Citarea de catre Papa Benedict al XVI-lea a unui imparat bizantin (care, intr-o controversa cu un teolog persan, afirma: „Arata-mi ce a adus nou Mahomed. Nu vei gasi decat lucruri rele si inumane”) s-a dovedit incendiara la cel mai propriu mod cu putinta.
Profund jigniti, islamistii au trecut de la vorbe la fapte. Cinci biserici crestine din Nablus (in Cisiordania) si din Gaza au fost atacate cu cocktailuri Molotov si incendiate, sambata. Din fericire, nu s-au inregistrat victime. Seria atacurilor a inceput cu bombe incendiare la biserica anglicana si la cea greco-ortodoxa din Nablus (Cisiordania). Cel putin cinci bombe au fost aruncate asupra bisericii anglicane, a carei usa a fost incendiata mai tarziu. Tot in Nablus, patru oameni inarmati, purtand masti, au stropit zidurile a doua biserici catolice cu un lichid inflamabil, dupa care au dat foc. Ei au si tras asupra cladirilor, urmele de gloante fiind vizibile.
In orasul Gaza, grupuri care circulau in masini au deschis focul asupra bisericii greco-ortodoxe, unde s-au inregistrat si doua explozii de slaba intensitate. Atacurile din teritoriile palestiniene au fost revendicate de o grupare pana acum necunoscuta, „Leii Monoteismului”. Un atac s-a inregistrat si in orasul irakian Basra, unde o bomba a explodat intr-o biserica, provocand pagube minore. In biserica in curs de renovare nu se afla nimeni, asa ca nu s-au inregistrat victime. Autoritatile palestiniene si irakiene au intarit ieri dispozitivele de securitate in jurul bisericilor, pentru a impiedica noi atacuri in timpul liturghiilor de duminica. Ministerul italian de Interne a cerut, de asemenea, ridicarea nivelului de alerta in Italia, dupa ce o grupare islamista irakiana a amenintat ca va ataca Roma si Vaticanul. Vaticanul continua sa incerce sa aplaneze criza. Ieri, in predica din timpul liturghiei pe care a oficiat-o la Castelul Gandolfo (resedinta papala de vacanta), Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca este „profund intristat” ca a starnit astfel de reactii. „Acele cuvinte erau, de fapt, un citat dintr-un text medieval care nu exprima in nici un fel gandirea mea personala”, a afirmat Benedict al XVI-lea, adaugand ca este „profund dezolat” de reactiile la cuvintele sale, „care au fost considerate ofensatoare pentru sensibilitatea musulmanilor”. Expertul italian Giuseppe Alberigo, director al Institutului de stiinte religioase de la Universitatea din Bologna, a subliniat pentru presa italiana ca este pentru prima data cand un Papa spune ca este „dezolat”.
Reactiile liderilor religiosi si politici musulamani au continuat ieri, seminaristii din Iran inchizand scolile in semn de protest. Doua biserici crestine din Orient au reactionat in mod diferit: capul Bisericii Copte din Egipt a devenit primul lider crestin care s-a alaturat musulmanilor in condamnarea Papei, in timp ce patriarhul crestinilor maroniti (principala comunitate crestina din Liban) i-a luat apararea Papei, estimand ca criticile impotriva acestuia sunt de natura politica.