas la dispozitie, pana la raportul din luna mai, trebuie bifate toate restantele. „Nu ne putem permite nici o greseala!”, a avertizat ministrul, care a adaugat: „Trebuie sa fim elevi de nota 10. Anul trecut am fost de 9.90. Romania adera la 1 ianuarie 2007 daca indeplineste conditiile din Tratat”.
Misiunea expertilor europeni care vor veni in Romania va fi de a verifica daca s-au facut progrese in toate domeniile. In domeniul Justitiei, ministrul a anticipat ca „inspectia” europeana va fi interesata sa constate ca justitia a inceput sa functioneze cat se poate de transparent.

Carnea s-ar putea scumpi

Taxele vamale la importurile de carne de pasare si de porc ar putea creste in perioada urmatoare, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat insa ca, daca aceasta masura va fi luata, ea va fi in vigoare numai pentru cateva luni.
In prezent, oficialii romani asteapta pozitia oficiala in aceasta chestiune a tarilor membre ale Uniunii Europene. Solicitarea de majorare a taxelor vamale la importuri a venit din partea organizatiilor patronale ale crescatorilor de pasari si de porci, primii motivandu-si cererea prin efectele negative pe care le-a avut gripa aviara asupra industriei. Astfel, crescatorii de pasari au ramas cu stocuri mari, pe care nu le pot lichida in conditiile concurentei produselor din import.
Pentru carnea de pasare, propunerea este de a creste taxele vamale la importuri de la 45% la 70%, insa ministrul a precizat ca banii castigati in acest fel de intreprinzatorii romani vor trebui investiti in masuri de biosecuritate.

Premiul FIPRESCI la Palm Springs

Ion Fiscuteanu, protagonistul filmului „Moartea domnului Lazarescu”, de Cristi Puiu, a fost distins de juriul criticii, FIPRESCI, cu Premiul de interpretare masculina la festivalul de la Palm Springs. A 17-a editie a acestui prestigios festival s-a desfasurat intre 5 si 16 ianuarie, deschizandu-se cu cel mai recent film al lui Terrence Malick, „The New World”. Festivalul i-a mai mai avut ca invitati si i-a premiat pe Charlize Theron, David Cronenberg, Shirley MacLaine si Jake Gyllenhaal.
Juriul FIPRESCI a mai acordat un Premiu de interpretare feminina actritei turce Meltem Cumbul, pentru rolul din „Lovelorn”, de Yavuz Turgul, precum si Premiul pentru cel mai bun film strain al anului 2005 peliculei „Buffalo Boy”, de Minh Nguyen-Vo. Premiul de la Palm Springs este cel de-al doilea premiu international primit de actorul Ion Fiscuteanu pentru rolul din filmul lui Cristi Puiu. Anul trecut el a mai primit Premiul de interpretare masculina la festivalul de la Copenhaga.

Cele mai citite

ศ˜umudicฤƒ avertizeazฤƒ: โ€žRetrogradarea nu e exclusฤƒ!โ€ dupฤƒ eศ™ecul Rapidului cu FC Botoศ™ani

Rapid Bucureศ™ti a suferit o รฎnfrรขngere neaศ™teptatฤƒ รฎn faศ›a lui FC Botoศ™ani, cu scorul de 0-2, รฎntr-un meci din etapa a 12-a a Superligii....

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaลฃiei, dupฤƒ depozitele bancare Un comunicat al Asociaลฃiei Pensiilor Private (APAPR) anunศ›ฤƒ...

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ