Investițiile făcute în ultimii zece ani în agricultura românească își arată roadele, acest sector având o pondere tot mai mare în Produsul Intern Brut (PIB) al țării, de la an la an. În pofida unui start mai greoi, cauzat de intemperii, recoltele de păioase și de porumb au fost excepționale, fapt care a propulsat România în topul producțiilor agricole din Europa.
Recolta de grâu, cu 2,3% mai mare ca în 2017
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în România s-au recoltat peste 10,2 milioane de tone de grâu în această vară, producţia fiind cu 200.000 de tone mai mare ca anul trecut (+2,3%). Acest rezultat a fost obținut în condițiile în care „România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”, după cum a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a detaliat că “fenomenele naturale extreme” au debutat cu temperaturi ridicate în primăvară „care au înţepenit răsăritul seminţelor” şi au redus rezervele de apă din sol, au continuat cu secetă în intervalul de început al producţiei şi a culminat cu ploi abundente și continue în perioada recoltatului la păioase.
Petre Daea a mai menționat că şi la orz şi orzoaică s-a înregistrat o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut. Astfel, recolta de orz a fost de 1,39 milioane de tone (+9,5%), față de 1,27 milioane de tone în 2017.
Per total, datele oficiale arată că recolta de păioase (grâu plus orz) a fost de 12,826 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de anul trecut, când s-au raportat 12,709 milioane de tone.
Datele prezentate de ministrul Agriculturii au fost contestate de Liga Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Președintele organizației, Laurențiu Baciu, a afirmat că cifrele anunțate de Petre Daea sunt umflate și că au avut drept consecință scăderea prețului la grâu. Baciu a susținut că din cauza întârzierilor la recoltare cauzate de ploi, recolta de grâu din acest an este „fără niciun dubiu” mai slabă decât cea de anul trecut. Ministrul nu a răspuns acestor acuzații.
Lider european la producția de porumb
România a depășit în premieră Franța la producția de porumb în acest an, țara noastră situându-se pe locul 1 în UE la această cultură. Pe aceeași poziție de lider ne situăm la producția de floarea-soarelui. Totodată, țara noastră ocupă locul 3 în UE la producția de soia și locul 4 la grâu și rapiță.
Recolta de porumb din România va fi între 14,5-15 milioane de tone, în timp ce Franța va avea doar 11,8 milioane de tone, din cauza secetei extreme din vară, potrivit estimărilor Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM) din Franţa, citate de Le Monde. „Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului, sau, cel puţin, o domină“, scriu jurnaliştii francezi. Aceștia au subliniat că România a câştigat “coroana” la producția de porumb în acest an, detronând Franţa, fapt care îi va aduce beneficii importante de pe urma exporturilor. Agricultorii francezi au pier-
dut echivalentul a 50.000 de hectare de porumb din cauza secetei extreme care a lovit vestul Europei în această vară, plantele fiind folosite ca furaje.
Investiții inteligente și multă muncă
Experții companiei KeysFin au anunțat, recent, că estimează o cifră de afaceri de circa 8 miliarde de euro în urma producțiilor-record la grâu și porumb din acest an. Ei au subliniat că performanța spectaculoasă din sectorul agricol se datorează „investițiilor semnificative în optimizarea fluxurilor de producție, de la folosirea unor semințe performante la eficientizarea și modernizarea lucrărilor de întreținere a culturilor și recoltare mecanizată, inclusiv prin monitorizarea prin satelit”.
Potrivit datelor KeysFin, citate de Mediafax, afacerile din agricultură au crescut cu 20,7% în 2017 față de 2013 și cu 6,8% față de 2016, la nivelul de 35 miliarde de lei. Pentru 2018, se estimează că va fi depășit nivelul de 36 miliarde de lei.
Județele cu cele mai mari afaceri din agricultură sunt Timiș, Călărași, Constanța, Buzău și Satu Mare. Cele mai mari companii care activează în acest domeniu sunt Agro-Chirnogi SA, cu afaceri de 880,6 milioane de lei în 2017, Promat Conimpex SRL (541,5 milioane lei), Plantagro COM SRL (439,7 milioane lei), Agricost SA (359,2 milioane lei) si Wine Solutions Network SRL (284,2 milioane lei).
În ceea ce privește zootehnia, în top 5 crescători de animale se află Smithfield România SRL, pe primul loc, cu afaceri de 920,1 milioane de lei, urmată de Transavia SA (531,5 milioane lei), Agrisol International SRL (291,5 milioane lei), Avicola Buzău SA (264,3 milioane lei) și Avicarvil SRL (159,3 milioane lei).
În agricultura românească activează circa 12.727 de companii specializate în cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultură, potrivit datelor KeysFin. Cu creșterea animalelor se ocupă peste 3.247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri), iar în sectorul activităților agricole mixte activează 1.272 companii, care asigură 7,6% din totalul business-ului din agricultură.